Obiad Przepisy

Krem cukinia-mango z cynamonowym bananem

Dodany przez on Lipiec 24, 2017

Rozpoczęliśmy sezon na cukinie. A to oznacza, że w warzywniaku mojej mamy pojawią się te warzywa w ilości „nie do przerobienia”.  I tak po ostatnich odwiedzinach na wsi stałam się dumną posiadaczką dwóch, prawie pół metrowych sztuk. Dlatego, na blogu pojawi się kilka przepisów na dania z cukinii. Oto jeden z nich.

Krem z cukinii w nowym, nieco egzotycznym wydaniu. Cukinia i mango to całkiem zgrabne połączenie. Dzięki mango zupa stała się bardziej kremowa i delikatniejsza. Naturalna słodycz tego owocu smacznie skomponowała się i wydobyła delikatną nutę cukinii.

Ostatnio mam ogromną ochotę na  cynamon. To pewnie przez tę deszczową pogodę. Jeżeli podzielacie moje potrzeby smakowe, to polecam, jako dodatek do kremu, plastry banana podsmażone z cynamonem. Przy tej potrawie smażony banan jest jak wisienka na torcie. Trzeba tylko zwrócić uwagę na to by nie rozpapciał się na patelni, dlatego podsmażamy go bardzo delikatnie.

 

Składniki ( 6 porcji):

– 1 mała marchew

– 50 g selera

– 20 g pora

– 1 mała pietruszka wraz z natką

– ½ czerwonej cebuli

– ok. 800 g cukinii

– 2 ząbki czosnku

– 100 mleka kokosowego 18%

– 1 duże, dojrzałe mango

– ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii ( opcjonalnie)

– sól i pieprz do smaku

– olej kokosowy do podsmażenia warzyw i banana

– 2 banany

– 1 łyżeczka cynamonu

 

  1. Włoszczyznę, cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w plastry. Warzywa podsmażamy w garnku na oleju i dusimy pod przykryciem aż zmiękną.
  2. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię, zalewamy 1/2 l wody, przyprawiamy i gotujemy.
  3. Gdy warzywa będą już miękkie, dorzucamy miąższ z mango, olej kokosowy i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i wanilią (ewentualnie możemy dodać soku z cytryny).
  4. Na koniec podsmażamy (krótką chwilę) banany pokrojone w plastry i posypane cynamonem.

 

 

Na zdrowie! 🙂

 

 

 

 

TAG
Podobne wpisy
3 komentarze
  1. Odpowiedz

    Ania

    Kwiecień 23, 2019

    Zupka przepyszna. Dziękuję za przepis

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Kwiecień 23, 2019

      Wspaniale! Cieszę się że smakowała. Na zdrowie :))

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.