Krem cukinia-mango z cynamonowym bananem

Rozpoczęliśmy sezon na cukinie. A to oznacza, że w warzywniaku mojej mamy pojawią się te warzywa w ilości „nie do przerobienia”.  I tak po ostatnich odwiedzinach na wsi stałam się dumną posiadaczką dwóch, prawie pół metrowych sztuk. Dlatego, na blogu pojawi się kilka przepisów na dania z cukinii. Oto jeden z nich.

Krem z cukinii w nowym, nieco egzotycznym wydaniu. Cukinia i mango to całkiem zgrabne połączenie. Dzięki mango zupa stała się bardziej kremowa i delikatniejsza. Naturalna słodycz tego owocu smacznie skomponowała się i wydobyła delikatną nutę cukinii.

Ostatnio mam ogromną ochotę na  cynamon. To pewnie przez tę deszczową pogodę. Jeżeli podzielacie moje potrzeby smakowe, to polecam, jako dodatek do kremu, plastry banana podsmażone z cynamonem. Przy tej potrawie smażony banan jest jak wisienka na torcie. Trzeba tylko zwrócić uwagę na to by nie rozpapciał się na patelni, dlatego podsmażamy go bardzo delikatnie.

Składniki ( 6 porcji):

– 1 mała marchew

– 50 g selera

– 20 g pora

– 1 mała pietruszka wraz z natką

– ½ czerwonej cebuli

– ok. 800 g cukinii

– 2 ząbki czosnku

– 100 mleka kokosowego 18%

– 1 duże, dojrzałe mango

– ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii ( opcjonalnie)

– sól i pieprz do smaku

– olej kokosowy do podsmażenia warzyw i banana

– 2 banany

– 1 łyżeczka cynamonu

  1. Włoszczyznę, cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w plastry. Warzywa podsmażamy w garnku na oleju i dusimy pod przykryciem aż zmiękną.
  2. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię, zalewamy 1/2 l wody, przyprawiamy i gotujemy.
  3. Gdy warzywa będą już miękkie, dorzucamy miąższ z mango, mleko kokosowe i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i wanilią (ewentualnie możemy dodać soku z cytryny).
  4. Na koniec podsmażamy (krótką chwilę) banany pokrojone w plastry i posypane cynamonem.

Na zdrowie! 🙂

3 Comments

Zostaw komentarz