Krem selerowo-groszkowy

Krem selerowo-groszkowy to pomysł na szybki, rozgrzewający posiłek. Prawdziwy przysmak dla  miłośników zup i zielonego groszku. Przyznam, że lubię go pod każdą postacią, a zupy kremy już dawno wyparły to danie w tradycyjnej formie.  Uwielbiam tą  jedwabiście gładką konsystencję i jednolitość. Dzięki temu można poszaleć z ponadprogramowymi dodatkami tj. pieczona gruszka, która z zielonym groszkiem stanowi zgrany duet.  Gdy smakuje się to połączanie, odnosi  się wrażenie, że powinny być nierozłączne.  Świetnie nawzajem się uzupełniają, tworząc  harmonię smaków.

 

Składniki (4 porcje):

– 1 średni seler (korzeń)

– 20 cm pora

– 1 pietruszka

– 3-4 ząbki czosnku

– 350 g mrożonego groszku

– olej do smażenia

– 5 ziaren ziela angielskiego

– ½ łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu

– sól i pieprz do smaku

– 700 ml wody

– 2 gruszki

  1. Seler, czosnek, pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Por myjemy i kroimy w plasterki.
  2. Warzywa podsmażamy w garnku na oleju, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem około 15 minut, co chwilę mieszając.
  3. Po tym czasie zalewamy wodą, dodajemy groszek i gotujemy do miękkości.
  4. Gdy warzywa będą już miękkie blendujemy je na gładko i ewentualnie doprawiamy.
  5. Gruszkę myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy środek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  6. Zupę rozlewamy do miseczek i układamy na niej gruszkę ( w całości lub kroimy na mniejsze kawałki).

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.