Kolacja Obiad Przepisy

Krokiety z wędzonego tofu

Dodany przez on Listopad 3, 2016

akiś czas temu, w poszukiwaniu przepisów, trafiłam na ciekawy blog kuchni wegańskiej „Weganon”. Prezentowane potrawy mają dwa ogromie plusy, dla mnie będące jednymi z podstawowych kryteriów wyboru, są proste i mało składnikowe. Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu, a do tego są pyszne i co najważniejsze zdrowe.

Poniżej znajdziecie przepis na krokiety, który z uwagi na dostępność produktów oraz obecność pszenicy, trochę zmodyfikowałam.

Krokiety z wędzonego tofu z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami.

– 2 kostki wędzonego tofu po ok. 200 g – moje kostki miały po 180 g
– 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
– słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
– 5 łyżek mąki owsianej – zamiennie, zgodne z radą blogera, zmieliłam płatki owsiane
– łyżka majeranku – zamiast majeranku dodałam sproszkowanej wędzonej papryki, (majeranek gdzieś zaginął )
– łyżeczka suszonego lubczyku
– pieprz i sól do smaku
– bułka tarta – bułkę tartą zastąpiłam mąką kukurydzianą, która również świetnie nadaje się do panierowania

Kaszę gotujemy. Po wystudzeniu dodajemy tofu, odcedzone pomidory, mąkę owsianą i przyprawy. Blendujemy wszystkie składniki. Z powstałej masy formujemy wałeczki i delikatnie spłaszczamy. Obtaczamy w bułce/mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Z przepisu powstało, aż 17 krokietów !!! Na szczęście, bardzo zasmakowały mojemu mięsożercy i szybko się rozeszły.

Myślę, że jest to najlepsza rekomendacja.

Przepis pochodzi ze strony: http://weganon.pl/…/krokiety-z-wedzonego-tofu-z-dodatkami-2…

TAG
Podobne wpisy

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.