Czy wiedzieliście, że rabarbar jest warzywem? Kiedyś wydawało mi się, że jest to typowo polska roślina. Gdy dowiedziałam się, że pochodzi z Azji Środkowej, byłam bardzo zaskoczona. Ogromny rabarbar z gigantycznymi liśćmi od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Jak to możliwe, że jest imigrantem? Historycy donoszą, że przywiózł go do Europy Marco Polo, dlatego rabarbar w Polce pojawił się dopiero XVIII w. Gdyby tak prześledzić losy każdego warzywa to de facto mało które pochodzi z naszych terenów. Nawet popularna włoszczyzna i ziemniak nie są nasze. Włoszczyznę sprowadziła włoszka, królowa Bona, natomiast Ziemniaki Jan III Sobieski z Hiszpanii, a ci przeszmuglowali je z Ameryki Południowej. I tu rodzi się pytanie. Czy mamy swoje warzywa, które od początku do końca są nasze?
Kruche bezglutenowe ciasto z rabarbarem, choć pozornie owocowe, okazuje się być warzywnym, więc tym bardziej zachęcam do zrobienia. Chociażby na obiad. ;)
Po przyniesieniu do domu rabarbaru warto odciąć 0,5 cm końcówek i włożyć do wysokiego naczynia z wodą. Tak, jak każda roślina potrzebuje do życia wody. Dzięki tej metodzie przechowywania będzie jędrny i dłużej zachowa świeżość. Ze stwardniałych części rośliny (resztek) można ugotować kompot.

Kruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem
Składniki:
– 150 g mąki ryżowej
– 150 g mąki owsianej bezglutenowej
– 75 g skrobi ziemniaczanej
– 140 g oleju kokosowego (opcjonalnie innego oleju np. słonecznikowego do smażenia lub dobrej jakości margaryny)
– 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej do rabarbaru
– około 150 ml mleka roślinnego (należy dodawać stopniowo, im mniej mleka, tym ciasto bardziej kruche)
– szczypta soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki ksylitolu/erytrolu do ciasta + 3 – 5 łyżek do rabarbaru
– 10 łodyg rabarbaru — około 1 kg (jeśli chcesz złagodzić kwasowość wymień kilka łodyg na jabłka)
– puder z ksylitolu do posypana
Wykonanie:
- Mieszamy suche składniki, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto.
- Mleko dodajemy stopniowo, aż ciasto się sklei i nie będzie bardzo twarde. Odkrawamy pół ciasta i wkładamy do lodówki.
- Drugą połowę rozkruszamy na blaszkę (średnica ok. 23 cm). Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°
- Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki grubości ok. 1-1,5 cm, mieszamy z ksylitolem/erytrolem oraz mąką kukurydzianą i układamy na podpieczonym spodzie. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i rozkruszamy na rabarbar. Ponownie wkładamy do piekarnika na 40 minut.
- Wystudzone ciasto posypujemy pudrem z ksylitolu.
Na zdrowie! :)
Uwagi:
Mąki bezglutenowe mają bardzo zróżnicowaną chłonność (w zależności od marki i przemiału). Dodaj tyle mleka, by zlepić ciasto. Im mniej tym będzie bardziej kruche.
Zamiast mleka możesz użyć syropu np. z agawy, klonowego lub daktylowego. Dzięki temu ciasto będzie super kruche. Dodaj tyle, by dało zlepić się w kulę.
Inny sposób na przygotowania rabarbaru. Pokrój, wrzuć do miski, dodaj ksylitol/erytrol, wymieszaj i odstaw na godzinę, aż puści sok. Sok zlej do szklanki (wypij). Do rabarbaru dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj i połóż na spodzie.
Do wypieków używam mąki bezglutenowe marki MONCANA. W artykule (https://misamocy.pl/polecam-bezglutenowe-maki-moncana/) znajdziesz więcej informacji.
WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PYSZNE BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE WYPIEKI ZNAJDZIESZ W E-BOOKU „SŁODKIE TĘSKNOTY”. Kliknij i sprawdź.
Dzień dobry, na jaką wielkość formy jest przepis?
Około 23 cm. :)
Przepraszam, jest w przepisie :)
A czy ciasto upiecze sie opcji z termoobiegiem? Nie mam innego :(
Z pewnością się upiecze, ale przy okazji bardziej wysuszy. Możliwe, że będzie trzeba skrócić czas pieczenia.
Czy w tym przepisie nie ma jajek???
Jajka na blogu wegańskim? Nie ma.
Czy rodzaj mleka roślinnego będzie miał jakikolwiek wpływ? Może być i kokos i migdał i owies?
Beż różnicy. Użyj dowolnego.
Świetny przepis! Ciasto wyszło pyszne, mimo że nie jestem mocna w pieczeniu ciast . Na pewno będę do niego wracać.
Fantastycznie! Bardzo się cieszę. :)))
A czy mąkę ryżową można czymś zastąpić?
Z pewnością. Przetestuj tą którą masz/możesz użyć.
Cześć.
Po dodaniu oleju ( ryżowego) do mieszanki mąk ( przed dodaniem mleka!) otrzymałam rzadką masę przeciekającą przez palce.Czy na pewno wszystko jest ok z proporcjami? Upiekłam z Twojego ebooka sernik królewski ( tam też jest kruche ciasto ) i wszystko było ok.
Dodaj wszystkie składniki i sprawdź. To najszybszy sposób. W tym przypadku zagęszczaczem jest mleko roślinne. Jak zrobisz, to będziesz wiedzała o co chodzi. Magia!
Witam
Czy można użyć wody zamiast mleka?
Można, ale będzie mniej smaczne. :/
czy zamiast mąki owsianej mogę użyć jaglanej lub kukurydzianej?
Myśle, że z wymienionych, najlepsza będzie owsiana.
A jeśli nie możemy owsianej to jakiej innej mogę użyć (nie możemy też glutenowych, kokosowej i migdałowej) dziękuję
Użyj tą, którą możesz i przetestuj.
Czy ciasto jest bez proszku do pieczenia? Coś je spulchnia czy takie zbite jest?
Jest kruche nie zbite. Spulchniacze nie są potrzebne. Zrób, sprawdź, przetestuj i daj znać. :)
Chciałabym zapytać o wagę rabarbaru. Dodałam nawet trochę więcej niż 10 łodyg, ale to takie z ogródka i chyba za mało ich było zdecydowanie ;)
[…] Jeśli spodobał Ci się ten przepis zerknij też na Kruche Bezglutenowe Ciasto z Rabarbarem. […]
Świetny przepis, dziękuję – piekę już któryś raz i zawsze wychodzi
Pozdrawiam serdecznie
Miód na serce! Dziękuję. :)
Jaka jest mniej więcej gramatura tych 10 łodyg rabarbaru? Ja mam tylko 7 ale są dość duże…
Pozdrawiam :)
Około 1 kg.
Czy można spróbować z mąka gryczana?
Próbować zawsze warto. :)
Czy zamiast ksylitolu można dodać stewie? Albo syrop klonowy? Nie trawie ksylitolu, dosłownie. Niedawno wyleczyłam sibo i wolę go nie uzywac a ciasto wyglada obłędnie.
Można stewie?
Pozwalam. :)
I życie stanie się lepsze :)
Właśnie wjechało do piekarnika. ❤️❤️
I jak?