Kruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Czy wiedzieliście, że rabarbar jest warzywem? Kiedyś wydawało mi się, że jest to typowo polska roślina. Gdy dowiedziałam się, że pochodzi z Azji Środkowej, byłam bardzo zaskoczona. Ogromny rabarbar z gigantycznymi liśćmi od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Jak to możliwe, że jest imigrantem? Historycy donoszą, że przywiózł go do Europy Marco Polo. W Polce pojawił się dopiero XVIII w.  Gdyby tak prześledzić losy każdego warzywa to de facto mało które pochodzi z naszych terenów. Nawet popularna włoszczyzna i ziemniak nie są nasze.  Włoszczyznę sprowadziła włoszka, królowa Bona. Ziemniaki Jan III Sobieski z Hiszpanii, a ci przeszmuglowali je z Ameryki Południowej. I tu rodzi się pytanie. Czy mamy swoje warzywa, które od początku do końca są nasze?

Ciasto, choć pozornie owocowe, okazuje się być warzywnym więc tym bardziej zachęcam do zrobienia. Chociażby na obiad. 😉

Po przyniesieniu do domu rabarbaru warto odciąć 0,5 cm końcówek i łożyć do wysokiego naczynia z wodą. Tak, jak każda roślina potrzebuje do życia wody. Dzięki tej metodzie przechowywania będzie jędrny i dłużej zachowa świeżość.

Ze stwardniałych części rośliny (resztek) można ugotować kompot.

ciasto bezglutenowe, rabarbar, ciasto wegańskie, rzepisbez glutenu, zdrowe ciasto, fit ciasto, kryche ciasto, celiakia, alergia pokarmowaKruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Składniki:

– 150 g mąki ryżowej

– 150 g mąki owsianej bezglutenowej

– 75 g skrobi ziemniaczanej

– 140 g oleju kokosowego (lub innego oleju np słonecznikowego)

– 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej do rabarbaru

– około 150 ml mleka roślinnego (należy dodawać stopniowo, im mniej mleka, tym ciasto bardziej kruche)

– szczypta soli

– 3 łyżki ksylitolu do ciasta + 3 – 5 łyżek do rabarbaru

– 10 łodyg rabarbaru (jeśli chcesz złagodzić kwasowość wymień kilka łodyg na jabłka)

– puder z ksylitolu do posypana

  1. Mieszamy suche składniki, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto (może być lejące).
  2. Mleko dodajemy stopniowo,  aż ciasto się sklei i nie będzie bardzo twarde. Odkrawamy pół ciasta i wkładamy do lodówki.
  3. Drugą połowę wykładamy na blaszkę (średnica ok. 23 cm) i dokładnie oblepiamy nim dno, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°
  4. Rabarbar  myjemy, kroimy na kawałki grubości ok. 1-1,5 cm, mieszamy z ksylitolem oraz mąką kukurydzianą  i układamy na podpieczonym spodzie. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i rozkruszamy na rabarbar . Ponownie wkładamy do piekarnika na 40 minut.
  5. Wystudzone ciasto posypujemy pudrem z ksylitolu.

Na zdrowie! 🙂

Uwagi:

Mąki bezglutenowe mają bardzo zróżnicowaną chłonność (w zależności od marki i przemiału). Dodaj tyle mleka, by zlepić ciasto. Im mniej tym będzie bardziej kruche.

Zamiast mleka możesz użyć syropu np. z agawy, klonowego lub daktylowego. Dzięki temu ciasto będzie super kruche. Dodaj tyle, by dało zlepić się w kulę.

19 Comments

  • Avatar
    Justyna
    Opublikowane 2019-05-18 1:28 PM 0Polubienia

    Dzień dobry, na jaką wielkość formy jest przepis?

  • Avatar
    Justyna
    Opublikowane 2019-05-18 1:57 PM 0Polubienia

    Przepraszam, jest w przepisie 🙂

  • Avatar
    Kasia
    Opublikowane 2020-05-08 11:15 AM 0Polubienia

    A czy ciasto upiecze sie opcji z termoobiegiem? Nie mam innego 🙁

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-05-08 12:23 PM 0Polubienia

      Z pewnością się upiecze, ale przy okazji bardziej wysuszy. Możliwe, że będzie trzeba skrócić czas pieczenia.

  • Avatar
    Kasia
    Opublikowane 2020-05-09 5:56 PM 0Polubienia

    Czy w tym przepisie nie ma jajek???

  • Avatar
    Magda
    Opublikowane 2020-05-10 6:19 AM 0Polubienia

    Czy rodzaj mleka roślinnego będzie miał jakikolwiek wpływ? Może być i kokos i migdał i owies?

  • Avatar
    Marietta
    Opublikowane 2020-05-11 8:26 AM 0Polubienia

    Świetny przepis! Ciasto wyszło pyszne, mimo że nie jestem mocna w pieczeniu ciast . Na pewno będę do niego wracać.

  • Avatar
    Anna
    Opublikowane 2020-05-15 5:30 AM 0Polubienia

    A czy mąkę ryżową można czymś zastąpić?

  • Avatar
    Jola
    Opublikowane 2020-05-16 3:47 PM 0Polubienia

    Cześć.
    Po dodaniu oleju ( ryżowego) do mieszanki mąk ( przed dodaniem mleka!) otrzymałam rzadką masę przeciekającą przez palce.Czy na pewno wszystko jest ok z proporcjami? Upiekłam z Twojego ebooka sernik królewski ( tam też jest kruche ciasto ) i wszystko było ok.

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-05-18 7:23 AM 0Polubienia

      Dodaj wszystkie składniki i sprawdź. To najszybszy sposób. W tym przypadku zagęszczaczem jest mleko roślinne. Jak zrobisz, to będziesz wiedzała o co chodzi. Magia!

  • Avatar
    Patrycja
    Opublikowane 2020-05-20 11:49 PM 0Polubienia

    Witam
    Czy można użyć wody zamiast mleka?

  • Avatar
    Justyna
    Opublikowane 2020-05-23 8:57 PM 0Polubienia

    czy zamiast mąki owsianej mogę użyć jaglanej lub kukurydzianej?

Zostaw komentarz