Czy wiedzieliście, że rabarbar jest warzywem? Kiedyś wydawało mi się, że jest to typowo polska roślina. Gdy dowiedziałam się, że pochodzi z Azji Środkowej, byłam bardzo zaskoczona. Ogromny rabarbar z gigantycznymi liśćmi od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Jak to możliwe, że jest imigrantem? Historycy donoszą, że przywiózł go do Europy Marco Polo, dlatego rabarbar w Polce pojawił się dopiero XVIII w. Gdyby tak prześledzić losy każdego warzywa to de facto mało które pochodzi z naszych terenów. Nawet popularna włoszczyzna i ziemniak nie są nasze. Włoszczyznę sprowadziła włoszka, królowa Bona, natomiast Ziemniaki Jan III Sobieski z Hiszpanii, a ci przeszmuglowali je z Ameryki Południowej. I tu rodzi się pytanie. Czy mamy swoje warzywa, które od początku do końca są nasze?
Kruche bezglutenowe ciasto z rabarbarem, choć pozornie owocowe, okazuje się być warzywnym więc tym bardziej zachęcam do zrobienia. Chociażby na obiad. 😉
Po przyniesieniu do domu rabarbaru warto odciąć 0,5 cm końcówek i łożyć do wysokiego naczynia z wodą, ponieważ tak, jak każda roślina potrzebuje do życia wody. Dzięki tej metodzie przechowywania będzie jędrny i dłużej zachowa świeżość do momentu aż powstanie ciasto z rabarbarem.
Ze stwardniałych części rośliny (resztek) można ugotować kompot.

Kruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem
Składniki:
– 150 g mąki ryżowej
– 150 g mąki owsianej bezglutenowej
– 75 g skrobi ziemniaczanej
– 140 g oleju kokosowego (opcjonalnie innego oleju np. słonecznikowego do smażenia lub dobrej jakości margaryny)
– 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej do rabarbaru
– około 150 ml mleka roślinnego (należy dodawać stopniowo, im mniej mleka, tym ciasto bardziej kruche)
– szczypta soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki ksylitolu do ciasta + 3 – 5 łyżek do rabarbaru
– 10 łodyg rabarbaru — około 1 kg (jeśli chcesz złagodzić kwasowość wymień kilka łodyg na jabłka)
– puder z ksylitolu do posypana
Wykonanie:
- Mieszamy suche składniki, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto (może być lejące).
- Mleko dodajemy stopniowo, aż ciasto się sklei i nie będzie bardzo twarde. Odkrawamy pół ciasta i wkładamy do lodówki.
- Drugą połowę rozkruszamy na blaszkę (średnica ok. 23 cm). Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°
- Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki grubości ok. 1-1,5 cm, mieszamy z ksylitolem oraz mąką kukurydzianą i układamy na podpieczonym spodzie. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i rozkruszamy na rabarbar. Ponownie wkładamy do piekarnika na 40 minut.
- Wystudzone ciasto posypujemy pudrem z ksylitolu.
Na zdrowie! 🙂
Uwagi:
Mąki bezglutenowe mają bardzo zróżnicowaną chłonność (w zależności od marki i przemiału). Dodaj tyle mleka, by zlepić ciasto. Im mniej tym będzie bardziej kruche.
Zamiast mleka możesz użyć syropu np. z agawy, klonowego lub daktylowego. Dzięki temu ciasto będzie super kruche. Dodaj tyle, by dało zlepić się w kulę.
Inny sposób na przygotowania rabarbaru. Pokrój, wrzuć do miski, dodaj ksylitol, wymieszaj i odstaw na godzinę, aż puści sok. Sok zlej do szklanki (wypij). Do rabarbaru dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj i połóż na spodzie.
WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PYSZNE BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE WYPIEKI ZNAJDZIESZ W E-BOOKU „SŁODKIE TĘSKNOTY”. Kliknij i sprawdź.
36 Komentarze
Justyna
Dzień dobry, na jaką wielkość formy jest przepis?
Ewa Ługowska
Około 23 cm. 🙂
Justyna
Przepraszam, jest w przepisie 🙂
Kasia
A czy ciasto upiecze sie opcji z termoobiegiem? Nie mam innego 🙁
Ewa Ługowska
Z pewnością się upiecze, ale przy okazji bardziej wysuszy. Możliwe, że będzie trzeba skrócić czas pieczenia.
Kasia
Czy w tym przepisie nie ma jajek???
Ewa Ługowska
Jajka na blogu wegańskim? Nie ma.
Magda
Czy rodzaj mleka roślinnego będzie miał jakikolwiek wpływ? Może być i kokos i migdał i owies?
Ewa Ługowska
Beż różnicy. Użyj dowolnego.
Marietta
Świetny przepis! Ciasto wyszło pyszne, mimo że nie jestem mocna w pieczeniu ciast . Na pewno będę do niego wracać.
Ewa Ługowska
Fantastycznie! Bardzo się cieszę. :)))
Anna
A czy mąkę ryżową można czymś zastąpić?
Ewa Ługowska
Z pewnością. Przetestuj tą którą masz/możesz użyć.
Jola
Cześć.
Po dodaniu oleju ( ryżowego) do mieszanki mąk ( przed dodaniem mleka!) otrzymałam rzadką masę przeciekającą przez palce.Czy na pewno wszystko jest ok z proporcjami? Upiekłam z Twojego ebooka sernik królewski ( tam też jest kruche ciasto ) i wszystko było ok.
Ewa Ługowska
Dodaj wszystkie składniki i sprawdź. To najszybszy sposób. W tym przypadku zagęszczaczem jest mleko roślinne. Jak zrobisz, to będziesz wiedzała o co chodzi. Magia!
Patrycja
Witam
Czy można użyć wody zamiast mleka?
Ewa Ługowska
Można, ale będzie mniej smaczne. :/
Justyna
czy zamiast mąki owsianej mogę użyć jaglanej lub kukurydzianej?
Ewa Ługowska
Myśle, że z wymienionych, najlepsza będzie owsiana.
Ania
A jeśli nie możemy owsianej to jakiej innej mogę użyć (nie możemy też glutenowych, kokosowej i migdałowej) dziękuję
Ewa Ługowska
Użyj tą, którą możesz i przetestuj.
Aga
Czy ciasto jest bez proszku do pieczenia? Coś je spulchnia czy takie zbite jest?
Ewa Ługowska
Jest kruche nie zbite. Spulchniacze nie są potrzebne. Zrób, sprawdź, przetestuj i daj znać. 🙂
Monika
Chciałabym zapytać o wagę rabarbaru. Dodałam nawet trochę więcej niż 10 łodyg, ale to takie z ogródka i chyba za mało ich było zdecydowanie 😉
Agnieszka
Świetny przepis, dziękuję – piekę już któryś raz i zawsze wychodzi
Pozdrawiam serdecznie
Ewa Ługowska
Miód na serce! Dziękuję. 🙂
Mika
Jaka jest mniej więcej gramatura tych 10 łodyg rabarbaru? Ja mam tylko 7 ale są dość duże…
Pozdrawiam 🙂
Ewa Ługowska
Około 1 kg.
ANNA
Czy można spróbować z mąka gryczana?
Ewa Ługowska
Próbować zawsze warto. 🙂
Dorota
Czy zamiast ksylitolu można dodać stewie? Albo syrop klonowy? Nie trawie ksylitolu, dosłownie. Niedawno wyleczyłam sibo i wolę go nie uzywac a ciasto wyglada obłędnie.
Można stewie?
Ewa Ługowska
Pozwalam. 🙂
Dorota
I życie stanie się lepsze 🙂
Ola
Właśnie wjechało do piekarnika. ❤️❤️
Ewa Ługowska
I jak?