Czy wiedzieliście, że rabarbar jest warzywem? Kiedyś wydawało mi się, że jest to typowo polska roślina. Gdy dowiedziałam się, że pochodzi z Azji Środkowej, byłam bardzo zaskoczona. Ogromny rabarbar z gigantycznymi liśćmi od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Jak to możliwe, że jest imigrantem? Historycy donoszą, że przywiózł go do Europy Marco Polo, dlatego rabarbar w Polce pojawił się dopiero XVIII w.  Gdyby tak prześledzić losy każdego warzywa to de facto mało które pochodzi z naszych terenów. Nawet popularna włoszczyzna i ziemniak nie są nasze.  Włoszczyznę sprowadziła włoszka, królowa Bona, natomiast Ziemniaki Jan III Sobieski z Hiszpanii, a ci przeszmuglowali je z Ameryki Południowej. I tu rodzi się pytanie. Czy mamy swoje warzywa, które od początku do końca są nasze?

Kruche bezglutenowe ciasto z rabarbarem, choć pozornie owocowe, okazuje się być warzywnym, więc tym bardziej zachęcam do zrobienia. Chociażby na obiad. ;)

Po przyniesieniu do domu rabarbaru warto odciąć 0,5 cm końcówek i włożyć do wysokiego naczynia z wodą. Tak, jak każda roślina potrzebuje do życia wody. Dzięki tej metodzie przechowywania będzie jędrny i dłużej zachowa świeżość. Ze stwardniałych części rośliny (resztek) można ugotować kompot.

ciasto bezglutenowe, rabarbar, ciasto wegańskie, rzepisbez glutenu, zdrowe ciasto, fit ciasto, kryche ciasto, celiakia, alergia pokarmowaciasto z rabarbaremKruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Składniki:

– 150 g mąki ryżowej

– 150 g mąki owsianej bezglutenowej

– 75 g skrobi ziemniaczanej

– 140 g oleju kokosowego (opcjonalnie innego oleju np. słonecznikowego do smażenia lub dobrej jakości margaryny)

– 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej do rabarbaru

– około 150 ml mleka roślinnego (należy dodawać stopniowo, im mniej mleka, tym ciasto bardziej kruche)

– szczypta soli

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 3 łyżki ksylitolu/erytrolu do ciasta + 3 – 5 łyżek do rabarbaru

– 10 łodyg rabarbaru — około 1 kg (jeśli chcesz złagodzić kwasowość wymień kilka łodyg na jabłka)

– puder z ksylitolu do posypana

Wykonanie:

  1. Mieszamy suche składniki, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto.
  2. Mleko dodajemy stopniowo,  aż ciasto się sklei i nie będzie bardzo twarde. Odkrawamy pół ciasta i wkładamy do lodówki.
  3. Drugą połowę rozkruszamy na blaszkę (średnica ok. 23 cm). Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°
  4. Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki grubości ok. 1-1,5 cm, mieszamy z ksylitolem/erytrolem oraz mąką kukurydzianą  i układamy na podpieczonym spodzie. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i rozkruszamy na rabarbar. Ponownie wkładamy do piekarnika na 40 minut.
  5. Wystudzone ciasto posypujemy pudrem z ksylitolu.

Na zdrowie! :)

Uwagi:

Mąki bezglutenowe mają bardzo zróżnicowaną chłonność (w zależności od marki i przemiału). Dodaj tyle mleka, by zlepić ciasto. Im mniej tym będzie bardziej kruche.

Zamiast mleka możesz użyć syropu np. z agawy, klonowego lub daktylowego. Dzięki temu ciasto będzie super kruche. Dodaj tyle, by dało zlepić się w kulę.

Inny sposób na przygotowania rabarbaru. Pokrój, wrzuć do miski, dodaj ksylitol/erytrol, wymieszaj i odstaw na godzinę, aż puści sok. Sok zlej do szklanki (wypij). Do rabarbaru dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj i połóż na spodzie.

Do wypieków używam mąki bezglutenowe marki MONCANA. W artykule (https://misamocy.pl/polecam-bezglutenowe-maki-moncana/) znajdziesz więcej informacji.

WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PYSZNE BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE WYPIEKI ZNAJDZIESZ W E-BOOKU „SŁODKIE TĘSKNOTY”. Kliknij i sprawdź.

Zostaw komentarz

  1. Justyna 2019-05-18 at 13:28 - Reply

    Dzień dobry, na jaką wielkość formy jest przepis?

    • Ewa Ługowska 2019-05-18 at 13:50 - Reply

      Około 23 cm. :)

  2. Justyna 2019-05-18 at 13:57 - Reply

    Przepraszam, jest w przepisie :)

  3. Kasia 2020-05-08 at 11:15 - Reply

    A czy ciasto upiecze sie opcji z termoobiegiem? Nie mam innego :(

    • Ewa Ługowska 2020-05-08 at 12:23 - Reply

      Z pewnością się upiecze, ale przy okazji bardziej wysuszy. Możliwe, że będzie trzeba skrócić czas pieczenia.

  4. Kasia 2020-05-09 at 17:56 - Reply

    Czy w tym przepisie nie ma jajek???

    • Ewa Ługowska 2020-05-12 at 08:10 - Reply

      Jajka na blogu wegańskim? Nie ma.

  5. Magda 2020-05-10 at 06:19 - Reply

    Czy rodzaj mleka roślinnego będzie miał jakikolwiek wpływ? Może być i kokos i migdał i owies?

    • Ewa Ługowska 2020-05-12 at 08:10 - Reply

      Beż różnicy. Użyj dowolnego.

  6. Marietta 2020-05-11 at 08:26 - Reply

    Świetny przepis! Ciasto wyszło pyszne, mimo że nie jestem mocna w pieczeniu ciast . Na pewno będę do niego wracać.

    • Ewa Ługowska 2020-05-12 at 08:09 - Reply

      Fantastycznie! Bardzo się cieszę. :)))

  7. Anna 2020-05-15 at 05:30 - Reply

    A czy mąkę ryżową można czymś zastąpić?

    • Ewa Ługowska 2020-05-18 at 07:21 - Reply

      Z pewnością. Przetestuj tą którą masz/możesz użyć.

  8. Jola 2020-05-16 at 15:47 - Reply

    Cześć.
    Po dodaniu oleju ( ryżowego) do mieszanki mąk ( przed dodaniem mleka!) otrzymałam rzadką masę przeciekającą przez palce.Czy na pewno wszystko jest ok z proporcjami? Upiekłam z Twojego ebooka sernik królewski ( tam też jest kruche ciasto ) i wszystko było ok.

    • Ewa Ługowska 2020-05-18 at 07:23 - Reply

      Dodaj wszystkie składniki i sprawdź. To najszybszy sposób. W tym przypadku zagęszczaczem jest mleko roślinne. Jak zrobisz, to będziesz wiedzała o co chodzi. Magia!

  9. Patrycja 2020-05-20 at 23:49 - Reply

    Witam
    Czy można użyć wody zamiast mleka?

    • Ewa Ługowska 2020-05-21 at 13:27 - Reply

      Można, ale będzie mniej smaczne. :/

  10. Justyna 2020-05-23 at 20:57 - Reply

    czy zamiast mąki owsianej mogę użyć jaglanej lub kukurydzianej?

    • Ewa Ługowska 2020-05-25 at 08:18 - Reply

      Myśle, że z wymienionych, najlepsza będzie owsiana.

      • Ania 2021-08-18 at 20:50 - Reply

        A jeśli nie możemy owsianej to jakiej innej mogę użyć (nie możemy też glutenowych, kokosowej i migdałowej) dziękuję

        • Ewa Ługowska 2021-08-19 at 10:09 - Reply

          Użyj tą, którą możesz i przetestuj.

  11. Aga 2020-06-08 at 18:18 - Reply

    Czy ciasto jest bez proszku do pieczenia? Coś je spulchnia czy takie zbite jest?

    • Ewa Ługowska 2020-06-09 at 08:56 - Reply

      Jest kruche nie zbite. Spulchniacze nie są potrzebne. Zrób, sprawdź, przetestuj i daj znać. :)

  12. Monika 2020-06-10 at 09:14 - Reply

    Chciałabym zapytać o wagę rabarbaru. Dodałam nawet trochę więcej niż 10 łodyg, ale to takie z ogródka i chyba za mało ich było zdecydowanie ;)

  13. […] Jeśli spodobał Ci się ten przepis zerknij też na Kruche Bezglutenowe Ciasto z Rabarbarem. […]

  14. Agnieszka 2021-05-22 at 13:00 - Reply

    Świetny przepis, dziękuję – piekę już któryś raz i zawsze wychodzi
    Pozdrawiam serdecznie

    • Ewa Ługowska 2021-05-24 at 10:41 - Reply

      Miód na serce! Dziękuję. :)

  15. Mika 2021-05-23 at 11:31 - Reply

    Jaka jest mniej więcej gramatura tych 10 łodyg rabarbaru? Ja mam tylko 7 ale są dość duże…
    Pozdrawiam :)

    • Ewa Ługowska 2021-05-24 at 10:41 - Reply

      Około 1 kg.

  16. ANNA 2021-05-25 at 09:08 - Reply

    Czy można spróbować z mąka gryczana?

    • Ewa Ługowska 2021-05-25 at 09:38 - Reply

      Próbować zawsze warto. :)

  17. Dorota 2021-05-26 at 23:11 - Reply

    Czy zamiast ksylitolu można dodać stewie? Albo syrop klonowy? Nie trawie ksylitolu, dosłownie. Niedawno wyleczyłam sibo i wolę go nie uzywac a ciasto wyglada obłędnie.
    Można stewie?

    • Ewa Ługowska 2021-05-27 at 10:26 - Reply

      Pozwalam. :)

      • Dorota 2021-05-27 at 10:44 - Reply

        I życie stanie się lepsze :)

  18. Ola 2021-05-28 at 19:27 - Reply

    Właśnie wjechało do piekarnika. ❤️❤️

    • Ewa Ługowska 2021-05-29 at 19:26 - Reply

      I jak?