ciasto bezglutenowe, rabarbar, ciasto wegańskie, rzepisbez glutenu, zdrowe ciasto, fit ciasto, kryche ciasto, celiakia, alergia pokarmowa
Przepisy Słodycze

Kruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Dodany przez on Maj 15, 2019

Czy wiedzieliście, że rabarbar jest warzywem? Kiedyś wydawało mi się, że jest to typowo polska roślina. Gdy dowiedziałam się, że pochodzi z Azji Środkowej, byłam bardzo zaskoczona. Ogromny rabarbar z gigantycznymi liśćmi od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Jak to możliwe, że jest imigrantem? Historycy donoszą, że przywiózł go do Europy Marco Polo. W Polce pojawił się dopiero XVIII w.  Gdyby tak prześledzić losy każdego warzywa to de facto mało które pochodzi z naszych terenów. Nawet popularna włoszczyzna i ziemniak nie są nasze.  Włoszczyznę sprowadziła włoszka, królowa Bona. Ziemniaki Jan III Sobieski z Hiszpanii, a ci przeszmuglowali je z Ameryki Południowej. I tu rodzi się pytanie. Czy mamy swoje warzywa, które od początku do końca są nasze?

Ciasto, choć pozornie owocowe, okazuje się być warzywnym więc tym bardziej zachęcam do zrobienia. Chociażby na obiad. 😉

Po przyniesieniu do domu rabarbaru warto odciąć 0,5 cm końcówek i łożyć do wysokiego naczynia z wodą. Tak, jak każda roślina potrzebuje do życia wody. Dzięki tej metodzie przechowywania będzie jędrny i dłużej zachowa świeżość.

ciasto bezglutenowe, rabarbar, ciasto wegańskie, rzepisbez glutenu, zdrowe ciasto, fit ciasto, kryche ciasto, celiakia, alergia pokarmowaKruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Składniki:

– 150 g mąki ryżowej

– 150 g mąki owsianej bezglutenowej

– 75 g skrobi ziemniaczanej

– 140 g oleju kokosowego

– 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej do rabarbaru

– około 150 ml mleka roślinnego (należy dodawać stopniowo)

– szczypta soli

– 3 łyżki ksylitolu do ciasta + 3 – 5 łyżek do rabarbaru

– 10 łodyg rabarbaru

– puder z ksylitolu do posypana

 

  1. Mieszamy suche składniki, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto.
  2. Mleko dodajemy stopniowo,  aż ciasto się sklei i nie będzie bardzo twarde. Odkrawamy pół ciasta i wkładamy do lodówki.
  3. Drugą połowę wykładamy na blaszkę (średnica ok. 23 cm) i dokładnie oblepiamy nim dno, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°
  4. Rabarbar  myjemy, kroimy na kawałki grubości ok. 1-1,5 cm, mieszamy z ksylitolem oraz mąką kukurydzianą  i układamy na podpieczonym spodzie. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i rozkruszamy na rabarbar . Ponownie wkładamy do piekarnika na 40 minut.
  5. Wystudzone ciasto posypujemy pudrem z ksylitolu.

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy
3 komentarze
  1. Odpowiedz

    Justyna

    Maj 18, 2019

    Dzień dobry, na jaką wielkość formy jest przepis?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Maj 18, 2019

      Około 23 cm. 🙂

  2. Odpowiedz

    Justyna

    Maj 18, 2019

    Przepraszam, jest w przepisie 🙂

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.