Kruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Czy wiedzieliście, że rabarbar jest warzywem? Kiedyś wydawało mi się, że jest to typowo polska roślina. Gdy dowiedziałam się, że pochodzi z Azji Środkowej, byłam bardzo zaskoczona. Ogromny rabarbar z gigantycznymi liśćmi od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Jak to możliwe, że jest imigrantem? Historycy donoszą, że przywiózł go do Europy Marco Polo, dlatego rabarbar w Polce pojawił się dopiero XVIII w.  Gdyby tak prześledzić losy każdego warzywa to de facto mało które pochodzi z naszych terenów. Nawet popularna włoszczyzna i ziemniak nie są nasze.  Włoszczyznę sprowadziła włoszka, królowa Bona, natomiast Ziemniaki Jan III Sobieski z Hiszpanii, a ci przeszmuglowali je z Ameryki Południowej. I tu rodzi się pytanie. Czy mamy swoje warzywa, które od początku do końca są nasze?

Kruche bezglutenowe ciasto z rabarbarem, choć pozornie owocowe, okazuje się być warzywnym, więc tym bardziej zachęcam do zrobienia. Chociażby na obiad. 😉

Po przyniesieniu do domu rabarbaru warto odciąć 0,5 cm końcówek i włożyć do wysokiego naczynia z wodą. Tak, jak każda roślina potrzebuje do życia wody. Dzięki tej metodzie przechowywania będzie jędrny i dłużej zachowa świeżość. Ze stwardniałych części rośliny (resztek) można ugotować kompot.

ciasto bezglutenowe, rabarbar, ciasto wegańskie, rzepisbez glutenu, zdrowe ciasto, fit ciasto, kryche ciasto, celiakia, alergia pokarmowaciasto z rabarbaremKruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Składniki:

– 150 g mąki ryżowej

– 150 g mąki owsianej bezglutenowej

– 75 g skrobi ziemniaczanej

– 140 g oleju kokosowego (opcjonalnie innego oleju np. słonecznikowego do smażenia lub dobrej jakości margaryny)

– 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej do rabarbaru

– około 150 ml mleka roślinnego (należy dodawać stopniowo, im mniej mleka, tym ciasto bardziej kruche)

– szczypta soli

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 3 łyżki ksylitolu/erytrolu do ciasta + 3 – 5 łyżek do rabarbaru

– 10 łodyg rabarbaru — około 1 kg (jeśli chcesz złagodzić kwasowość wymień kilka łodyg na jabłka)

– puder z ksylitolu do posypana

Wykonanie:

  1. Mieszamy suche składniki, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto.
  2. Mleko dodajemy stopniowo,  aż ciasto się sklei i nie będzie bardzo twarde. Odkrawamy pół ciasta i wkładamy do lodówki.
  3. Drugą połowę rozkruszamy na blaszkę (średnica ok. 23 cm). Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°
  4. Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki grubości ok. 1-1,5 cm, mieszamy z ksylitolem/erytrolem oraz mąką kukurydzianą  i układamy na podpieczonym spodzie. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i rozkruszamy na rabarbar. Ponownie wkładamy do piekarnika na 40 minut.
  5. Wystudzone ciasto posypujemy pudrem z ksylitolu.

Na zdrowie! 🙂

Uwagi:

Mąki bezglutenowe mają bardzo zróżnicowaną chłonność (w zależności od marki i przemiału). Dodaj tyle mleka, by zlepić ciasto. Im mniej tym będzie bardziej kruche.

Zamiast mleka możesz użyć syropu np. z agawy, klonowego lub daktylowego. Dzięki temu ciasto będzie super kruche. Dodaj tyle, by dało zlepić się w kulę.

Inny sposób na przygotowania rabarbaru. Pokrój, wrzuć do miski, dodaj ksylitol/erytrol, wymieszaj i odstaw na godzinę, aż puści sok. Sok zlej do szklanki (wypij). Do rabarbaru dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj i połóż na spodzie.

Do wypieków używam mąki bezglutenowe marki MONCANA. W artykule (https://misamocy.pl/polecam-bezglutenowe-maki-moncana/) znajdziesz więcej informacji oraz kod rabatowy.

WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PYSZNE BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE WYPIEKI ZNAJDZIESZ W E-BOOKU „SŁODKIE TĘSKNOTY”. Kliknij i sprawdź.

36 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.