Czy wiedzieliście, że rabarbar jest warzywem? Kiedyś wydawało mi się, że jest to typowo polska roślina. Gdy dowiedziałam się, że pochodzi z Azji Środkowej, byłam bardzo zaskoczona. Ogromny rabarbar z gigantycznymi liśćmi od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Jak to możliwe, że jest imigrantem? Historycy donoszą, że przywiózł go do Europy Marco Polo, dlatego rabarbar w Polce pojawił się dopiero XVIII w. Gdyby tak prześledzić losy każdego warzywa to de facto mało które pochodzi z naszych terenów. Nawet popularna włoszczyzna i ziemniak nie są nasze. Włoszczyznę sprowadziła włoszka, królowa Bona, natomiast Ziemniaki Jan III Sobieski z Hiszpanii, a ci przeszmuglowali je z Ameryki Południowej. I tu rodzi się pytanie. Czy mamy swoje warzywa, które od początku do końca są nasze?
Kruche bezglutenowe ciasto z rabarbarem, choć pozornie owocowe, okazuje się być warzywnym więc tym bardziej zachęcam do zrobienia. Chociażby na obiad. 😉
Po przyniesieniu do domu rabarbaru warto odciąć 0,5 cm końcówek i łożyć do wysokiego naczynia z wodą, ponieważ tak, jak każda roślina potrzebuje do życia wody. Dzięki tej metodzie przechowywania będzie jędrny i dłużej zachowa świeżość do momentu aż powstanie ciasto z rabarbarem.
Ze stwardniałych części rośliny (resztek) można ugotować kompot.

Kruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem
Składniki:
– 150 g mąki ryżowej
– 150 g mąki owsianej bezglutenowej
– 75 g skrobi ziemniaczanej
– 140 g oleju kokosowego (lub innego oleju np słonecznikowego)
– 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej do rabarbaru
– około 150 ml mleka roślinnego (należy dodawać stopniowo, im mniej mleka, tym ciasto bardziej kruche)
– szczypta soli
– 3 łyżki ksylitolu do ciasta + 3 – 5 łyżek do rabarbaru
– 10 łodyg rabarbaru (jeśli chcesz złagodzić kwasowość wymień kilka łodyg na jabłka)
– puder z ksylitolu do posypana
- Mieszamy suche składniki, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto (może być lejące).
- Mleko dodajemy stopniowo, aż ciasto się sklei i nie będzie bardzo twarde. Odkrawamy pół ciasta i wkładamy do lodówki.
- Drugą połowę wykładamy na blaszkę (średnica ok. 23 cm) i dokładnie oblepiamy nim dno, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°
- Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki grubości ok. 1-1,5 cm, mieszamy z ksylitolem oraz mąką kukurydzianą i układamy na podpieczonym spodzie. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i rozkruszamy na rabarbar . Ponownie wkładamy do piekarnika na 40 minut.
- Wystudzone ciasto posypujemy pudrem z ksylitolu.
Na zdrowie! 🙂
Uwagi:
Mąki bezglutenowe mają bardzo zróżnicowaną chłonność (w zależności od marki i przemiału). Dodaj tyle mleka, by zlepić ciasto. Im mniej tym będzie bardziej kruche.
Zamiast mleka możesz użyć syropu np. z agawy, klonowego lub daktylowego. Dzięki temu ciasto będzie super kruche. Dodaj tyle, by dało zlepić się w kulę.
Tutaj znajdziesz przepisy na inne ciasta. Polecam bezglutenowe pieguski
Zapraszam też na mój kanał YouTube
23 Komentarze
Justyna
Dzień dobry, na jaką wielkość formy jest przepis?
Ewa Ługowska
Około 23 cm. 🙂
Justyna
Przepraszam, jest w przepisie 🙂
Kasia
A czy ciasto upiecze sie opcji z termoobiegiem? Nie mam innego 🙁
Ewa Ługowska
Z pewnością się upiecze, ale przy okazji bardziej wysuszy. Możliwe, że będzie trzeba skrócić czas pieczenia.
Kasia
Czy w tym przepisie nie ma jajek???
Ewa Ługowska
Jajka na blogu wegańskim? Nie ma.
Magda
Czy rodzaj mleka roślinnego będzie miał jakikolwiek wpływ? Może być i kokos i migdał i owies?
Ewa Ługowska
Beż różnicy. Użyj dowolnego.
Marietta
Świetny przepis! Ciasto wyszło pyszne, mimo że nie jestem mocna w pieczeniu ciast . Na pewno będę do niego wracać.
Ewa Ługowska
Fantastycznie! Bardzo się cieszę. :)))
Anna
A czy mąkę ryżową można czymś zastąpić?
Ewa Ługowska
Z pewnością. Przetestuj tą którą masz/możesz użyć.
Jola
Cześć.
Po dodaniu oleju ( ryżowego) do mieszanki mąk ( przed dodaniem mleka!) otrzymałam rzadką masę przeciekającą przez palce.Czy na pewno wszystko jest ok z proporcjami? Upiekłam z Twojego ebooka sernik królewski ( tam też jest kruche ciasto ) i wszystko było ok.
Ewa Ługowska
Dodaj wszystkie składniki i sprawdź. To najszybszy sposób. W tym przypadku zagęszczaczem jest mleko roślinne. Jak zrobisz, to będziesz wiedzała o co chodzi. Magia!
Patrycja
Witam
Czy można użyć wody zamiast mleka?
Ewa Ługowska
Można, ale będzie mniej smaczne. :/
Justyna
czy zamiast mąki owsianej mogę użyć jaglanej lub kukurydzianej?
Ewa Ługowska
Myśle, że z wymienionych, najlepsza będzie owsiana.
Aga
Czy ciasto jest bez proszku do pieczenia? Coś je spulchnia czy takie zbite jest?
Ewa Ługowska
Jest kruche nie zbite. Spulchniacze nie są potrzebne. Zrób, sprawdź, przetestuj i daj znać. 🙂
Monika
Chciałabym zapytać o wagę rabarbaru. Dodałam nawet trochę więcej niż 10 łodyg, ale to takie z ogródka i chyba za mało ich było zdecydowanie 😉