W zeszły weekend byliśmy w jednej z nielicznych wegańskich, bezglutenowych restauracji, w której kuchnia wyróżnia się wysoką jakością produktów. Zjedliśmy tam pyszną szarlotkę, która zainspirowała mnie w wyniku czego powstało kruche ciasto kakaowe z malinami i bananami. Skoro ktoś potrafi zrobić kruche ciasto, nie używając mąki pszennej, mleka i jaj to ja też spróbuję. Jedynym problemem było brak jabłek na straganie, dlatego zastąpiłam je innymi owocami. I szczerze mówiąc, była to znakomita decyzja.
Niesamowite jest, jak kuchnia wegańska i bezglutenowa jest prosta. Wystarczy zmieszać kilka składników i zawsze wychodzi coś innego, fajnego, ciekawego i pysznego. Wbrew pozorom jest dużo prostsza od tradycyjnej.
Ciasto najlepiej smakuje na ciepło. Można upajać się wtedy nieziemsko pyszną i gorącą czerwienią malin oblewającą kakaowe sąsiedztwo kruszonki. W połączeniu ze słodyczą banana, obsypanego aromatycznym cynamonem, robi się niebezpiecznie kusząco. Może nawet okazać się, że jeden kawałek to o wiele za mało dla nieposkromionej chęci doświadczania rozkoszy i poezji smaków zawartej w cieście.
Kruche ciasto kakaowe z malinami i bananem:
Składniki:
– 100 g mąki gryczanej
– 200 g mąki owsianej bezglutenowej
– 100 g mąki kukurydzianej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej do ciasta i a łyżka do malin
– 50 g oleju kokosowego
– 1 płaska łyżeczka sody
– 1 łyżka octu
– 10 łyżek ksylitolu
– 2 czubate łyżki kakao
– 100-200 ml mleka roślinnego
– 1 łyżka cynamonu
– 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (opcjonalnie)
– 4 banany
– maliny (około 250 – 500g )
– puder z ksylitolu
- Mieszamy suche składniki (mąki, sodę, kakao, 5-7 łyżek ksylitolu) dodajemy ocet, pokrojone 2 banany, olej kokosowy oraz mleko i zagniatamy ciasto.
- Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (22-25 cm), obsypaną mąką, wykładamy ⅔ ciasta. Robimy to tak jak w przypadku tradycyjnej szarlotki, rozkruszając ciasto na małe kawałki lub wkładamy do zamrażalnika na 30 min i ścieramy na tarce.
- Tak przygotowany spód wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
- Maliny mieszamy z 1 łyżką skrobi. Na podpieczony spód układamy pokrojone w cienkie plasterki banany, posypujemy cynamonem i wanilią. Wysypujemy maliny, delikatnie ugniatamy i posypujemy ksylitolem. Przykrywamy pozostałym, rozkruszonym/startym ciastem.
- Wkładamy do piekarnika na około 30- 40 minut.
- Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem z ksylitolu i ewentualnie ozdabiamy owocami.
Ciasto doskonale smakuje z mlekiem z orzechów laskowych http://misamocy.pl/mleko-orzechow-laskowych-szybkie-ciasteczka-miazgi-orzechowej/
Jeśli spodobał Ci się przepis na kruche ciasto kakaowe z malinami zachęcam do sprawdzenia innych wegańskich ciast.
Na zdrowie! 🙂
Więcej ciekawych i równie prostych przepisów znajdziesz w e-bookach. Kliknij tu i wypróbuj!
19 Komentarze
Darek Maciborski
Ładowanie strony trwa bardzo długo…
Ewa Ługowska
Dziękuję za informację. Już sprawdzam co się dzieje.
Stanisław Misiaczek
Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce
Ewa Ługowska
Dziękuję za informację. Zaraz sprawdzę co się dzieje. Miłego dnia!
Dorota
Brzmi niesamowicie kusząco i pięknie, ale gdzie np. znaleźć mąkę owsianą? nie mówiąz już żeby była bezglutenowa? 🙂
Ewa Ługowska
Mąkę owsianą bezglutenową znajdziesz w każdym ekologicznym sklepie stacjonarnym i internetowym oraz hipermarketach. 🙂
Różanecznik
Zrobione. Proste a efektowne. Zjedzone na weekendowe 2 śniadanie 🙂
Ewa Ługowska
Fantastycznie! Na zdrowie
Aneta
Czy zamiast ksylitolu mogę dodać syrop z agawy? 🙂
Wyglada bardzo apetycznie .
Myśle o zrobieniu własnej maki owsianej w Thermomix z płatków górskich
Ewa Ługowska
Tak, możesz zastosować dowolny słodziak. Pomysł z mąką super!
Karol
Jaki ocet dodać? Zwykły spirytusowy czy winny ? Można czyms innym to zastąpić ?
Ewa Ługowska
Rodzaj octu nie ma znaczenia. W zamian można dodać sok z cytryny.
Adrianna
Czy można zamienić mąkę gryczaną na jakąś inną mąkę? Jaką?
Ewa Ługowska
Spróbuj owsianą. Owsiana inaczej się zachowuje i ma inną chłonność więc i proporcje będzie trzeba zmienić, ale pewnie wyjdzie.
Edyta
czy sprawdzą się mrożone maliny jak je obsypię łyżka maki ryżowej?
Ewa Ługowska
Raczej nie wyjdzie. Ewentualnie mozesz sprobować zrobić gęstą frużelinę. Przepis na frużelinę jest na blogu. Proporcje musisz sobie dostosować.
Asia
Wygląda niesamowicie niestety mam nietolerancję m.in na kukurydze czyli również mąkę kukurydzianą…. Czym moglabym spokojnie ją zastąpić ??
Z góry dziękuję za odpowiedź
Ewa Ługowska
Możesz, ale musisz przetestować. Bardzo chciałabym, żeby było to takie proste. :))) Niestety bez testów nic nie polecę. 🙂