Przepisy Słodycze

Kruche ciasto z budyniem jaglanym i rabarbarem

Dodany przez on Czerwiec 13, 2018

To już ostatnie rabarbarowe podrygi. Sezon na rabarbar kończy się w czerwcu, więc jeżeli mieliście jakieś plany w związku z  tą znakomitą rośliną, to radzę się pospieszyć. Przyznam się szczerze, że sama nie poświęciłam mu zbyt dużo uwagi i raczej już tego nie nadrobię. Na szczęście udało mi się przygotować pyszne kruche ciasto z budyniem jaglanym i rabarbarem a do tego ugotowałam rabarbarowy kompot. Palce lizać!

 

Jednak, jak wszyscy dobrze wiemy, wszechświat nie znosi pustki i gdy jedno się kończy drugie się zaczyna. Niebawem nadejdzie czas na jagody i maliny i będzie można ponownie skosztować boskiego kakaowego ciasta z malinami i bananem. (To tak na pocieszenie 🙂 )

Jeszcze kilak wskazówek i możecie zabierać się do pracy. Jeżeli nie znajdziecie już rabarbaru, można wykorzystać inne owoce. Dodatkiem do budyniu jest skrobia ziemniaczana. Jej ilość zależy od tego, jak gęsta będzie kasza jaglana. Jeżeli mimo dodania mleka kokosowego, kasza będzie gęsta, to możecie pominąć skrobię, ale jeżeli wyjdzie bardziej rzadka, to należy dodać 1-2 łyżki.

 

Kruche ciasto z budyniem jaglanym i rabarbarem

Ciasto:

– 100 g mąki ryżowej

– 100 g mąki owsianej bezglutenowej

– 60 g skrobi ziemniaczanej

– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

– 2 łyżki syropu daktylowego lub syropu z agawy

– 2 banany

–  mleko roślinne (opcjonalnie)

– cukier puder z ksylitolu do posypania

– 2 gałązki rabarbaru

Budyń:

– 150 g kaszy jaglanej

– 4 łyżki mleka kokosowego

– 1-2  łyżki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)

– ksylitol do smaku

 

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy w wodzie w proporcji 1:2. W tym czasie przygotowujemy ciasto.
  2. Banany blendujemy na gładki mus. Dodajemy mąkę ryżową, owsianą, skrobię, proszek do pieczenia, syrop daktylowy i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto się nie klei lub jest bardzo twarde, dodajemy odrobinę mleka.
  3. ⅔ ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wysypujemy na spód blaszki (o wymiarach 16 – 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie ugniatamy. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.  Pozostałą część wkładamy do zamrażalnika.
  4. Przygotowujemy budyń. Kaszę jaglaną blendujemy z pozostałymi składnikami.
  5. Na podpieczony spód układamy rabarbar pokrojony w plasterki. Na rabarbar wylewamy budyń. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 40 minut. Ciasto kroimy po wystygnięciu  (o ile zdołacie się powstrzymać przed zjedzeniem go na ciepło).

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.