Lemoniada kokosowo-truskawkowa

Tym razem mam dla Was szczególną lemoniadę z serii przepisów #zerowaste. Jest to lemoniada truskawkowa zrobiona na bazie wody kokosowej, pozostałości po mleku kokosowym z puszki. Często w przepisach wykorzystujemy jedynie gęstą śmietanę, zostaje nam natomiast woda, z którą nie bardzo wiadomo co zrobić. Tymczasem ma ona wiele zastosowań. Można ugotować na niej owsiankę/jaglankę, dodać do smoothie, zupy lub sosu. Polecam dodawać trochę do zupy pomidorowej. Pomidor i kokos tworzą naprawdę pyszny duet.

Przepis na lemoniadę truskawkowo-kokosową jest przede wszystkim inspiracją do wykorzystania resztek, dlatego możecie go dowolnie modyfikować (zresztą jak zawsze). Zamiast truskawek można dodać również inne owoce te, które najbardziej lubicie lub akurat jest na nie sezon.

Skoro już mowa o idei zero waste, to chciałabym się z Wami podzielić moim niedawnym odkryciem. Jakiś czas temu zaczęłam regularnie kupować miesięcznik Magazyn Kuchnia i ku mojej ogromnej radości propagowana jest tam idea niemarynowania w bardzo praktyczny sposób. Przy każdym głównym przepisie podawany jest przepis dodatkowy lub inspiracja na wykorzystanie resztek. Jestem wręcz zakochana w takim sposobie pisania przepisów. Co Wy o tym sądzicie?

 

Lemoniada kokosowo-truskawkowa

Składniki:

– ½ kg truskawek
– 600 ml wody z puszki pozostałej po wyjęciu gęstej części mleka kokosowego
– sok z 1 cytryny
– ksylitol do smaku
– 300 ml wody
– listki mięty lub melisy do ozdoby
– kilka truskawek do ozdoby

 

Umyte i odszypułkowane truskawki blendujemy z wodą kokosową, sokiem z cytryny oraz wodą. Dodajemy do smaku ksylitol. Przelewamy do szklanek, dekorujemy ziołami i truskawkami.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz