Letnią kanapę z roślinnym białkiem i kwasami tłuszczowymi polecam przede wszystkim na śniadanie. Moimi ulubionymi śniadaniami są białkowo-tłuszczowe. Po zjedzeniu takiej kanapki długo czuje sytość i nie mam potrzeby podjadania przez cały dzień.
Letnia kanapka z roślinnym białkiem i kwasami tłuszczowymi jest bardzo sycąca i to nie tylko przez to, że jest to konkretna pajda, ale również dzięki temu, że zawiera białko i bardzo zróżnicowane zdrowe tłuszcze. O tej porze roku warto korzystać z sezonowych roślin strączkowych. Przede wszystkim bobu, bo sezon nie trwa długo. Możesz go wymienić np. na fasolkę szparagową. Fasolka na śniadanie? A dlaczego nie? Wystarczy wrzucić kilka strączków na parę i w kilka minut będą gotowe. W sezonie zimowym polecam np. ciecierzycę.
W kanapce są produkty ze zdrowymi tłuszczami:
- awokado
- olej tłoczony na zimno np. z wiesiołka
- mielona czarnuszka.
Awokado i olej raczej nie wzbudzają podejrzeń, natomiast mielona czarnuszka, już zapewne tak. Małe ziarenka czarnuszki są bardzo trudne do pogryzienia, dlatego kupiłam młynek do soli/pieprzu i milę ją bezpośrednio na kanapkę. Dzięki temu mój organizm ma znacznie łatwiejszy dostęp do składników odżywczych. W ten sam sposób proponuję też używać sezamu, siemienia lnianego, nasion kolendry kminu, kuminu itd.
Bób po ugotowaniu obrałam ze skórki. Niestety w tym roku jest tak twarda, że nie nadaje się do jedzenia. Próbowałam stworzyć z niej pastę, żeby nie wyrzucać tak drogocennej części, ale niestety bezskutecznie. Jeśli skórka jest miękka nie trzeba go obierać. Najlepiej ugotować całe opakowanie bobu, obrać i tak przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku, do 3 dni. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie z niego skorzystać i dorzucić do sałatki lub na kanapkę.
Do przygotowania kanapki warto użyć kwiaty kopru. Taka pajda wygląda przepięknie! Pozostałą część z kilkoma kwiatami wkładam do dzbanuszka i zalewam wrzątek. Ten napar z kopru będzie pomocny przy trawieniu. Pomaga na wzdęcia i kolki. Jest idealnym kompanem bobu.
Letnia kanapka z roślinnym białkiem i kwasami tłuszczowymi
Składniki na 1 kanapkę:
– 1 kromka chleba bezglutenowego
– garść ugotowanego i obranego ze skórki bobu (obieranie jest opcjonalne)
– 8 pomidorków koktajlowych
– 1 małe awokado lub 1/2 dużego
– cebulka dymka wraz ze szczypiorkiem
– jeden baldach kwiatów kopru
– odrobinę zmielonej czarnuszki
– sól do smaku
– sok z cytryny
– olej tłoczony na zimno (dowolny), może być również oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Dymkę poszatkuj i rozgnieć z awokado z dodatkiem soku z cytryny i soli. Posmaruj kromkę chleba.
- Na rozgniecione awokado wrzuć bób i pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki koktajlowe.
- Posyp kwiatami kopru, nasionami czarnuszki i polej olejem. Posyp solą.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na limonkowy hummus z bobu, letnią sałatkę z bobem i kurkami.