Letnia sałatka z bobem i kurkami

Ostatnio czuję dziwną pustkę. Właściwie nie wiem dlaczego. Nie jest to ani dobre, ani złe. Czuje się jak w śnie, w którym dryfuje się po morzu nicości. Jakby nic nie miało znaczenia, a obraz rzeczywistości dawno się rozmazał. Jestem, a może tak mi się tylko wydaje… Mieliście tak kiedyś? Jakby wypadły prawie wszystkie zasilające wtyczki. Pozwalam sobie być w tym stanie, nie buntuje się i nie staram pobudzić się do działania. Daje sobie prawo do pobycia chwilę w ciszy, zanim cała machina myśli i planów ruszy na nowo oraz zabierze mnie w wir działania. Czuję, że najbardziej potrzebuję teraz energii wody i bycia w przepływie, by pozwolić odejść temu, co już nie dla mnie i otworzyć się na nowe z pełną akceptacją tego, co przyjdzie. Nawet nie jestem ciekawa, co to będzie, ufam, że będzie dla mnie najlepsze. Niech płynie!

Jedną z najistotniejszych rzeczy w wędrówce jest posilanie się tym, co nas karmi i buduje, co dodaje sił, energii, służy naszemu zdrowiu, rozwojowi i wspiera w dalszych działaniach. Nie wiem, czemu ta myśl przyszła mi do głowy akurat, gdy opisywałam sposób wykonania letniej sałatki z bobem i kurkami, ale czuję, że jest to bardzo wartościowy pokarm. Pamiętajcie, by przygotować go z radością, dodać do nie go odrobinę dobrej energii i miłości. Dzięki temu napełnicie się nie tylko dobrym jedzeniem, ale będzie to również duchowym doświadczeniem.

Letnia sałatka z bobem i kurkami

Składniki (3-4 porcje):
– 500 g bobu ugotowanego i obranego ze skórki (przepis na kotlety ze skórki)
– 20 pomidorków koktajlowych (10 żółtych i 10 czerwonych)
– ostra papryczka
– 200 g kurek
– opakowanie wędzonego tofu
– 5 gałązek pietruszki
– sok z 1 cytryny
– ksylitol
-sól i pieprz
– olej rzepakowy do smażenia
– oliwa z oliwek do polania sałatki

  1. Tofu kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Zdejmujemy z patelni i wrzucamy umyte wcześniej kurki (w całości). Delikatnie podsmażany.
  2.  Pomidorki i papryczkę kroimy w krążki, pietruszkę drobno siekamy.
  3.  Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miseczki, dodajemy do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz, ksylitol i olej.

Zapraszam też do zapoznania się z przepisem na Limonkowy Hummus Z Bobu.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.