Najtrudniejsze w zdrowym odżywianiu jest zrezygnowanie z przetworzonej żywności ze sztucznie pobitym smakiem i zastąpienie jej naturalnymi produktami. Samo zdrowe odżywianie jest baaardzo proste, bo polega na jedzeniu dużej ilości warzyw, ziaren pełnoziarnistych mąk, strączków, orzechów, owoców oraz piciu dużej ilości niesłodzonych płynów typu: woda, zioła. Poniżej znajdziecie wegańską piramidę żywności. Już na jej podstawie można wiele się nauczyć, bo możliwości jest nieskończona ilość. Półki sklepowe wręcz uginają się pod ciężarem produktów, które nie koniecznie są drogie, czy znajdują się w magicznej alejce zwanej „zdrowa żywność”. Można je znaleźć w warzywniaku, na pólkach z kaszami, czy orzechami. Polecam wydrukować grafikę i zawiesić ja w kuchni.
Poniżej znajdziecie pomysł na pyszne kanapki po brzegi wypełnione zdrowymi, pysznymi warzywami. Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują obłędnie.
Letnie kanapki wypełnione warzywami z sosem czosnkowym na bazie nerkowców
Składniki (2 porcje):
– 4 kromki chleba
– ½ marchewki
– ½ ogórka
– 4 plasterki buraka
– 4 plasterki pomidora
– 4 liście sałaty
– 4 długie rzodkiewki
– ½ dużego awokado
– 4 ogórki kiszone
– dodatkowo: papier do pieczenia, 4 sznureczki.
Składniki na sos:
– 100 g nerkowca namoczonego w wodzie około 8 godzin.
– 100 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
– ząbek czosnku
– sok z jednej cytryny
– sól do smaku
- Warzywa myjemy i kroimy w plasterki. Marchewkę oraz ogórek można pokroić wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw.
- Nerkowce odcedzamy, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na aksamitny sos.
- Każdą z kromek smarujemy sosem. Na dwóch kromkach układamy warzywa i przykrywamy jak na kanapkę szkolną.
- Owijamy w papier do pieczenia lub ewentualnie papier śniadaniowy, przewiązujemy sznureczkami, żeby po przekrojeniu (zwiniętych w papier) kanapek nie wypadły warzywa.
Na zdrowie! 🙂
3 Komentarze
Ewa Ługowska
To papier do pieczenia ciasta. 🙂
Justyna
Skąd taki cudowny papier do kanapek ?! O.o