Makaron sojowy ze szpinakiem to propozycja na szybki lunchu do pracy, choć oczywiście można go również zaserwować na kolację. Świetnie komponuje się z lampką czerwonego wina. Makaron sojowy można zastąpić jakimkolwiek innym, będzie smakowało równe dobrze.
Składniki (2 porcje):
-100g makaronu sojowego
– 100g szpinaku
-10 gałązek świeżej bazylii
-2 ząbki czosnku
– około 50 ml oliwy
– sól, pieprz do smaku
-20g pestek słonecznika uprażonych na patelni ( opcjonalnie)
-2 pomidory suszone w oleju ( opcjonalnie)
-6 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
– sok z jednej cytryny do polania dania już na talerzu (opcjonalnie)
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelnię z rozgrzaną oliwa wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, chwile podsmażamy.
- Umyty szpinak i bazylię, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię, smażymy, aż warzywa pozbędą się wody. Dorzucamy makaron i chwilę razem obsmażamy, w międzyczasie dokładnie mieszając.
- Gotowe danie posypujemy dodatkami (pokrojone na 4 części pomidorki koktajlowe, pomidory suszone pokrojone w paski, nasiona słonecznika) i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na zdrowie! 🙂