Makaron sojowy ze szpinakiem

Makaron sojowy ze szpinakiem to propozycja na szybki lunchu do pracy, choć oczywiście można go również zaserwować na kolację.  Świetnie komponuje się z lampką czerwonego wina.  Makaron sojowy można zastąpić jakimkolwiek innym, będzie smakowało równe dobrze.

Składniki (2 porcje):

-100g makaronu sojowego

– 100g szpinaku

-10 gałązek świeżej bazylii

-2 ząbki czosnku

– około 50 ml oliwy

– sól, pieprz do smaku

-20g pestek słonecznika uprażonych na patelni ( opcjonalnie)

-2 pomidory suszone w oleju ( opcjonalnie)

-6 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)

– sok z jednej cytryny do polania dania już na talerzu (opcjonalnie)

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelnię z rozgrzaną oliwa wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, chwile podsmażamy.
  3. Umyty szpinak i bazylię, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię,  smażymy, aż warzywa pozbędą się wody. Dorzucamy makaron i chwilę razem obsmażamy, w międzyczasie dokładnie mieszając.
  4. Gotowe danie posypujemy dodatkami (pokrojone na 4 części pomidorki koktajlowe, pomidory suszone pokrojone w paski, nasiona słonecznika) i skrapiamy sokiem z cytryny.

Na zdrowie!  🙂

Zostaw komentarz