Lubię prezenty mądre i przemyślane. Nie cierpię niepotrzebnej produkcji śmieci. Zdarza się, że gdy dostaje prezent, jest mi bardziej przykro niż gdybym go w ogóle nie dostała. Podarunki powinny dawać radość, nie sprawiać kłopot. Dlatego dziś polecam Wam coś praktycznego, z czego każdy się ucieszy!
Odkąd prowadzę blog, dostaję sporo prezentów. Z czasem nauczyłam się, żeby wcześniej dokładnie pytać, co znajduje się w przesyłce, lub zaznaczać, jakie są moje wymagania. Nie cierpię nieprzemyślanych niespodzianek! Zdarzało mi się otrzymywać np. (Uwaga! Siedzisz?) mięso! Tak! Od ponad 20 lat nie jem mięsa, a tu w paczce kabanosy!!! Teraz to jest śmieszne, ale wtedy byłam wściekła! Tym bardziej że w moim domu nikt nie je mięsa, a od gości oczekuję uszanowania tego zwyczaju.
Prezenty są po to, by sprawiały przyjemność, są wyrazem troski i sympatii lub miłości. Im bardziej osobiste i przemyślane, tym większą sprawiają radość.
Najlepszym prezentem, który w życiu dostałam (i który teraz pamiętam) były buty. W czasie, gdy byłam na studiach, czyli kilkanaście lat temu, zimy były o wiele sroższe. Miałam buty, które nie nadawały się na niskie temperatury. Dlatego ciągle marzłam. Pamiętam jak dziś mikołajkowy prezent od mojego chłopaka. W kartonowym pudełeczku przykryte pergaminem, czekały na mnie nowiutkie EMU! Buty mają dla mnie wymiar symboliczny, dlatego ten prezent był bardzo wzruszający. Później okazało się, że są za małe i G. cały wieczór jeździł po sklepach, żeby je wymienić. :)))
Lubię też „prezenty spożywcze”. Dobrej jakości, ciekawe produkty, które mogę wykorzystać w swojej kuchni, nauczyć się nowych smaków, tekstur i konsystencji. O tak! Takie są zawsze mile widziane.
Jednym z takich prezentów mogą być słodycze domowej produkcji. Pudełeczko Markizów z kremem czekoladowym lub Praliny z pasty z orzechów laskowych z niespodzianką. Mogą to być również produkty oraz załączony do nich przepis na ich wykorzystanie. Z doświadczenia wiem, że jest to intrygujący zestaw. Kusi tak bardzo, że trudno oprzeć się pokusie przygotowania podarowanych specjałów.
O polskim producencie orzechów laskowych Tree Nuts już kiedyś pisałam. Jestem zafascynowana ich produktami, jakością i uwielbiam smak prażonych orzechów! Olej z prażonych orzechów jest absolutnym hitem. Tym razem miałam okazję wypróbować również nowość, czyli pastę. Moim zdaniem wymiata. Można z niej przygotować, na szybko, pyszne słodkości np. kulki mocy. Wystarczy dodać kakao i płynny słodzik. Z pewnością nie będziecie mieć po nich ochoty na te sklepowe. Totalny odlot! Pycha!
W sklepie Tree Nuts znajdziecie gotowe zestawy prezentowe. Można również skomponować własny i włożyć do niego przepisy na niecodzienne słodkości.
Przepisy do wydruku pobierzesz poniżej:
Przepis na „Markizy z kremem czekoladowym”
Przepis na „Praliny z pasty z orzechów laskowych z niespodzianką”
Markizy z kremem czekoladowym
(15 sztuk)
Składniki na ciasteczka:
– 140 g mąki owsianej bezglutenowej
– 140 g mąki ryżowej jasnej
– 90 g dowolnego oleju
– 90 g syropu z agawy
– około 100 ml napoju roślinnego (dowolny)
– szczypta soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i zagnieć ciasto. Konsystencja będzie dość luźna i plastyczna jak na kruche ciasto.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C (góra-dół).
- Połowę ciasta włóż pomiędzy dwa arkusze papieru i rozwałkuj. Wytnij ciasteczka o średnicy około 6 cm.
- Zdejmij ścinki ciasta, pozostawiając jedynie same ciastka i razem z papierem połóż na blaszce do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na 10 – 15 minut.
- Z drugą częścią ciasta postępuj w ten sam sposób. Pozostałe ciasto (resztki) ponownie zagnieć i rozwałkuj.
- Wystudź ciasteczka.
Uwaga:
Jeśli chcesz użyć wałka z wzorkami rozwałkuj ciasto trochę grubiej.
Składniki na krem:
– 50 ml oleju z prażonych orzechów laskowych
– 25 g jasnego kakao
– 50 g syropu z agawy
– 80 ml mleka roślinnego
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wrzuć do małego garnuszka i dokładnie wymieszaj.
- Podgrzewaj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszaj, żeby nie przywarła do dna.
- Wystudź.
NA JEDNO CIASTO POŁÓŻ CZUBATĄ ŁYŻECZKĘ MASY I PRZYKRYJ DRUGIM CIASTKIEM, DELIKATNIE PRZYGNIATAJĄC.
Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Praliny z pasty z orzechów laskowych z niespodzianką
(10 sztuk)
Składniki:
– 100 g pasty z orzechów laskowych
– 15 g jasnego kakao
– 30 g syropu z agawy
Dodatki:
– 4 suszone śliwki lub 10 prażonych orzechów laskowych (do środka)
– kilka łyżek mąki z prażonych orzechów laskowych (do obtaczania)
Wykonanie:
- Śliwki pokrój na 10 części. Możesz je również tydzień wcześniej zalać alkoholem (np. wódką lub whisky) i użyć nasączonych. 😉
- Pastę, kakao oraz syrop wrzuć do miseczki i dokładnie wymieszaj. Podziel na 10 równych części.
- W środek włóż kawałek śliwki lub 1 orzech laskowy, zrób idealną kulkę i obtocz w mące z prażonych orzechów.
- Ułóż na talerzyku i schowaj do lodówki. W niskiej temperaturze jeszcze trochę się zetną i stężeją.
Uwagi:
Do masy możesz dodać również drobno startą skórkę z pomarańczy lub mandarynki.
12 Komentarze
Justyna
Ewo, skąd wziąć pastę z orzechów laskowych? Da się ją zrobić samodzielnie?
Ewa Ługowska
No przecież w artykule polecam markę! Sama korzystam i wszystko co mają jest pyszne!
Magda
Czy można zastąpić syrop z agawy np. syropem klonowym albo miodem? 🙂
Ewa Ługowska
Tak. Lepiej klonowy.
Magdalena
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeszcze mam dwa pytania :-). Mąka owsiane- czy wystarczy zblendować płatki owsiane? Mąka ryżowa – czy mogę zastąpić pszenna? 🙂
Ewa Ługowska
Tak można zmielić płatki owsiane. Nie zajmuję się wypiekami glutenowymi, ale sądzę, że nie powinno być problemu.
Magdalena
Bardzo dziękuję!
Karolina
Czy można czymś zastąpić olej z prażonych orzechów laskowych do wykonania kremu?
Ewa Ługowska
To głowny składnik, więc raczej nie.
Karolina
Dziękuję za odpowiedź
Anna
Te praliny są obłędnie pyszne, a za tę pastę z orzechów dam się poćwiartować 😉 Zrobiłam i wstyd się przyznać, ale schowałam przed domownikami bo bałam się, że mi wszystko zjedzą 😉 Wiem, jestem okropna… ale to było silniejsze ode mnie 🙂 Następne będą markizy… Pozdrawiam ciepło z Koszalina 🙂
Ewa Ługowska
Hahaha dobre! Jest jeszcze opcja zrobienia wiekszych ilosci.