Meksykańskie tacos z boską salsą pomidorową ma w sobie pełnię smaku. Tu się wszystko zgadza. Jest wspaniała tekstura placków kukurydzianych, aksamitne awokado, bogata w smaku salsa i aromatyczne boczniaki. Do zrobienia tego przepisu zainspirowała mnie nasza podróż do Meksyku, gdzie tacos można zjeść wszędzie. Zawsze widniej w karcie. Jadłam je dosłownie codziennie.
Z Meksykiem mam love-hate relationship. Z pewnością to za co go kocham to jedzenie. Tacos prawie wszędzie występują w tradycyjnej wersji, czyli kukurydzianej. Przy bezglutenowej diecie mam prawdziwy komfort podróżowania i zawsze wiele opcji do wyboru. W tacos zakochałam się od razu. Pierwszego dnia po przylocie wybraliśmy się na zakupy do najbliższego supermarketu. A tam, codziennie odbywał się wypiek placków kukurydzianych. Kupowaliśmy świeżutkie, jeszcze gorące, bezpośrednio z maszyny. Zastępowały nam pieczywo i były bardzo przepyszne!
Po powrocie do Polski musiałam się z Wami podzielić moją miłością! Te, które sama robię, mają dodatek błonnika, czyli łupiny babki jajowatej. Dzięki temu robi się je znacznie łatwiej niż z samej mąki. Nie rwą się, są mięciutkie i pięknie się smażą. Nie sprawdziłam tego, ale moim zdaniem te meksykańskie są robione z innego gatunku kukurydzy i znacznie łatwiej uformować z nich placki.
Zamiast powszechnie dostępnej mąki kukurydzianej można użyć również odmiany blue corn. Kupisz ja przez interenet. Jest znacznie bardziej aromatyczna i dużo lepiej odzwierciedla smak oryginałów
Meksykańskie tacos z boską salsą pomidorową
Składniki na 8 kukurydzianych placków:
  • 100 g mąki kukurydzianej + odrobina mąki do podsypywania
  • 10 g łupiny babki jajowatej (mielona lub łuski)
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 ml gorącej wody
Składniki na salsę pomidorową:
  • ½ czerwonego pomidora pokrojona w kostkę
  • 7 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku pokrojony na plasterki
  • ostra papryczka (ilość według uznania) pokrojona w plasterki
  • pół szklanki posiekanej, świeżej kolendry
  • sok z ½ – 1 limonki
  • sól do smaku
  • szczypta papryki wędzonej w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na smarowidło z awokado:
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z ½ limonki
  • sól do smaku
Składniki na czosnkowe boczniaki:
  • 300 g boczniaków porwanych wzdłuż na paski
  • 1-2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
Dodatki:
  • ½ pomidora pokrojona w kostkę,
  • listki kolendry
  • świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
  1. Kukurydziane placki. Wymieszaj suche składniki, dodaj wodę i wyrób ciasto w dłoniach lub robocie planetarnym. Podziel na 8 części, uformuj kulki i rozwałkuj na kształt zbliżony do koła. Tak cienko jak się da. Pamiętaj o delikatnym podsypywaniu mąką. Rozgrzej patelnię, zmniejsz moc grzania i smaż na suchej raz z jednej raz z drugiej strony.
  2. Salsa pomidorowa. Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika blendera i delikatnie zmiksuj na drobne kawałki.
  3. Smarowidło z awokado. Awokado rozgnieć w miseczce z pozostałymi składnikami.
  4. Czosnkowe boczniaki. Rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i wymieszaj z oliwą. Następnie wrzuć boczniaki, sól i usmaż.
  5. Na kukurydziane placki nałóż smarowidło z awokado następnie salsę pomidorową, boczniaki i udekoruj dodatkami.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na pieczone ziemniaki z sosem chimichurri.

Zostaw komentarz

  1. Natalia 2025-06-05 at 21:05 - Reply

    Co za wspaniały przepis! Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a efekt jest zachwycający! Uwielbiam ❤️ Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego :D Wyszły tak dobre, że właśnie robię kolejną porcję ;)

    • Ewa Ługowska 2025-06-09 at 12:24 - Reply

      Bardzo się cieszę, że smakowało! :)) Dziękuję za komentarz! :)