Mleko roślinne to idealna alternatywa dla mleka krowiego. Robi się je bardzo szybko, a co najważniejsze jest zdrowsze. Jeżeli ktoś lubi słodkie można je dosłodzić daktylami. Ja preferuje naturalną słodycz orzecha. Warto wypróbować obie opcje.

 

Składniki:

– 1 kubek orzechów laskowych

– 2-3 kubki wody

– 1- 3 daktyle ( opcjonalnie)

– gaza do odciskania

  1. Orzechy moczymy przez minimum 8 godzin. Najlepiej zostawić je na noc.
  2. Odlewamy wodę, płuczemy i blendujemy z 2 kubkami wody oraz daktylami. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodajemy więcej wody.
  3. Przecedzamy przez gazę. Zamykamy szczelnie w butelce. Przechowujemy w lodówce max. 5 dni.

Z miazgi orzechowej, która została po odcedzeniu mleka, możemy zrobić szybkie ciasteczka lub dodać do innych wypieków.

Na zdrowie! :)

 

Zostaw komentarz

  1. […] na orzechy, są bardzo miękkie, soczyste  i co najważniejsze dużo bardziej intensywne w smaku. Domowe mleko roślinne z takich orzechów to po prostu […]