Mleko roślinne to idealna alternatywa dla mleka krowiego. Robi się je bardzo szybko, a co najważniejsze jest zdrowsze. Jeżeli ktoś lubi słodkie można je dosłodzić daktylami. Ja preferuje naturalną słodycz orzecha. Warto wypróbować obie opcje.
Składniki:
– 1 kubek orzechów laskowych
– 2-3 kubki wody
– 1- 3 daktyle ( opcjonalnie)
– gaza do odciskania
- Orzechy moczymy przez minimum 8 godzin. Najlepiej zostawić je na noc.
- Odlewamy wodę, płuczemy i blendujemy z 2 kubkami wody oraz daktylami. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodajemy więcej wody.
- Przecedzamy przez gazę. Zamykamy szczelnie w butelce. Przechowujemy w lodówce max. 5 dni.
Z miazgi orzechowej, która została po odcedzeniu mleka, możemy zrobić szybkie ciasteczka lub dodać do innych wypieków.
Na zdrowie! 🙂
1 Komentarz