Młoda kapusta z pomidorami

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego dodawanie przypraw i ziół do potraw jest takie ważne? Oczywiste jest, że poprawiają walory smakowe, ale nie tylko. Przyprawy przede wszystkim ułatwiają trawienie pokarmu, działają leczniczo oraz pomagają złagodzić określone dolegliwości. Danie bogate w przyprawy to młoda kapusta z pomidorami.

Majeranek – poprawia trawienie oraz zapobiega wzdęciom, likwiduje skurcze żołądka i jelit oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych, hamuje biegunki, reguluje metabolizm.

Papryka ostra – przyspiesza metabolizm oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych, zawarta w niej kapsaicyna powoduje zwiększone wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia.

Pieprz – poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, zwiększa wchłanianie niektórych witamin, przyspiesza proces trawienia minimalizując ryzyko zaparcia, kolki czy biegunki.

Goździki – posiadają właściwości dezynfekujące, odkażające, odtruwające, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn, pobudzają wydzielanie soków trawiennych oraz działają przeciwgrzybicznie.

Liść laurowy – wspomaga trawienie, posiada właściwości napotne, wykrztuśne, detoksykujące i przeciwwirusowe.

Ziele angielskie – wspomaga produkcję soków żołądkowych, łagodzi objawy zgagi, działa rozkurczowo i odkażająco, wspomaga leczenie drobnych infekcji jamy ustnej.

Lubczyk –  ułatwia trawienie, hamuje nadmierną fermentację w jelitach, łagodzi wzdęcia i niestrawność, przeciwdziała wrzodom żołądka.

Składniki (4-6 porcji)

– 1 kg młodej, białej kapusty

– 1 duża marchew

– 1 cebula

– 1 puszka pomidorów rozdrobnionych

– 2 ząbki czosnku

– 5-10 liści laurowych

– 10- 15 ziaren ziela angielskiego

– 1 łyżka lubczyku

– 1 łyżka majeranku

– olej do smażenia

– sól  i pieprz do smaku

–  łyżeczka ostrej papryki ( opcjonalnie )

  1. Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku, na oleju z pozostałymi przyprawami, aż cebulka się zeszkli.
  2. Kapustę cienko szatkujemy i wrzucamy do garnka z podsmażonymi przyprawami.
  3. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem. Po 15 minutach dodajemy pomidory w puszce i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na zdrowie! 🙂

Jeśli spodobała Ci się młoda kapusta z pomidorami koniecznie sprawdź przepis na gołąbki z kurkami.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.