Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego dodawanie przypraw i ziół do potraw jest takie ważne? Oczywiste jest, że poprawiają walory smakowe, ale nie tylko. Przyprawy przede wszystkim ułatwiają trawienie pokarmu, działają leczniczo oraz pomagają złagodzić określone dolegliwości. Danie bogate w przyprawy to młoda kapusta z pomidorami.
Majeranek – poprawia trawienie oraz zapobiega wzdęciom, likwiduje skurcze żołądka i jelit oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych, hamuje biegunki, reguluje metabolizm.
Papryka ostra – przyspiesza metabolizm oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych, zawarta w niej kapsaicyna powoduje zwiększone wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia.
Pieprz – poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, zwiększa wchłanianie niektórych witamin, przyspiesza proces trawienia minimalizując ryzyko zaparcia, kolki czy biegunki.
Goździki – posiadają właściwości dezynfekujące, odkażające, odtruwające, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn, pobudzają wydzielanie soków trawiennych oraz działają przeciwgrzybicznie.
Liść laurowy – wspomaga trawienie, posiada właściwości napotne, wykrztuśne, detoksykujące i przeciwwirusowe.
Ziele angielskie – wspomaga produkcję soków żołądkowych, łagodzi objawy zgagi, działa rozkurczowo i odkażająco, wspomaga leczenie drobnych infekcji jamy ustnej.
Lubczyk – ułatwia trawienie, hamuje nadmierną fermentację w jelitach, łagodzi wzdęcia i niestrawność, przeciwdziała wrzodom żołądka.
Składniki (4-6 porcji)
– 1 kg młodej, białej kapusty
– 1 duża marchew
– 1 cebula
– 1 puszka pomidorów rozdrobnionych
– 2 ząbki czosnku
– 5-10 liści laurowych
– 10- 15 ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżka lubczyku
– 1 łyżka majeranku
– olej do smażenia
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka ostrej papryki ( opcjonalnie )
- Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku, na oleju z pozostałymi przyprawami, aż cebulka się zeszkli.
- Kapustę cienko szatkujemy i wrzucamy do garnka z podsmażonymi przyprawami.
- Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem. Po 15 minutach dodajemy pomidory w puszce i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na zdrowie! :)
Jeśli spodobała Ci się młoda kapusta z pomidorami koniecznie sprawdź przepis na gołąbki z kurkami.