Naleśniki jaglane

Mam nadzieję, że czujecie się rozochoceni  zupą, bo mam dla Was kolejny przepis  z cyklu „Przepisy Marka Zaremby”.   Ci z Was, którzy są na diecie eliminacyjnej wiedzą, co znaczy  wykluczenie ulubionych potraw.  Dla mnie w pierwszej dziesiątce dań, za którymi najbardziej tęskniłam były naleśniki. We wzmacnianiu mojej silnej woli miała swój udział naleśnikarnia, którą widzę z balkonu mojego mieszkania. Zadziwiające jak świat pomaga nam w rozwoju osobistym, dokładając kolejną cegiełkę do worka z kamieniami, który codziennie dźwigamy. Dzięki temu stajemy się silniejsi i bardziej zdeterminowani.  Zaczynamy szukać rozwiązań, które oczywiście prędzej czy późnej znajdujemy.  Tak stało się też tym razem. Przerobiłam kilka przepisów ciasta naleśnikowego bez pszenicy, jaj i nabiału i mogę powiedzieć, że  ten jest wyjątkowy. Dlaczego? Bo ciasto bardzo ładnie się smaży, nie jest w środku surowe, nie przywiera do patelni i w smaku przypomina tradycyjne naleśniki z mąki pszennej.

Autor książki  „Jaglany detoks…kolejny krok” proponuje naleśniki w wersji na słono. Ja jednak w tym przypadku jestem tradycjonalistką, dlatego posmarowałam je dżemem 100% bez dodatku cukru.

Naleśniki  jaglane

Składniki (7 sztuk):

– 1 szklanka mąki jaglanej

– 1 szklanka mąki kukurydzianej

– 2 łyżki mąki z ciecierzycy

– 1 łyżka siemienia lnianego

– 2 szklanki wody

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 1/3 łyżeczki kurkumy

– olej kokosowy do smażenia

– ½ łyżka soli

 

  1. Wszystkie składniki łączymy (blendujemy) i odstawiamy na 15 minut. Jeżeli ciasto jest za gęste, to możemy dolać odrobinę wody. Konsystencja powinna być taka sama jak w tradycyjnym cieście naleśnikowym.
  2. Smażymy po obu stronach na patelni posmarowanej tłuszczem.

 

Naleśniki smarujemy dżemem i pochłaniamy.

Na zdrowie! 🙂

4 Komentarze

  • Gosia
    Opublikowane 2016-12-05 18:01 0Polubienia

    Czy siemię lniane powinno być zmielone?

  • zuzia
    Opublikowane 2018-01-26 15:09 0Polubienia

    ile naleśników wychodzi? wiem, że to zaleźy od patelni

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-01-26 15:18 0Polubienia

      Dokładnie, zależy od wielkości patelni. Wstawiłam przepis ponad rok temu…więc nie potrafię teraz tego określić.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.