Naleśniki jaglane

Mam nadzieję, że czujecie się rozochoceni  zupą, bo mam dla Was kolejny przepis  z cyklu „Przepisy Marka Zaremby”.   Ci z Was, którzy są na diecie eliminacyjnej wiedzą, co znaczy  wykluczenie ulubionych potraw.  Dla mnie w pierwszej dziesiątce dań, za którymi najbardziej tęskniłam były naleśniki. We wzmacnianiu mojej silnej woli miała swój udział naleśnikarnia, którą widzę z balkonu mojego mieszkania. Zadziwiające jak świat pomaga nam w rozwoju osobistym, dokładając kolejną cegiełkę do worka z kamieniami, który codziennie dźwigamy. Dzięki temu stajemy się silniejsi i bardziej zdeterminowani.  Zaczynamy szukać rozwiązań, które oczywiście prędzej czy późnej znajdujemy.  Tak stało się też tym razem. Przerobiłam kilka przepisów ciasta naleśnikowego bez pszenicy, jaj i nabiału i mogę powiedzieć, że  ten jest wyjątkowy. Dlaczego? Bo ciasto bardzo ładnie się smaży, nie jest w środku surowe, nie przywiera do patelni i w smaku przypomina tradycyjne naleśniki z mąki pszennej.

Autor książki  „Jaglany detoks…kolejny krok” proponuje naleśniki w wersji na słono. Ja jednak w tym przypadku jestem tradycjonalistką, dlatego posmarowałam je dżemem 100% bez dodatku cukru.

Naleśniki  jaglane

Składniki (7 sztuk):

– 1 szklanka mąki jaglanej

– 1 szklanka mąki kukurydzianej

– 2 łyżki mąki z ciecierzycy

– 1 łyżka siemienia lnianego

– 2 szklanki wody

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 1/3 łyżeczki kurkumy

– olej kokosowy do smażenia

– ½ łyżka soli

 

  1. Wszystkie składniki łączymy (blendujemy) i odstawiamy na 15 minut. Jeżeli ciasto jest za gęste, to możemy dolać odrobinę wody. Konsystencja powinna być taka sama jak w tradycyjnym cieście naleśnikowym.
  2. Smażymy po obu stronach na patelni posmarowanej tłuszczem.

 

Naleśniki smarujemy dżemem i pochłaniamy.

Na zdrowie! 🙂

4 Comments

  • Avatar
    Gosia
    Opublikowane 2016-12-05 6:01 PM 0Polubienia

    Czy siemię lniane powinno być zmielone?

  • Avatar
    zuzia
    Opublikowane 2018-01-26 3:09 PM 0Polubienia

    ile naleśników wychodzi? wiem, że to zaleźy od patelni

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-01-26 3:18 PM 0Polubienia

      Dokładnie, zależy od wielkości patelni. Wstawiłam przepis ponad rok temu…więc nie potrafię teraz tego określić.

Zostaw komentarz