Orzechowiec

Orzechy ziemne (arachidowe) zalicza się do roślin strączkowych.  Właśnie dlatego mają tak dużo białka, najwięcej ze wszystkich orzechów i więcej niż część strączków np. ciecierzyca czy fasola.  Orzechy ziemne zawierają również argininę odpowiadającą za przyrost masy mięśniowej. Zapewne  dlatego masło orzechowe jest tak popularne wśród sportowców.

Orzechy arachidowe to przede wszystkim porcja dobrych kalorii oraz witamin. I tu mogą poszczycić się dużą zawartością witaminy B3 oraz potasu. Dobrze wpływają na poprawę nastroju, wspomagają walkę ze stresem, zmęczeniem, osłabieniem, poprawiają pamięć i koncentrację. Dlatego, ciasto orzechowe dzięki dużej zawartości masła orzechowego, to świetny sposób na posiłek przed treningiem oraz dla zapracowanych lub uczących się.  Zdrowe słodkości to jest to, co kochamy najbardziej.

 

Składniki:

– 1 szklanka kaszy jaglanej

– 1 banan

– 400g masła orzechowego 100%

– 1 łyżeczka oleju kokosowego

– 40 daktyli ( 20 do spodu i kulek oraz 20 do masy)

– 180 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych (puszka)

-1 łyżeczka oleju kokosowego

 

  1. Kaszę dobrze płuczemy i ugotujemy w wodzie do miękkości. Woda musi być dobrze odparowana a kasza w miarę możliwości sucha.
  2. Daktyle zmiękczamy na sitku na parze (możemy położyć sitko z daktylami na garnku z gotującą się kaszą).
  3. Przygotowujemy spód. Blendujemy w kruszarce do lodu orzechy Odsypujemy 2 łyżeczki do oddzielnego pojemnika (do posypania blaszki i ciasta). Do pozostałych dodajemy 20 daktyli i blendujemy razem aż do uzyskania lepkiej masy. Z 2 łyżek masy robimy 8 kulek. Pozostałą część wykładamy na spód blaszki o średnicy 22 cm i równomiernie rozgniatamy.
  4. Boki blaszki smarujemy olejem kokosowym i obsypujemy połową pozostawionych, zmielonych orzechów.
  5. Do ugotowanej kaszy dorzucamy 20 daktyli, masło orzechowe i banana. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę i wylewamy na spód.
  6. Cisto obsypujemy zmielonymi orzechami i układamy kulki delikatnie je wciskając.
  7. Wkładamy do lodówki na min. 2h.

 

Ciasto jest bardzo puszyste i delikatne o bardzo wyraźnym orzechowym smaku. Można je dowolnie dodatkowo dosładzać daktylami lub syropem daktylowym.

 

Na zdrowie! 🙂

 

Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/orzechy-ziemne-arachidowe-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-fistaszkow_40699.html

 

2 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.