Pasta z jarmużu i pestek słonecznika

Ponieważ nie wszystkim smakuje jarmuż na surowo lub po sparzeniu, postanowiłam nadać mu inną formę.  Na koktajle dla mnie już za zimno więc jarmuż dostał do towarzystwa pestki słonecznika  i zakręcił się w śmigle blendera. Powstała prosta, kilkuskładnikowa  pasta o pięknej zielonej barwie. Wskazane jest dodanie do niej zdrowego oleju np. lnianego z ostropestu itp. Można przechowywać w lodówce około 3 dni.

 

Składniki:

– 50 g jarmużu

– 50 ml oleju

– 30 g pestek słonecznika

– ½ ząbka czosnku

– sól i pieprz do smaku

 

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i blendujemy (blenderem ręcznym) na gładką masę.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.