Marchewkę, podobnie jak pietruszkę, możemy zjadać w całości. Zarówno korzeń, jak i nać są jadalne. Z natki można zrobić pesto http://misamocy.pl/pasta-natki-marchewki/ z korzenia pastę. W ten sposób mamy dwa smarowidła kanapkowe za jednym razem. Tani i szybki posiłek.
Składniki:
– 3-4 marchewki
– 200g marynowanego tofu
– 100g koncentratu pomidorowego
– 1-2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– olej do podsmażenia tofu
- Marchewkę myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości.
- Tofu kroimy na małe kwadraty i podsmażamy na minimalnej ilości tłuszczu roślinnego.
- Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części.
- Wszystkie składniki blendujemy tak, żeby zostały gródki.
Do tego najlepszy oczywiście chleb z kaszy gryczanej http://misamocy.pl/chleb-gryczany/
Na zdrowie! :)