Pasta z pieczonego buraka i czosnku

Burak zawładnął moim sercem. Może to przez kolor. 🙂  Nie ma tygodnia, żeby nie gościł na naszym stole. Tym razem postanowiłam przedstawić go w całkiem nowej odsłonie. Pasta z pieczonego buraka i czosnku doskonale sprawdza się na kanapkę.  Dzięki temu, że warzywa są pieczone, mają bardziej wyrazisty smak.  Żeby nie zużywać  energii na samo pieczenie buraków, można równocześnie upiec chleb (http://misamocy.pl/chleb-gryczany/) . Pasta smakuje doskonale ze świeżym, jeszcze ciepłym pieczywem.

 

Pasta z pieczonego buraka i czosnku

Składniki:

-0,5 kg buraka

-główka czosnku

-oliwa do skropienia warzyw

– 30 g ziaren słonecznika

-20 gałązek oregano

-sok z ¼ cytryny

-sól i pieprz

 

  1. Buraki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Im mniejsze, tym szybciej się upieką.
  2. Główkę czosnku przekrawamy na pół.
  3. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę.
  4. Gdy buraki będą na tyle miękkie, że będzie można wbić w nie widelec, wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Czosnek wyjmujemy z łupinek.
  5. Przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę.

 

Nie wyrzucajcie liści! Można z nich zrobić pyszną sałatkę z nerkowcową kwaśną śmietaną.

 

Na zdrowie! 🙂

 

2 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.