Burak zawładnął moim sercem. Może to przez kolor. 🙂 Nie ma tygodnia, żeby nie gościł na naszym stole. Tym razem postanowiłam przedstawić go w całkiem nowej odsłonie. Pasta z pieczonego buraka i czosnku doskonale sprawdza się na kanapkę. Dzięki temu, że warzywa są pieczone, mają bardziej wyrazisty smak. Żeby nie zużywać energii na samo pieczenie buraków, można równocześnie upiec chleb (http://misamocy.pl/chleb-gryczany/) . Pasta smakuje doskonale ze świeżym, jeszcze ciepłym pieczywem.
Pasta z pieczonego buraka i czosnku
Składniki:
-0,5 kg buraka
-główka czosnku
-oliwa do skropienia warzyw
– 30 g ziaren słonecznika
-20 gałązek oregano
-sok z ¼ cytryny
-sól i pieprz
- Buraki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Im mniejsze, tym szybciej się upieką.
- Główkę czosnku przekrawamy na pół.
- Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę.
- Gdy buraki będą na tyle miękkie, że będzie można wbić w nie widelec, wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Czosnek wyjmujemy z łupinek.
- Przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę.
Nie wyrzucajcie liści! Można z nich zrobić pyszną sałatkę z nerkowcową kwaśną śmietaną.
Na zdrowie! 🙂
2 Komentarze
Martyna
Co zamiast świeżego oregano? Suszone da rade?
Ewa Ługowska
Nie będzie tak aromatyczne, ale możesz dodać suszone. 🙂