Kolacja Przekąska Przepisy Śniadanie

Pasta z jarmużu i ciecierzycy

Dodany przez on Styczeń 15, 2020

Jarmuż to warzywo kapustne, cenione za właściwości zdrowotne, piękny wygląd oraz smak. Długo niedoceniany, nareszcie trafił  pod strzechy. Nie brakuje go na działkach oraz w warzywniakach. Ten widok zawsze cieszy oko.

Za co najbardziej kocham jarmuż? Chyba za to, że jest  niskokaloryczny, a jednocześnie bardzo odżywczy. Może poszczycić się dużą gęstością odżywczą. Oznacza to, że posiada całkiem sporą koncentrację witamin, minerałów oraz błonnika. Na szczególną uwagę zasługują witaminy: A, K,  C oraz kwas foliowy, a także minerały: potas, wapń, żelazo, magnez. Zapobiega również wielu chorobom tj. nowotwory i choroby serca.  Pomaga na dłużej zatrzymać młodość oraz utrzymać organizm w dobrym zdrowiu.

Myślę, że pastę z jarmużu i ciecierzycy można uznać za superfood, gdyż zawiera wszystko, czego potrzebujemy, by stworzyć idealną kanapkę: witaminy i minerały z jarmużu, białko z ciecierzycy, dobre tłuszcze z oliwy z oliwek, no i dużo błonnika. Warto wprowadzić ją do codziennej diety.

Pasta z jarmużu i ciecierzycy

Składniki na słoik 300 ml:

– 100 g suchej ciecierzycy lub 240 g ciecierzycy z puszki/słoika

– mały pęczek jarmużu (opakowanie 200 g)

– 10 łyżek oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

– 1-2 ząbki czosnku

– sok z limonki lub cytryny

– sól do smaku

– kilka łyżek wody

 

  1. Ciecierzycę gotujemy w wodzie, aż będzie miękka.
  2. Do naczynia wrzucamy: ciecierzycę, jarmuż, oliwę, pokrojony drobno czosnek, sok z limonki, sól i blendujemy na gładką masę. Aby pasta była puszysta, dodajemy odrobinę wody, ułatwi to zblendowanie.

Uwagi!

Czosnek, sok z limonki i sól dodajemy stopniowo, za każdym razem próbując. Bardzo łatwo przesadzić z tymi dodatkami. Smaki powinny się równoważyć, tworząc harmonijną całość.

 

Zachęcam również do spróbowania pasty z suszonych pomidorów i ciecierzycy. 

 

Na zdrowie ! 🙂

TAG
Podobne wpisy

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.