Pasta z pieczonego kalafiora z warzywami

Zapraszam na pastę z pieczonego kalafiora z warzywami! By zdrowe odżywianie było proste, szybkie i tanie a przy okazji super smaczne potrzebny jest dobry pomysł. Każde warzywo może być pyszne, wystarczy je odpowiednio przyrządzić.

Nie przepadam ostatnio za kalafiorem, no chyba że jest to pieczony kalafior z przyprawami! Taki to zawsze zjem z wielką ochotą. Można upiec go w całości lub rozdrobnić na różyczki. Ten drugi sposób jest dużo praktyczniejszy, bo pieczenie wymaga o wiele mniej czasu.  

Liście kalafiora również są jadalne! Można zrobić z nich kotleciki lub wrzucić je do zupy a twarde części idealnie sprawdzą się w wywarze z resztek warzyw.

Pasta z pieczonego kalafiora z warzywami zrobiona jest na bazie oczywiście kalafiora ale z kilkoma dodatkami, które wzbogacają smak i wartości odżywcze potrawy.  Do hummusu dorzuciłam trochę podpieczonego tofu, które można wymienić na inne strączki np. białą fasolę lub ciecierzycę.  Będzie równie  smacznie a strączki doskonale zastąpią porcję mięsa. 

pasta z pieczonego kalafiora

W czasie gdy będziesz robić pastę z pieczonego kalafiora z warzywami, możesz upiec również inne warzywa tj. marchewka i ziemniaki i podać jako pełne danie obiadowe lub kolację. Przygotowanie nie zajmie wiele więcej czasu, a pozwoli na skonsumowanie bogatego posiłku.

Do tego polecam mizerię z wegańską śmietaną. Zamiast robić śmietanę z nerkowców, możesz dodać wegańskiego jogurtu naturalnego. Tak będzie szybciej, ale wybór należy do Ciebie. 

Wisienką na torcie jest kompot z rabarbaru. Po prostu pycha!

pasta z pieczonego kalafiora
pasta z pieczonego kalafiora

Pasta z pieczonego kalafiora z warzywami

Składniki na 2 porcje:

– 200 g kalafiora

– 4 duże ziemniaki

– 2 marchewki

– pęczek natki pietruszki

– kostka naturalnego tofu lub 100 g innych strączków

– 1 – 2 łyżki kminu

– 1 ząbek czosnku

– kilka łyżek oliwy z oliwek

– sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C (góra-dół).
  2. Ziemniaki, marchewkę pokrój w grube paski, kalafior rozdrobnij na różyczki.
  3. Blaszkę  z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej warzywa. Kawałek obok kawałka. Oddzielnie kalafior.
  4. Polej wszystko niewielką ilością oliwy z oliwek i delikatnie rozsmaruj, posyp solą i kminkiem.
  5. Kalafior piecz około 30 minut, aż zrobi się miękki. Na 10 minut przed wyjęciem kalafiora wrzuć na blaszkę pokrojone w kostkę tofu.
  6. Pozostałe warzywa będą potrzebować jeszcze około 10-20 minut.
  7. Kalafior, tofu oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki (zostaw trochę do posypania), pokrojony ząbek czosnku zblenduj na pastę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy z oliwek i / lub wody. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny
  8. Pastę rozłóż na talerze, na środku robiąc dołek. Pozostałe warzywa wyjmij z piekarnika i ułóż na środku. Całość posyp świeżą pietruszką.

Mój blender tego nie potrafi, ale przy dobrym sprzęcie możesz zrobić naprawdę gładką pastę.

Zapraszam też na Kotleciki z Surowego Kalafiora.

Na zdrowie! 🙂

Pasta z pieczonego kalafiora

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Verified by MonsterInsights