Pasta z pieczonego kalafiora z warzywami

Zapraszam na pastę z pieczonego kalafiora z warzywami! By zdrowe odżywianie było proste, szybkie i tanie a przy okazji super smaczne potrzebny jest dobry pomysł. Każde warzywo może być pyszne, wystarczy je odpowiednio przyrządzić.

Nie przepadam ostatnio za kalafiorem, no chyba że jest to pieczony kalafior z przyprawami! Taki to zawsze zjem z wielką ochotą. Można upiec go w całości lub rozdrobnić na różyczki. Ten drugi sposób jest dużo praktyczniejszy, bo pieczenie wymaga o wiele mniej czasu.  

Liście kalafiora również są jadalne! Można zrobić z nich kotleciki lub wrzucić je do zupy a twarde części idealnie sprawdzą się w wywarze z resztek warzyw.

Pasta z pieczonego kalafiora z warzywami zrobiona jest na bazie oczywiście kalafiora ale z kilkoma dodatkami, które wzbogacają smak i wartości odżywcze potrawy.  Do hummusu dorzuciłam trochę podpieczonego tofu, które można wymienić na inne strączki np. białą fasolę lub ciecierzycę.  Będzie równie  smacznie a strączki doskonale zastąpią porcję mięsa. 

pasta z pieczonego kalafiora

W czasie gdy będziesz robić pastę z pieczonego kalafiora z warzywami, możesz upiec również inne warzywa tj. marchewka i ziemniaki i podać jako pełne danie obiadowe lub kolację. Przygotowanie nie zajmie wiele więcej czasu, a pozwoli na skonsumowanie bogatego posiłku.

Do tego polecam mizerię z wegańską śmietaną. Zamiast robić śmietanę z nerkowców, możesz dodać wegańskiego jogurtu naturalnego. Tak będzie szybciej, ale wybór należy do Ciebie. 

Wisienką na torcie jest kompot z rabarbaru. Po prostu pycha!

pasta z pieczonego kalafiora
pasta z pieczonego kalafiora

Pasta z pieczonego kalafiora z warzywami

Składniki na 2 porcje:

– 200 g kalafiora

– 4 duże ziemniaki

– 2 marchewki

– pęczek natki pietruszki

– kostka naturalnego tofu lub 100 g innych strączków

– 1 – 2 łyżki kminu

– 1 ząbek czosnku

– kilka łyżek oliwy z oliwek

– sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C (góra-dół).
  2. Ziemniaki, marchewkę pokrój w grube paski, kalafior rozdrobnij na różyczki.
  3. Blaszkę  z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej warzywa. Kawałek obok kawałka. Oddzielnie kalafior.
  4. Polej wszystko niewielką ilością oliwy z oliwek i delikatnie rozsmaruj, posyp solą i kminkiem.
  5. Kalafior piecz około 30 minut, aż zrobi się miękki. Na 10 minut przed wyjęciem kalafiora wrzuć na blaszkę pokrojone w kostkę tofu.
  6. Pozostałe warzywa będą potrzebować jeszcze około 10-20 minut.
  7. Kalafior, tofu, drobno pokrojoną natkę pietruszki (zostaw trochę do posypania), pokrojony ząbek czosnku zblenduj na pastę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy z oliwek i/lub wody. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny
  8. Pastę rozłóż na talerze, na środku robiąc dołek. Pozostałe warzywa wyjmij z piekarnika i ułóż na środku. Całość posyp świeżą pietruszką.

Mój blender tego nie potrafi, ale przy dobrym sprzęcie możesz zrobić naprawdę gładką pastę.

Zapraszam też na Kotleciki z Surowego Kalafiora.

Na zdrowie! 🙂

Pasta z pieczonego kalafiora

Zostaw komentarz