Zapraszam na pastę z pieczonego kalafiora z warzywami! By zdrowe odżywianie było proste, szybkie i tanie a przy okazji super smaczne potrzebny jest dobry pomysł. Każde warzywo może być pyszne, wystarczy je odpowiednio przyrządzić.
Nie przepadam ostatnio za kalafiorem, no chyba że jest to pieczony kalafior z przyprawami! Taki to zawsze zjem z wielką ochotą. Można upiec go w całości lub rozdrobnić na różyczki. Ten drugi sposób jest dużo praktyczniejszy, bo pieczenie wymaga o wiele mniej czasu.
Liście kalafiora również są jadalne! Można zrobić z nich kotleciki lub wrzucić je do zupy a twarde części idealnie sprawdzą się w wywarze z resztek warzyw.
Pasta z pieczonego kalafiora z warzywami zrobiona jest na bazie oczywiście kalafiora ale z kilkoma dodatkami, które wzbogacają smak i wartości odżywcze potrawy. Do hummusu dorzuciłam trochę podpieczonego tofu, które można wymienić na inne strączki np. białą fasolę lub ciecierzycę. Będzie równie smacznie a strączki doskonale zastąpią porcję mięsa.
W czasie gdy będziesz robić pastę z pieczonego kalafiora z warzywami, możesz upiec również inne warzywa tj. marchewka i ziemniaki i podać jako pełne danie obiadowe lub kolację. Przygotowanie nie zajmie wiele więcej czasu, a pozwoli na skonsumowanie bogatego posiłku.
Do tego polecam mizerię z wegańską śmietaną. Zamiast robić śmietanę z nerkowców, możesz dodać wegańskiego jogurtu naturalnego. Tak będzie szybciej, ale wybór należy do Ciebie.
Wisienką na torcie jest kompot z rabarbaru. Po prostu pycha!
Pasta z pieczonego kalafiora z warzywami
Składniki na 2 porcje:
– 200 g kalafiora
– 4 duże ziemniaki
– 2 marchewki
– pęczek natki pietruszki
– kostka naturalnego tofu lub 100 g innych strączków
– 1 – 2 łyżki kminu
– 1 ząbek czosnku
– kilka łyżek oliwy z oliwek
– sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C (góra-dół).
- Ziemniaki, marchewkę pokrój w grube paski, kalafior rozdrobnij na różyczki.
- Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej warzywa. Kawałek obok kawałka. Oddzielnie kalafior.
- Polej wszystko niewielką ilością oliwy z oliwek i delikatnie rozsmaruj, posyp solą i kminkiem.
- Kalafior piecz około 30 minut, aż zrobi się miękki. Na 10 minut przed wyjęciem kalafiora wrzuć na blaszkę pokrojone w kostkę tofu.
- Pozostałe warzywa będą potrzebować jeszcze około 10-20 minut.
- Kalafior, tofu oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki (zostaw trochę do posypania), pokrojony ząbek czosnku zblenduj na pastę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy z oliwek i / lub wody. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny
- Pastę rozłóż na talerze, na środku robiąc dołek. Pozostałe warzywa wyjmij z piekarnika i ułóż na środku. Całość posyp świeżą pietruszką.
Mój blender tego nie potrafi, ale przy dobrym sprzęcie możesz zrobić naprawdę gładką pastę.
Zapraszam też na Kotleciki z Surowego Kalafiora.
Na zdrowie! 🙂