Z poniższego przepisu można zrobić zarówno pasztet, jak i paszteciki w foremkach na muffiny. Paszteciki są dużo praktyczniejsze w sytuacji,  kiedy chcemy zabrać je ze sobą do pracy lub w plener. :)

 

Składniki:

– 1 kg bobu

– 150 g suchej kaszy jaglanej

– 70 g mąki kukurydzianej

– 2 pomidory

– pęczek kopru

– 50 ml oleju

– łyżeczka kminku mielonego

– 1 łyżka lubczyku

– 1 łyżka majeranku

– 2 duże ząbki czosnku

– sól i pieprz do smaku

 

  1. Bób myjemy, gotujemy do miękkości i odcedzamy.
  2. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości.
  3. Pomidory nacinamy, sparzamy, wydłubujemy środek, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części.
  4. Wrzucamy wszystkie składniki do jednego naczynia i dokładnie blendujemy.
  5. Na koniec dorzucamy pokrojony drobno szczypiorek i dokładnie mieszamy.
  6. Przygotowaną masę wykładamy do foremek ( lub jednej o wielkości 25×12) i pieczemy około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Pasztet należy jeść po wystudzeniu, gdy się zsiądzie. O ile wytrzymacie…  :)

 

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz