Z poniższego przepisu można zrobić zarówno pasztet, jak i paszteciki w foremkach na muffiny. Paszteciki są dużo praktyczniejsze w sytuacji, kiedy chcemy zabrać je ze sobą do pracy lub w plener. 🙂
Składniki:
– 1 kg bobu
– 150 g suchej kaszy jaglanej
– 70 g mąki kukurydzianej
– 2 pomidory
– pęczek kopru
– 50 ml oleju
– łyżeczka kminku mielonego
– 1 łyżka lubczyku
– 1 łyżka majeranku
– 2 duże ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
- Bób myjemy, gotujemy do miękkości i odcedzamy.
- Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości.
- Pomidory nacinamy, sparzamy, wydłubujemy środek, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części.
- Wrzucamy wszystkie składniki do jednego naczynia i dokładnie blendujemy.
- Na koniec dorzucamy pokrojony drobno szczypiorek i dokładnie mieszamy.
- Przygotowaną masę wykładamy do foremek ( lub jednej o wielkości 25×12) i pieczemy około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Pasztet należy jeść po wystudzeniu, gdy się zsiądzie. O ile wytrzymacie… 🙂
Na zdrowie! 🙂