Pasztet z kaszy jaglanej i grochu jest na tyle suchy i ścisły, że może zastąpić pieczywo. Można się nim najeść jedząc go tylko z warzywami. Bardzo pasuje do niego ćwikła ogórki kiszone lub kapusta kiszona z odrobiną oleju lnianego. Oczywiście, jeżeli nie wyobrażacie sobie jedzenia pasztetu bez pieczywa to śmiało. Ta opcja również jest dozwolona. :)
Składniki:
– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
-250g grochu żółtego
-2 łyżki łupiny babki jajowatej
-3 łyżki mąki kukurydzianej
-sól i pieprz
-ząbek czosnku
-garść drobno pokrojonego tymianku
-½ szklanki wody.
- Kaszę i groch dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości (w oddzielnych garnkach). Groch po ugotowaniu odcedzamy.
- Ugotowaną kaszę i groch przesypujemy do jednego naczynia i dodajemy rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, mąkę, łupinę babki jajowatej, wodę i blendujemy na gładką masę.
- Na koniec dorzucamy tymianek, mieszamy ciasto łyżką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem.
- Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Na zdrowie! :)
P.S. To była ostatnia potrawa w życiu mojego blendera ręcznego. Ufam, że trafi do nieba dla robotów kuchennych, gdzie dostanie odznakę za poświęcenie.