Pasztet z kaszy jaglanej i grochu jest na tyle suchy i ścisły, że może zastąpić pieczywo. Można się nim najeść jedząc  go tylko z warzywami. Bardzo pasuje do niego ćwikła ogórki kiszone lub kapusta kiszona z odrobiną oleju lnianego. Oczywiście, jeżeli nie wyobrażacie sobie jedzenia pasztetu bez pieczywa to śmiało. Ta opcja również jest dozwolona. :)

 

Składniki:

– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej

-250g grochu żółtego

-2 łyżki łupiny babki jajowatej

-3 łyżki mąki kukurydzianej

-sól i pieprz

-ząbek czosnku

-garść drobno pokrojonego tymianku

-½ szklanki wody.

 

  1. Kaszę i groch dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości (w oddzielnych garnkach). Groch po ugotowaniu odcedzamy.
  2. Ugotowaną kaszę i groch przesypujemy do jednego naczynia i dodajemy rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, mąkę, łupinę babki jajowatej, wodę i blendujemy na gładką masę.
  3. Na koniec dorzucamy tymianek, mieszamy ciasto łyżką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem.
  4. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.

 

Na zdrowie! :)

P.S. To była ostatnia potrawa w życiu mojego blendera ręcznego.  Ufam, że trafi do nieba dla robotów kuchennych, gdzie dostanie odznakę za poświęcenie.

Zostaw komentarz