Pasztet z kaszy jaglanej i grochu

Pasztet z kaszy jaglanej i grochu jest na tyle suchy i ścisły, że może zastąpić pieczywo. Można się nim najeść jedząc  go tylko z warzywami. Bardzo pasuje do niego ćwikła ogórki kiszone lub kapusta kiszona z odrobiną oleju lnianego. Oczywiście, jeżeli nie wyobrażacie sobie jedzenia pasztetu bez pieczywa to śmiało. Ta opcja również jest dozwolona. 🙂

 

Składniki:

– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej

-250g grochu żółtego

-2 łyżki łupiny babki jajowatej

-3 łyżki mąki kukurydzianej

-sól i pieprz

-ząbek czosnku

-garść drobno pokrojonego tymianku

-½ szklanki wody.

 

  1. Kaszę i groch dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości (w oddzielnych garnkach). Groch po ugotowaniu odcedzamy.
  2. Ugotowaną kaszę i groch przesypujemy do jednego naczynia i dodajemy rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, mąkę, łupinę babki jajowatej, wodę i blendujemy na gładką masę.
  3. Na koniec dorzucamy tymianek, mieszamy ciasto łyżką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem.
  4. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.

 

Na zdrowie! 🙂

P.S. To była ostatnia potrawa w życiu mojego blendera ręcznego.  Ufam, że trafi do nieba dla robotów kuchennych, gdzie dostanie odznakę za poświęcenie.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.