Pasztet z selera i ziaren, pajda bezglutenowego, świeżego chleba oraz kiszony ogórek. Czujesz to? Coś pięknego! Smaki dzieciństwa zostają z nami na zawsze nawet jeśli przybierają trochę inną formę. Kulinarnie idziemy cały czas do przodu, zmieniając dietę na bardziej rośliną. Bazując na tradycji, wychodzimy naprzeciw zmianom i kreujemy przyszłość, która w znacznym stopniu zależy od tego, co jemy…

Jakiś czas temu byłam świadkiem rozmowy, w której mamy zostały zapytane, jak odnoszą się do zmian klimatycznych w kontekście posiadania dzieci. Odpowiedź wyrwała mnie z butów. „Nie myślimy o tym” – odparła jedna z mam. Absolutnie nie chcę tu nikogo oceniać, ale tak sobie myślę, czy nie jest naszym obowiązkiem zadbanie o przyszłość kolejnych pokoleń? W moim odczuciu to właśnie rodzice powinni najbardziej poczuwać się do odpowiedzialności za ekologię i to, w jakim stanie zostawiają planetę.

Zmiany można wprowadzać na wielu płaszczyznach. Całą masę podpowiedzi znajdziesz w mojej pierwszej książce „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat”. Dla mnie najważniejsze są zmiany w kuchni, bo tu można wiele zdziałać również z korzyścią dla swojego zdrowia. Jednym z najłatwiejszych kroków jest ograniczenie mięsa w diecie i w to miejsce wprowadzenie roślinnych zamienników. Pasztet z selera i ziaren jest dowodem na to, że może być nie tylko zdrowo, ale i smacznie. Dzięki aromatycznym przyprawom z pewnością będzie smakował każdemu. Nawet mięsożercom.

Na obiad wypróbuj wegańskie kotleciki. Na blogu znajdziesz przepyszne propozycje i łatwe przepisy. A na kolację zaserwuj podlaskie kartacze. Możesz przygotować większą ilość, podzielić na porcje i zamrozić. Dzięki temu zaoszczędzisz dużo czasu. Smacznego!

pasztet przekrój
pasztet pokrojony

Pasztet z selera i ziaren

Składniki na formę 12×28 cm:

– 400 g selera

– 100 g kaszy jaglanej

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 marchew

– 2 łyżki oleju

– 500 ml wody

– 300 g ziaren słonecznika

– 300 g pestek dyni

Przyprawy:

– 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku

– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

– 1 łyżka czosnku granulowanego (suszonego)

– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Przygotuj wywar: pokrojony drobno seler, cebulę, czosnek i wypłukaną kaszę jaglaną wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Kasza może się rozgotować.
  2. Do przestudzonego wywaru dodaj zmielone w kruszarce/blenderze kielichowym ziarna słonecznika i pestki dyni, olej, drobno startą marchewkę oraz przyprawy. Wyrób masę ręką.
  3. Pasztet przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 75 minut.

Uwagi:

Żeby pasztet nie opadł, należy go odpowietrzyć. Chwyć obiema dłońmi za brzeg blaszki i kilkukrotnie uderz o blat kuchenny. Stanowczo, ale z wyczuciem.

Upieczony wyjmij z blaszki dopiero po wystygnięciu.

Jeśli masz mniejszą blaszkę, zmniejsz ilość składników lub zrób dwa pasztety.

Pasztet można mrozić. Wcześniej podziel go na mniejsze porcje.

pasztet - podanie

A jeśli masz ochotę na kanapkę z pasztetem, sprawdź mój przewodnik po bezglutenowym pieczywie i zrób własne!

Zostaw komentarz

  1. Magda 2022-02-01 at 08:24 - Reply

    Bardzo lubię warzywne pasztety. Dziś wypróbuję ten przepis

    • Ewa Ługowska 2022-02-01 at 10:05 - Reply

      Cudownie! Czekam na wieści. ;*

  2. Agneszem 2022-02-01 at 15:57 - Reply

    Jak bardzo powinny być rozdrobnione nasiona dyni i słonecznika?

    • Ewa Ługowska 2022-02-02 at 13:50 - Reply

      Trochę grubiej niż bułka tarta. W przekroju pasztetu widać grubość mielenia.

  3. Ewelina 2022-02-06 at 16:49 - Reply

    300gram słonecznika i 300 dyni to wydaje się bardzo dużo..

    • Ewa Ługowska 2022-02-08 at 14:47 - Reply

      Tak, to duży pasztet.

  4. JOANNA 2022-02-11 at 15:14 - Reply

    Chciałbym zrobić przepis dziś ale nie mam w tej chwili w domu 300g pestek dyni. Czy mogla bym zamienić je na taką samą ilość np orzechów włoskich?

    • Ewa Ługowska 2022-02-14 at 12:11 - Reply

      Jasne!

  5. Renata 2022-03-25 at 10:05 - Reply

    Czy odpowietrzanie pasztetu robimy po upieczeniu czy przed włożeniem do piekarnika. Intuicja mówi, że przed :)

    • Ewa Ługowska 2022-03-25 at 14:45 - Reply

      Surowy, przed włożeniem do piekarnika.

  6. Magda 2022-04-15 at 19:33 - Reply

    Czy ma szansę wyjść też z innymi warzywami? Pietruszka, marchew, batat?

    • Ewa Ługowska 2022-04-20 at 09:50 - Reply

      Oczywiście! :)

  7. Małgorzata 2022-04-21 at 10:26 - Reply

    W naszej diecie cebula i czosnek są zabronione, Czym można zastąpić te warzywa by pasztet nie stracił walorów smakowych?

    • Ewa Ługowska 2022-04-21 at 12:42 - Reply

      Hej! Możesz dodać por albo szczypiorek do gotowej masy. Jeśli nie możesz również tych warzyw, to pomiń. Moim zdaniem cebuli i czosnku nie da się zastąpić.

    • Ewa Ługowska 2022-04-21 at 12:42 - Reply

      Mimo to pasztet będzie smaczny.