Peruwiańskie ceviche z mango i awokado

Peruwiańskie ceviche z mango i awokado, to rodzaj sałatki. Wyróżnia się marynatą, która nadaje daniu ciekawy i niepowtarzalny smak. Była na pierwszym miejscu mojej listy „do spróbowania” w Peru. Oczywiście dużo bardziej popularna jest wersja rybna. Próbowałam obu i wegańska opcja jest o wiele smaczniejsza. Ponieważ przepis jest banalnie prosty, to każdy może wykonać ją w domu. Wystarczy kilka składników, by poczuć smak peruwiańskiej kuchni.

W przygotowaniu peruwiańskiego ceviche z mango i awokado najważniejsza jest oczywiście jakość produktów. Owoce powinny być dojrzałe, ale nie za miękkie, tak by można było pokroić je w plasterki. Sałatkę przygotowuje się na świeżo bezpośrednio przed podaniem. Po wymieszaniu powinna odstać około 20 minut, tak by wszystko mogło się odrobinę zamarynować.

Ważnym elementem jest czerwona cebula. Powinna być chrupiąca, dlatego kroję ją jako pierwszą i wrzucam do miseczki z zimną wodą. Warzywo, które jest wypełnione wodą, staje się jędrne i pełne życia.

Peruwiańskie ceviche z mango i awokado podaje się jako przystawka, ale można też stworzyć z niego pełne danie. W Peru można je zjeść z takimi dodatkami jak gotowana kukurydza, nachos, tacos lub też z chipsami z bananów. W tym wydaniu będzie fantastyczną przystawką imprezową.

Przygotowanie tego przepisu sprawia mi ogromną radość. Myślami wracam do ludzi, miejsc i smaków, które wspominam z łeską w oku. To była najbardziej szalona podróż w moim życiu. Prócz wspomnień przywiozłam z niej kilka cennych przedmiotów, które kupiłam u naszych szamanów. Czapka ręcznie robiona przez kobiety z plemienia Q’ero, mieszkające w Andach na wysokości 5000 metrów n.p.m. Każdy znaczek na tej czapce ma znaczenie i stanowi ważny symbol kultury inkaskiej. Dostałam ją z błogosławieństwem od szamana, więc jest dla mnie cenniejsza niż najdroższy ciuch. Talerz z ceviche leży na obrusie haftowanym przez naszą szamankę. Maestra Adelina zaszyła tam cały wagon dobrej energii.

Peruwiańskie ceviche z mango i awokado

Składniki na 4 porcje:

– 1 mongo

– 1 awokado

– ½ czerwonej cebuli

– 1 cm świeżego imbiru

– pół ząbka czosnku

– sok z 1½ – 2 limonki

– szczypta soli

– 2 łyżki posiekanej kolendry

– ½ ostrej papryczki

– szczypta soli

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wrzuć do miseczki z zimną wodą. Odstaw.
  2. Wyciśnij sok z limonki. Czosnek i imbir pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Mango obierz, a miąższ oddziel od pestki. Kawałki powinny być jak największe.
  4. Do naczynia wlej sok z limonki, dodaj sól, najmniejsze kawałki po obraniu mango (około 2-3 łyżki), imbir oraz czosnek i zblenduj na gładki sos (marynata).
  5. Mango pokrój na grube plastry około 1 cm i wrzuć do miski.
  6. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, obierz i również pokrój na plastry około 1 cm. Wrzuć do miski.
  7. Odlej cebule, dodaj do mango i awokado. Zalej wszystko sosem, wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
  8. Ostrą paprykę pokrój w plasterki, kolendrę posiekaj.
  9. Ceviche rozłóż na talerze i posyp dodatkami.

Na zdrowie! 🙂

Zobacz również przepis na: bezglutenową tortillę z batata, pieczone ziemniaki z sałatką z awokado

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.