Pesto smakuje wiosną i świeżą zielenią. Najlepiej przyrządzić ją na świeżo, zaraz po przyniesieniu marchewki do domu. Dodatkowym atutem pasty jest to, że wykorzystujemy wszystko, co wyrosło. Wszystko jest jadalne, zarówno korzeń, jak i nać. Warto skorzystać z tej obfitości darów Matki Ziemi. Kiedyś przeczytałam w książce „13 Pierwotnych Matek Klanowych” zdanie „Nie marnujesz, nie biedujesz”. Bardzo zapadło mi to w pamięć. Dlatego staram się świadomie i rozważnie korzystać ze wszystkich dobrodziejstw, z których mam szczęście korzystać. Przed nami sezon na jadalne chwasty. Jest jeszcze tyle do odkrycia…
Pesto z natki marchewki
Składniki:
– garść umytej i pokrojonej natki marchewki (same listki, bez łodygi)
– 100 g podprażonych (na suchej patelni) orzechów włoskich
– 50 – 100 ml oliwy z oliwek*
– 1 ząbek czosnku
– łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy na gładka masę.
*Jeżeli chcecie, żeby pesto była rzadsze wystarczy dodać więcej oliwy z oliwek.
Pesto może stać w lodówce do miesiąca, ważne żeby było przykryte warstwą oliwy. W przeciwnym razie może się zepsuć.
Na zdrowie! :)
Ratunku..czym moze byc spowodowana regularna niemal codzienna ochota na lód , na chrupanie kostek lodu , lub innych zamrozonych , nie koniecznie na kośc , ale zestalonych produktów , kostek soku pomidorowego , wiśni mrożonych , zestalonego piwa, wszelkich sorbetow …? jedyne co znalazlam to to , ze organizm SZALENIE poszukuje jakichś skladnikow odzywczych , ktorych mu brakuje.. czy ktos sie spotkał z takim objawem ? … dziekuję za pomoc <3
Hej! Najlepiej skonsultować się z lekarzem.
przepraszam, ja wczoraj zadalam pytanie na misie o tęsknotę za zimnymi / mrożonymi posiłkami… czy zostało gdzieś „przesunięte” ? czy odrzucone? pozdrawiam!
Wszystkie komentarze są ręcznie zatwierdzane, dlatego trzeba trwa to jakiś czas.