Pesto z natki marchewki

Pesto smakuje wiosną i świeżą zielenią.  Najlepiej przyrządzić ją na świeżo, zaraz po przyniesieniu marchewki do domu. Dodatkowym atutem pasty jest  to, że wykorzystujemy wszystko, co wyrosło. Wszystko jest jadalne, zarówno korzeń, jak i nać. Warto skorzystać z tej obfitości darów Matki Ziemi. Kiedyś przeczytałam w książce „13 Pierwotnych Matek Klanowych” zdanie „Nie marnujesz, nie biedujesz”. Bardzo zapadło mi to w pamięć. Dlatego staram się świadomie i rozważnie korzystać ze wszystkich dobrodziejstw, z których mam szczęście korzystać. Przed nami sezon na jadalne chwasty. Jest jeszcze tyle do odkrycia…

 

Pesto z natki marchewki

 

Składniki:

– garść umytej i pokrojonej natki marchewki (same listki, bez łodygi)

– 100 g podprażonych (na suchej patelni) orzechów włoskich

– 50 – 100 ml oliwy z oliwek*

– 1 ząbek czosnku

– łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)

– sól i pieprz do smaku

 

Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy na gładka masę.

*Jeżeli chcecie, żeby pesto była rzadsze wystarczy dodać więcej oliwy z oliwek.

Pesto może stać w lodówce do miesiąca, ważne żeby było przykryte warstwą oliwy. W przeciwnym razie może się zepsuć.

Na zdrowie! 🙂

4 Komentarze

  • kika
    Opublikowane 2021-12-18 23:03 0Polubienia

    Ratunku..czym moze byc spowodowana regularna niemal codzienna ochota na lód , na chrupanie kostek lodu , lub innych zamrozonych , nie koniecznie na kośc , ale zestalonych produktów , kostek soku pomidorowego , wiśni mrożonych , zestalonego piwa, wszelkich sorbetow …? jedyne co znalazlam to to , ze organizm SZALENIE poszukuje jakichś skladnikow odzywczych , ktorych mu brakuje.. czy ktos sie spotkał z takim objawem ? … dziekuję za pomoc <3

  • kika
    Opublikowane 2021-12-19 22:49 0Polubienia

    przepraszam, ja wczoraj zadalam pytanie na misie o tęsknotę za zimnymi / mrożonymi posiłkami… czy zostało gdzieś „przesunięte” ? czy odrzucone? pozdrawiam!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.