Pesto z natki pietruszki i orzechów włoskich (pasta)

Pesto można stosować na kanapki, świetnie smakuje z pomidorem. Sprawdza się również zamiast sosu do makaronu. Można wtedy dorzucić kilka pomidorków koktajlowych i posypać prażonymi ziarnami.  W obu wariantach jest pyszne. 🙂

 

Składniki:

– pęczek natki pietruszki

– 100g orzechów włoskich

– 100ml oliwy lub dobrego oleju

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

– szczypta ksylitolu

– sól i pieprz do smaku

 

Natkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę.   W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy i wody.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.