Pieczona brukselka w delikatnym sosie musztardowym

Urocze, małe, smakowite kapustki zwane brukselkami powstały w wyniku skrzyżowania kapusty głowiastej i jarmużu. Jeśli nie lubisz szatkowania i innych prac związanych z przygotowaniem dania z kapusty, to brukselka jest świetną alternatywą. Tym bardziej że ma równie dużo wartości odżywczych co jej starsza kuzynka.

 

Uwielbiam wszystkie warzywa, ale część z nich omijam szerokim łukiem przez pracochłonny proces przygotowania. Należy do nich kapusta głowiasta. Większość potraw na jej bazie wymaga szatkowania lub obgotowywania, dlatego nie gości w mojej kuchni zbyt często.  Jak już zdecyduję się kupić główkę, to długo leży w lodówce. Dopiero wyrzuty sumienia mobilizują mnie do zakasania rękawów.

Na szczęście kapusta występuje również pod postacią mniej wymagającej brukselki. Wystarczy ja ugotować, udusić lub upiec by była gotowa do jedzenia. Nie potrzebuje wielu dodatków. Sama w sobie jest już bardzo wyrazista. Ma dużo słodyczy, ale i ciekawy ostry pazur.  Proces pieczenia wspaniale wydobywa jej główne walory, a przy okazji niweluje gorycz, której wiele osób nie lubi.

Sos musztardowy oraz pomidorki dostarczają daniu kolejnych smaków: słodkiego, słonego i kwaśnego. Całość idealnie się komponuje, tworząc wspaniałą harmonię. Zapraszam na pieczoną brukselkę w delikatnym sosie musztardowym.

Pieczona brukselka w delikatnym sosie musztardowym

Składniki (2 porcje):

– 300 g brukselki

– łyżka oleju

– 6 pomidorków koktajlowych

 

Sos:

– łyżeczka musztardy

– 3 łyżeczki syropu klonowego lub ksylitolu

–  2 łyżki octu jabłkowego

– sól i pieprz do smaku

 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
  2. Brukselkę myjemy, przekrawamy na pół. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy olejem i dokładnie mieszamy, żeby każdy kawałek był delikatnie natłuszczony. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut (czas pieczenia dostosuj indywidualnie).
  3. Aby zrobić sos, należy połączyć wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.
  4. Pomidorki kroimy w ćwiartki i wrzucamy do miski razem z upieczoną brukselką. Zalewamy wszystko sosem i dokładnie mieszamy.

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.