Pieczona dynia z pastą z suszonych pomidorów i imbiru

Czasem wystarczy odpowiednio połączyć zwyczajne i dobrze nam znane składniki, by powstał zupełnie nowy smak. Pieczona dynia z pastą z suszonych pomidorów i imbiru smakuje niezwykle! To moje najnowsze odkrycie. Pyszne i proste.

 

Muszę się przyznać, że do przygotowania przepisu na pieczoną dynię z pastą z suszonych pomidorów i imbiru zainspirował mnie jeden z elementów dania, które jadłam w warszawskiej restauracji Żywa Kuchnia. Jeśli jeszcze tam nie byliście, to koniecznie zajrzyjcie. To miejsce totalnie zaskakuje i rozpieszcza kubki smakowe.

Menu w Żywej jest bardzo proste i składa się z propozycji dla każdego: mięsożerców, pescowegetarian i wegan.  Wszyscy znajdą tam coś dla siebie. Szefem kuchni jest Laurent De Bremaeker, belg, który swoją filozofię przygotowania „żywego”  pokarmu prezentuje na talerzach gości oraz warsztatach kulinarnych. Miałam przyjemność uczestniczenia w jednym z nich. Dziś ruszam na kolejny i już nie mogę się go doczekać. To prawdziwie mistyczne przeżycie. Gotowanie z Laurentem zyskuje zupełnie inny wymiar. Staje się światem pełnym dobrych wibracji.

Wracając do dzisiejszego przepisu. Skład i przygotowanie są bardzo proste. Ważne, żeby nie upiec dyni na papkę. Małe kwadraciki powinny zachować swój kształt. Potrawę można podawać osobno lub zamiast ziemniaków do obiadu. Doskonale smakuje ze świeżymi warzywami. Powodzenia!

Pieczona dynia z pastą z suszonych pomidorów i imbiru

Składniki na 4 porcje:

– ½ dużej dyni piżmowej

– 5 łyżek oliwy z oliwek

– sól

 

Pasta:

– 1 pęczek koperku

– 5 cm świeżego imbiru

– 1 ząbek czosnku

– sok z 1 limonki

– słoik suszonych pomidorów z ziołami w oleju

– sól

 

  1. Dynię obieramy ze skóry i kroimy na kostkę około 1×1 cm. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy olejem, solimy i mieszamy. Następnie rozkładamy na całej blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10-15 minut.
  2. Koperek, czosnek i imbir drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Dodajemy sok z limonki oraz sól i blendujemy na pastę.
  3. Do upieczonej dyni dodajemy pastę i delikatnie mieszamy.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.