Pieczone jabłka z farszem z kaszy jaglanej i rodzynkami podawane z domowym, wegańskim karmelem

Z dzieciństwa spędzonego na wsi pamiętam trzy odmiany jabłek: sypką letnią papierówkę, jesienne twarde i bardzo słodkie kosztele oraz te sprzedawane zimą pod kościołem, po niedzielnej sumie. Sprzedawca, zaraz po zakończonej mszy krzyczał przez megafon „Po jabłka, po jabłka, zapraszam po jabłka!”. Z uchylonych tylnych drzwi samochodu typu żuk, wysypywały się czerwone, jak maki latem, jabłuszka.

Wtedy nawet przez myśl mi nie przeszło, że może to być jedynie przedsmak wielkiej rodziny jabłek! Odmian, uprawianych w Polsce, jest o wiele więcej. Do najpopularniejszych należą: gala, ligol, golden delicious, red delicious, jonagold, szampion, pinova, antonówka, cortland, delikates, gloster, lobo, malinówka, rubin, papierówka… Miłośnicy szarlotek z pewnością znają również bardzo popularną starą, jesienną odmianę szara reneta.

Ciekawostki!

Etylen zawarty w dojrzewających jabłkach przyspiesza dojrzewanie innych owoców. Jeśli chcesz, żeby np. banany szybciej dojrzały, połóż je obok jabłek. 

Jeśli zjadasz jedynie połowę jabłka, pozostawioną cześć skrop sokiem z cytryny. Dzięki temu miąższ nie ściemnieje.

Jakie jabłka do pieczenia?

Czasem testuję jabłka i sprawdzam, która z odmian najlepiej smakuje po upieczeniu w piekarniku. Przetestowałam już  8:  gala, ligol, pinova, golden delicious, red delicious, jonagold, szampion, papierówka.

Temperatura pieczenia:  180 stopni C (góra-dół).

Czas pieczenia: 35 minut.

Obserwacje:

– w zależności od odmiany jabłka potrzebują innego czasu pieczenia,

– duże różnice w strukturze i nawodnieniu,

– niewielkie różnice kolorze (po pieczeniu).

Na podium stanęły:

Miejsce 3 – gala –  dość twarde, ale za to sypkie i nie pękły. Wymagają dłuższego pieczenia.

Miejsce 2 – jonagold – mięciutkie i sypkie, piękne zachowują strukturę, nie pękły. Czas pieczenia był optymalny.

Miejsce 1- szampion i papierówka (ex aequo) –  najsmaczniejsze, soczyste i sypkie, rozpływały się w ustach. Wymagają najkrótszego czasu pieczenia (myślę, że około 15-20 minut wystarczy).

pieczone jabłka, wegański karmel

Pieczone jabłka z farszem z kaszy jaglanej i rodzynkami podawane z domowym, wegańskim karmelem

Składniki na 4 jabłka

Farsz:

– 50 g kaszy jaglanej (suchej),

– 100 – 150 ml mleka roślinnego

– szczypta cynamonu

– 30 g rodzynek

Karmel:

– 50 g syropu daktylowego

– 80 g masła orzechowego

– 100 g mleka kokosowego

– szczypta soli

– woda (opcjonalnie)

Dodatki:

–  garść orzechów włoskiech lub inne orzechy

– 100 g czerwonej porzeczki lub maliny

– kilka listków mięty

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz naprzemiennie zimną i gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki.

2. Do garnka wsyp kaszę, dodaj 100 ml mleka roślinnego oraz szczyptę cynamonu. Gotuj pod przykryciem, aż kasza zmięknie. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Po ugotowaniu wrzuć rodzynki i dokładnie wymieszaj.

3.  Włącz piekarnik na 180 stopni C. Grzanie góra- dół.

4. Jabłka umyj, odkrój górę owoców, a ze środka delikatnie wykrój gniazdo nasienne. W powstałe miejsce włóż farsz z kaszy jaglanej i przykryj odkrojoną częścią.

5.  Jabłka połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 25 – 40 minut (czas pieczenia zależy od odmiany).

6.  Do rondelka włóż wszystkie składniki na karmel, cały czas mieszając, podgrzewaj, aż zgęstnieje.

7. Na talerzyku rozprowadź karmel, na środek połóż upieczone jabłko. Ozdób orzechami, owocami i miętą.

Uwagi do przepisu:

Jeśli karmel będzie za gęsty lub będzie się ważył, dodaj kilka łyżek wody i dokładnie wymieszaj.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na: rogale z polskimi jabłkami oraz szarlotkowy deser.

Artykuł powstał w ramach projektu CuTE. „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/


Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.