Słowo klopsiki brzmi jak danie z menu dziecięcego. Kojarzy się z czymś małym, zdrowym i delikatnym. W tym przypadku skojarzenia są jak najbardziej trafione. Kuleczki są małe, mają średnicę około 3 cm, zielona soczewica jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka (około 85%), potasu oraz kwasu foliowego, a to czy będą delikatne, zależy już tylko od was. Trzeba uważać z dodawaną do nich mąką z ciecierzycy, która potrafi bardzo zagęścić potrawę i sprawić, że kulki będą twarde. Dlatego bądźcie ostrożni z dodawaniem jej. Powodzenia!
Klopsiki (30 sztuk):
– 200 g soczewicy zielonej
– 250 g szpinaku
– 3 ząbki czosnku
– 5 łyżek oleju
– pęczek koperku ( opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
– sok z ¼ cytryny
– 3-5 łyżek mąki z ciecierzycy
– siemię lniane do obtaczania
– świeże zioła do posypania np. tymianek, bazylia, oregano ( opcjonalnie)
Sos:
– puszka pomidorów
– 200 g koncentratu pomidorowego
– sól i pieprz do smaku
- Soczewicę płuczemy, gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i blendujemy na gładko.
- Szpinak myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy z czosnkiem na oliwie.
- Do zblendowanej soczewicy dorzucamy szpinak oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto musi być stosunkowo gęste, żeby dało się z niego zrobić kulki. Jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki.
- Z powstałej masy formujemy 30 kuleczek o średnicy około 3 cm, obtaczamy w siemieniu lnianym i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
- Robimy sos pomidorowy. Do garnka wrzucamy pomidory w puszcze, koncentrat pomidorowy, rozgnieciony czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem i zagotowujemy.
- Gotowe danie, ułożone na talerzu posypujemy świeżymi ziołami.
Klopsy świetnie komponują się z kaszą jaglaną gotowaną na sypko (tu znajdziecie informację jak to zrobić: http://misamocy.pl/kasza-jaglana-krolowa-kasz/) oraz świeżą rukolą.
Na zdrowie :)