Pieczone kotlety z bobu i komosy ryżowej

Pysznie, zdrowo, sezonowo, prosto, wegańsko i  bezglutenowo. Czego chcieć więcej? Można się zajadać do woli. Kotlety doskonale komponują się z puree z młodej marchewki. Można użyć je również do burgerów wegańskich lub podawać ze świeżo przygotowaną sałatką.

Bób jest bardzo dobrym źródłem białka, dlatego doskonale sprawdza się w diecie wegańskiej. Posiada całkiem sporo kwasu foliowego, potasu oraz rozpuszczalnego błonnika.  Sprzyja redukcji poziomu złego cholesterolu oraz regulacji ciśnienia krwi.  Najwięcej witamin i składników odżywczych znajduje się w jego skórce, dlatego warto korzystać z przepisów, które uwzględniają go w całości.

 

Składniki (10 sztuk):

– 500  g bobu

– 100 g komosy ryżowej

– pęczek koperku

– 2 ząbki czosnku

– ½ czerwonej cebuli

– sól i pieprz do smaku

– 1 łyżeczka rozmarynu

– 1 łyżeczka lubczyku

– 2 łyżki oleju

– sok z ½ cytryny

 

  1. Bób i komosę płuczemy oraz gotujemy do miękkości.
  2. Bób blendujemy na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Z powstałej masy formujemy 10 kotletów i pieczemy przez 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Po wyjęciu z piekarnika należy kilka minut odczekać, żeby kotlety się ścisnęły.

 

Polecam również przepis na pastę z bobu: http://misamocy.pl/917-2/

 

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.