Pysznie, zdrowo, sezonowo, prosto, wegańsko i bezglutenowo. Czego chcieć więcej? Można się zajadać do woli. Kotlety doskonale komponują się z puree z młodej marchewki. Można użyć je również do burgerów wegańskich lub podawać ze świeżo przygotowaną sałatką.
Bób jest bardzo dobrym źródłem białka, dlatego doskonale sprawdza się w diecie wegańskiej. Posiada całkiem sporo kwasu foliowego, potasu oraz rozpuszczalnego błonnika. Sprzyja redukcji poziomu złego cholesterolu oraz regulacji ciśnienia krwi. Najwięcej witamin i składników odżywczych znajduje się w jego skórce, dlatego warto korzystać z przepisów, które uwzględniają go w całości.
Składniki (10 sztuk):
– 500 g bobu
– 100 g komosy ryżowej
– pęczek koperku
– 2 ząbki czosnku
– ½ czerwonej cebuli
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 1 łyżeczka lubczyku
– 2 łyżki oleju
– sok z ½ cytryny
- Bób i komosę płuczemy oraz gotujemy do miękkości.
- Bób blendujemy na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Z powstałej masy formujemy 10 kotletów i pieczemy przez 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika należy kilka minut odczekać, żeby kotlety się ścisnęły.
Polecam również przepis na pastę z bobu: http://misamocy.pl/917-2/
Na zdrowie! 🙂