Boczniaki są dobrym źródłem białka, które w tym przypadku jest przyswajane w 70 %. Są bogate w witaminy (przede wszystkim z grupy B oraz witaminę C), sole mineralne, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Boczniaki posiadają przeciwutleniacz (ergotioneinę), który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się – nie traci tych właściwości przy gotowaniu.
Boczniak doskonale komponuje się z brokułem bogatym w kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, a także witaminę B3, B5 oraz C. Brokuł posiada również właściwości przeciwutleniające, przeciwwirusowe oraz oczyszczające jelita. Brokuł należy do warzyw wysokozasadowych co oznacza, że wspomaga proces odkwaszania organizmu.
Składniki (7 sztuk):
– 150 g brokułu
– 250 g boczniaka
– 1 cebula
– olej do smażenia
– 1 łyżka świeżego tymianku
– 3 łyżki mąki z ciecierzycy
– 1 łyżka łupiny babki jajowatej ( działa jak jajko)
– sól i pieprz do smaku
- Brokuły myjemy i zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odlewamy.
- Bocznika myjemy, kroimy na małe kawałeczki, rękami odciskamy wodę i podsmażamy na cebulce.
- Wszystkie składniki dokładnie łączymy, formujemy kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 – 50 minut.
Kotlety świetnie komponują się z kaszą gryczaną.
Na zdrowie! 🙂