Pieczone kotlety z buraka i kaszy jaglanej doskonale komponują się z sosem koperkowym z ziaren słonecznika, młodymi ziemniaczkami oraz szparagami. Odkryłam ostatnio, że szparagów nie trzeba gotować, ponieważ w tym przypadku jest podobnie jak z brokułem. Wystarczy zalać warzywo wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Tak przygotowane szparagi (lub brokuł) mają piękny zielony kolor, są chrupiące i soczyste.
Składniki (9 sztuk):
– 1 średniej wielkości burak
– 100 g kaszy jaglanej
– 1 czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka lubczyku
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka rozmarynu
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
– 2 łyżki oleju do smażenia
Składniki na sos:
– 50 g słonecznika
– 150 ml wody
– sól i pieprz do smaku
– ząbek czosnku
– pęczek koperku
Przygotowanie pieczonych kotletów
- Kaszę dokładnie płuczemy (3 razy naprzemiennie ciepłą i zimną wodą) i gotujemy do miękkości w proporcji 1:2.
- Buraka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
- Czosnek oraz cebulę kroimy na małe kawałki i podsmażamy z przyprawami na oleju.
- Wszystkie składniki łączymy, masę dokładnie wyrabiamy ręką i formujemy 9 kotletów.
- Kotlety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 40-60 minut.
- Aby przygotować sos, należy zblendować: ziarna słonecznika z wodą, rozdrobnionym ząbkiem czosnku, połową pęczka koperku oraz przyprawami, na gładką masę.
- Upieczone kotlety polewamy sosem i posypujemy koperkiem.
Więcej ciekawych i równie prostych przepisów znajdziesz w e-bookach. Kliknij tu i wypróbuj!
Na zdrowie! 🙂
32 Komentarze
Darin
Bardzo fajny przepis! ☺ Chętnie spróbuję zrobić!
Nie mogę znaleść w przepisie ile buraków potrzeba
Ewa Ługowska
To się nazywa szał tworzenia. :))) Potrzebny jest jeden średni burak. Miłego dnia! 🙂
Darin
☺ dzięki! To wkrótce wypróbuję!
Miłego dnia!
Ewa Ługowska
Powodzenia! 🙂 Miłego! 🙂
łukasz
bardzo dobre, pycha 😀
Ewa Ługowska
Bardzo, bardzo się cieszę. Na zdrowie! 🙂
Aleksandra
Witam, mam buraki już upieczone i zastanawiam się czy kotlety wyjdą
Ewa Ługowska
Jedynym sposobem by się dowiedzieć jest zrobienie. Myślę, że w tym przypadku należy krócej piec, ale z pewnością wyjdą.
Aga
A bez siemienia tez wyjda?
Aga
Czym zastapic siemie?
Ewa Ługowska
Powinny wyjść bez. Możesz dodać również mąki ryżowej lub odrobiny płatków owsianych drobno mielonych.
Ola
Czy można gotowe kotlety zamrozić?
Ewa Ługowska
Niestety nie sprawdzałam. Musisz przetestować.
Anna
Czy siemię lniane ma być zmielone czy w całości? Dziękuje.
Ewa Ługowska
Zmielone.
KATARZYNA
Co zrobić, żeby się nie rozpadały? wyszły pyszne tylko się trochę sypią 🙂
Ewa Ługowska
Kasza powinna być dodana jeszcze ciepła i ugotowana nie na sypko, ale bardziej na papkę. Jeśli mimo to się rozpadają, dodaj łyżkę mąki ryżowej. 🙂
Kasia
Ile mniej więcej tego buraka wagowo startego powino być na 9 kotletów?
Ewa Ługowska
Zaufaj swojej intucji. 30 g w jedną, czy w drugą nic nie zmieni. Kluczem jest dobrze ugotowana kasza.
Kasia
Dzięki za odp mój podopieczny stwierdził ze nie mają być zabardzo bulacane czyt buraczane
Tomek
Trochę bez sensu. Właśnie zrobiłem i nie da się ich wyjąć z piekarnika, bo się rozwalają. Potrzebny jest jakiś łącznik w postaci jajka. Bądź coś innego dla wegan.
Pozdrawiam cieplutko
Ewa Ługowska
WIitaj Tomku. Łącznikiem jest tu kasza jaglana. jeśli kotleciki się rozpadają oznacza to, że była Nieprawidłowo ugotowana ( o ile można tak powiedzieć 🙂 ) Ma być klejąća, może być nawet trochę rozgotowana, ale nie może być wodnista ani twarda itp. Tu znajdziesz więcej podpowiedzi: https://misamocy.pl/kotlety-mielone-z-nasion-slonecznika/
Ewa Ługowska
Życzę powodzenia! 🙂 Samych dobroci!
Anna
Fenomenalnie pyszne 🙂
Ewa Ługowska
:))
Iza
Pyszny przepis Jutro robie je poraz kolejny na obiad ❤
Ewa Ługowska
czad!
Aleksandra
SOS jest okropny mimo soli i przypraw jest mdły. Próbowałam go zmodyfikować i jest jeszcze gorzej.
Ewa Ługowska
Hej Ola! Zmielone nasiona słonecznika z czosnkiem i koperkiem są mdłe? Jak to możliwe? Nasiona są bazą jak śmietana. Możesz dodać soku z cytryny, żeby podkręcić smak lub zmienić nasiona na świeże i bardziej aromatyczne. Jakość produktów ma ogromne znaczenie w kuchni.
Iwona
Przepis zrobiłam i jest petarda 😉 mój mąż który lubi mięso mówił że pyszne a dzieci kręciły nosem ale zjadły że smakiem sos dla mnie też petarda 😉 dziękuję
To prawda aby się nie rozpadały to dobrze ugotowana kasza w proporcji plus zmielone siemienie lniane ja jeszcze dodałam babkę jajowatą i patrzyłam na konsystencję.
Będę próbować kolejne przepisy 😉
Ewa Ługowska
Wspaniale! Bardzo się cieszę i gratuluję. 🙂