Pieczone kotlety z buraka i kaszy jaglanej z sosem koperkowym

Pieczone kotlety z buraka i kaszy jaglanej doskonale komponują się z sosem koperkowym z ziaren słonecznika, młodymi ziemniaczkami oraz szparagami.  Odkryłam ostatnio, że szparagów nie trzeba gotować, ponieważ w tym przypadku jest podobnie jak z brokułem. Wystarczy zalać warzywo wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Tak przygotowane szparagi  (lub brokuł) mają piękny zielony kolor, są chrupiące i soczyste.

Składniki (9 sztuk):

– 1 średniej wielkości burak

– 100 g kaszy jaglanej

– 1 czerwona cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka lubczyku

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka rozmarynu

– sól i pieprz do smaku

– 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

– 2 łyżki oleju do smażenia

Składniki na sos:

– 50 g słonecznika

– 150 ml wody

– sól i pieprz do smaku

– ząbek czosnku

– pęczek koperku

Przygotowanie pieczonych kotletów

  1. Kaszę dokładnie płuczemy (3 razy naprzemiennie ciepłą i zimną wodą) i gotujemy do miękkości w proporcji 1:2.
  2. Buraka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  3. Czosnek oraz cebulę kroimy na małe kawałki i podsmażamy z przyprawami na oleju.
  4. Wszystkie składniki łączymy, masę dokładnie wyrabiamy ręką i formujemy 9 kotletów.
  5. Kotlety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 40-60 minut.
  6. Aby przygotować sos, należy zblendować: ziarna słonecznika z wodą, rozdrobnionym ząbkiem czosnku, połową pęczka koperku oraz przyprawami, na gładką masę.
  7. Upieczone kotlety polewamy sosem i posypujemy koperkiem.

Więcej ciekawych i równie prostych przepisów znajdziesz w e-bookach. Kliknij tu i wypróbuj!

Na zdrowie! 🙂

32 Komentarze

  • Darin
    Opublikowane 2017-05-18 05:33 0Polubienia

    Bardzo fajny przepis! ☺ Chętnie spróbuję zrobić!
    Nie mogę znaleść w przepisie ile buraków potrzeba

  • łukasz
    Opublikowane 2018-07-08 13:36 0Polubienia

    bardzo dobre, pycha 😀

  • Śledzenie: Buddha bowl z makaronem z cukinii i sosem pomidorowym - Misa Mocy
  • Aleksandra
    Opublikowane 2018-11-19 07:11 0Polubienia

    Witam, mam buraki już upieczone i zastanawiam się czy kotlety wyjdą

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-11-19 07:19 0Polubienia

      Jedynym sposobem by się dowiedzieć jest zrobienie. Myślę, że w tym przypadku należy krócej piec, ale z pewnością wyjdą.

  • Aga
    Opublikowane 2018-11-19 10:22 0Polubienia

    A bez siemienia tez wyjda?

  • Aga
    Opublikowane 2018-11-19 10:23 0Polubienia

    Czym zastapic siemie?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-11-19 11:36 0Polubienia

      Powinny wyjść bez. Możesz dodać również mąki ryżowej lub odrobiny płatków owsianych drobno mielonych.

  • Ola
    Opublikowane 2019-02-23 20:59 0Polubienia

    Czy można gotowe kotlety zamrozić?

  • Anna
    Opublikowane 2019-03-19 19:34 0Polubienia

    Czy siemię lniane ma być zmielone czy w całości? Dziękuje.

  • KATARZYNA
    Opublikowane 2019-03-27 19:01 0Polubienia

    Co zrobić, żeby się nie rozpadały? wyszły pyszne tylko się trochę sypią 🙂

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-03-28 08:55 0Polubienia

      Kasza powinna być dodana jeszcze ciepła i ugotowana nie na sypko, ale bardziej na papkę. Jeśli mimo to się rozpadają, dodaj łyżkę mąki ryżowej. 🙂

  • Kasia
    Opublikowane 2020-05-13 15:49 0Polubienia

    Ile mniej więcej tego buraka wagowo startego powino być na 9 kotletów?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-05-14 07:04 0Polubienia

      Zaufaj swojej intucji. 30 g w jedną, czy w drugą nic nie zmieni. Kluczem jest dobrze ugotowana kasza.

      • Kasia
        Opublikowane 2020-05-14 13:40 0Polubienia

        Dzięki za odp mój podopieczny stwierdził ze nie mają być zabardzo bulacane czyt buraczane

  • Tomek
    Opublikowane 2020-07-14 16:33 0Polubienia

    Trochę bez sensu. Właśnie zrobiłem i nie da się ich wyjąć z piekarnika, bo się rozwalają. Potrzebny jest jakiś łącznik w postaci jajka. Bądź coś innego dla wegan.
    Pozdrawiam cieplutko

  • Anna
    Opublikowane 2020-08-25 08:32 0Polubienia

    Fenomenalnie pyszne 🙂

  • Iza
    Opublikowane 2021-02-27 20:57 0Polubienia

    Pyszny przepis Jutro robie je poraz kolejny na obiad ❤

  • Aleksandra
    Opublikowane 2022-11-08 14:43 0Polubienia

    SOS jest okropny mimo soli i przypraw jest mdły. Próbowałam go zmodyfikować i jest jeszcze gorzej.

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2022-11-08 15:58 0Polubienia

      Hej Ola! Zmielone nasiona słonecznika z czosnkiem i koperkiem są mdłe? Jak to możliwe? Nasiona są bazą jak śmietana. Możesz dodać soku z cytryny, żeby podkręcić smak lub zmienić nasiona na świeże i bardziej aromatyczne. Jakość produktów ma ogromne znaczenie w kuchni.

  • Iwona
    Opublikowane 2023-06-26 15:52 0Polubienia

    Przepis zrobiłam i jest petarda 😉 mój mąż który lubi mięso mówił że pyszne a dzieci kręciły nosem ale zjadły że smakiem sos dla mnie też petarda 😉 dziękuję
    To prawda aby się nie rozpadały to dobrze ugotowana kasza w proporcji plus zmielone siemienie lniane ja jeszcze dodałam babkę jajowatą i patrzyłam na konsystencję.
    Będę próbować kolejne przepisy 😉

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.