Pieczone kotlety z buraka i kaszy jaglanej doskonale komponują się z sosem koperkowym z ziaren słonecznika, młodymi ziemniaczkami oraz szparagami.  Odkryłam ostatnio, że szparagów nie trzeba gotować, ponieważ w tym przypadku jest podobnie jak z brokułem. Wystarczy zalać warzywo wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Tak przygotowane szparagi  (lub brokuł) mają piękny zielony kolor, są chrupiące i soczyste.

Składniki (9 sztuk):

– 1 średniej wielkości burak

– 100 g kaszy jaglanej

– 1 czerwona cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka lubczyku

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka rozmarynu

– sól i pieprz do smaku

– 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

– 2 łyżki oleju do smażenia

Składniki na sos:

– 50 g słonecznika

– 150 ml wody

– sól i pieprz do smaku

– ząbek czosnku

– pęczek koperku

Przygotowanie pieczonych kotletów

  1. Kaszę dokładnie płuczemy (3 razy naprzemiennie ciepłą i zimną wodą) i gotujemy do miękkości w proporcji 1:2.
  2. Buraka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  3. Czosnek oraz cebulę kroimy na małe kawałki i podsmażamy z przyprawami na oleju.
  4. Wszystkie składniki łączymy, masę dokładnie wyrabiamy ręką i formujemy 9 kotletów.
  5. Kotlety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 40-60 minut.
  6. Aby przygotować sos, należy zblendować: ziarna słonecznika z wodą, rozdrobnionym ząbkiem czosnku, połową pęczka koperku oraz przyprawami, na gładką masę.
  7. Upieczone kotlety polewamy sosem i posypujemy koperkiem.

Więcej ciekawych i równie prostych przepisów znajdziesz w e-bookach. Kliknij tu i wypróbuj!

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Darin 2017-05-18 at 05:33 - Reply

    Bardzo fajny przepis! ☺ Chętnie spróbuję zrobić!
    Nie mogę znaleść w przepisie ile buraków potrzeba

    • Ewa Ługowska 2017-05-18 at 05:51 - Reply

      To się nazywa szał tworzenia. :))) Potrzebny jest jeden średni burak. Miłego dnia! :)

      • Darin 2017-05-19 at 05:01 - Reply

        ☺ dzięki! To wkrótce wypróbuję!
        Miłego dnia!

        • Ewa Ługowska 2017-05-19 at 06:21 - Reply

          Powodzenia! :) Miłego! :)

  2. łukasz 2018-07-08 at 13:36 - Reply

    bardzo dobre, pycha :D

    • Ewa Ługowska 2018-07-09 at 08:27 - Reply

      Bardzo, bardzo się cieszę. Na zdrowie! :)

  3. […] – sos koperkowy z ziaren słonecznika […]

  4. Aleksandra 2018-11-19 at 07:11 - Reply

    Witam, mam buraki już upieczone i zastanawiam się czy kotlety wyjdą

    • Ewa Ługowska 2018-11-19 at 07:19 - Reply

      Jedynym sposobem by się dowiedzieć jest zrobienie. Myślę, że w tym przypadku należy krócej piec, ale z pewnością wyjdą.

  5. Aga 2018-11-19 at 10:22 - Reply

    A bez siemienia tez wyjda?

  6. Aga 2018-11-19 at 10:23 - Reply

    Czym zastapic siemie?

    • Ewa Ługowska 2018-11-19 at 11:36 - Reply

      Powinny wyjść bez. Możesz dodać również mąki ryżowej lub odrobiny płatków owsianych drobno mielonych.

  7. Ola 2019-02-23 at 20:59 - Reply

    Czy można gotowe kotlety zamrozić?

    • Ewa Ługowska 2019-02-23 at 22:02 - Reply

      Niestety nie sprawdzałam. Musisz przetestować.

  8. Anna 2019-03-19 at 19:34 - Reply

    Czy siemię lniane ma być zmielone czy w całości? Dziękuje.

    • Ewa Ługowska 2019-03-20 at 08:32 - Reply

      Zmielone.

  9. KATARZYNA 2019-03-27 at 19:01 - Reply

    Co zrobić, żeby się nie rozpadały? wyszły pyszne tylko się trochę sypią :)

    • Ewa Ługowska 2019-03-28 at 08:55 - Reply

      Kasza powinna być dodana jeszcze ciepła i ugotowana nie na sypko, ale bardziej na papkę. Jeśli mimo to się rozpadają, dodaj łyżkę mąki ryżowej. :)

  10. Kasia 2020-05-13 at 15:49 - Reply

    Ile mniej więcej tego buraka wagowo startego powino być na 9 kotletów?

    • Ewa Ługowska 2020-05-14 at 07:04 - Reply

      Zaufaj swojej intucji. 30 g w jedną, czy w drugą nic nie zmieni. Kluczem jest dobrze ugotowana kasza.

      • Kasia 2020-05-14 at 13:40 - Reply

        Dzięki za odp mój podopieczny stwierdził ze nie mają być zabardzo bulacane czyt buraczane

  11. Tomek 2020-07-14 at 16:33 - Reply

    Trochę bez sensu. Właśnie zrobiłem i nie da się ich wyjąć z piekarnika, bo się rozwalają. Potrzebny jest jakiś łącznik w postaci jajka. Bądź coś innego dla wegan.
    Pozdrawiam cieplutko

    • Ewa Ługowska 2020-07-15 at 09:27 - Reply

      WIitaj Tomku. Łącznikiem jest tu kasza jaglana. jeśli kotleciki się rozpadają oznacza to, że była Nieprawidłowo ugotowana ( o ile można tak powiedzieć :) ) Ma być klejąća, może być nawet trochę rozgotowana, ale nie może być wodnista ani twarda itp. Tu znajdziesz więcej podpowiedzi: https://misamocy.pl/kotlety-mielone-z-nasion-slonecznika/

    • Ewa Ługowska 2020-07-15 at 09:28 - Reply

      Życzę powodzenia! :) Samych dobroci!

  12. Anna 2020-08-25 at 08:32 - Reply

    Fenomenalnie pyszne :)

    • Ewa Ługowska 2020-08-28 at 15:08 - Reply

      :))

  13. Iza 2021-02-27 at 20:57 - Reply

    Pyszny przepis Jutro robie je poraz kolejny na obiad ❤

    • Ewa Ługowska 2021-03-01 at 10:05 - Reply

      czad!

  14. Aleksandra 2022-11-08 at 14:43 - Reply

    SOS jest okropny mimo soli i przypraw jest mdły. Próbowałam go zmodyfikować i jest jeszcze gorzej.

    • Ewa Ługowska 2022-11-08 at 15:58 - Reply

      Hej Ola! Zmielone nasiona słonecznika z czosnkiem i koperkiem są mdłe? Jak to możliwe? Nasiona są bazą jak śmietana. Możesz dodać soku z cytryny, żeby podkręcić smak lub zmienić nasiona na świeże i bardziej aromatyczne. Jakość produktów ma ogromne znaczenie w kuchni.

  15. Iwona 2023-06-26 at 15:52 - Reply

    Przepis zrobiłam i jest petarda ;) mój mąż który lubi mięso mówił że pyszne a dzieci kręciły nosem ale zjadły że smakiem sos dla mnie też petarda ;) dziękuję
    To prawda aby się nie rozpadały to dobrze ugotowana kasza w proporcji plus zmielone siemienie lniane ja jeszcze dodałam babkę jajowatą i patrzyłam na konsystencję.
    Będę próbować kolejne przepisy ;)

    • Ewa Ługowska 2023-07-06 at 16:07 - Reply

      Wspaniale! Bardzo się cieszę i gratuluję. :)