Pieczone kotlety z buraka i kaszy jaglanej z sosem koperkowym

Pieczone kotlety z buraka i kaszy jaglanej doskonale komponują się z sosem koperkowym z ziaren słonecznika, młodymi ziemniaczkami oraz szparagami.  Odkryłam ostatnio, że szparagów nie trzeba gotować, ponieważ w tym przypadku jest podobnie jak z brokułem. Wystarczy zalać warzywo wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Tak przygotowane szparagi  (lub brokuł) mają piękny zielony kolor, są chrupiące i soczyste.

Składniki (9 sztuk):

– 1 średniej wielkości burak

– 100 g kaszy jaglanej

– 1 czerwona cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka lubczyku

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka rozmarynu

– sól i pieprz do smaku

– 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

– 2 łyżki oleju do smażenia

Składniki na sos:

– 50 g słonecznika

– 150 ml wody

– sól i pieprz do smaku

– ząbek czosnku

– pęczek koperku

Przygotowanie pieczonych kotletów

  1. Kaszę dokładnie płuczemy (3 razy naprzemiennie ciepłą i zimną wodą) i gotujemy do miękkości w proporcji 1:2.
  2. Buraka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  3. Czosnek oraz cebulę kroimy na małe kawałki i podsmażamy z przyprawami na oleju.
  4. Wszystkie składniki łączymy, masę dokładnie wyrabiamy ręką i formujemy 9 kotletów.
  5. Kotlety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 40-60 minut.
  6. Aby przygotować sos, należy zblendować: ziarna słonecznika z wodą, rozdrobnionym ząbkiem czosnku, połową pęczka koperku oraz przyprawami, na gładką masę.
  7. Upieczone kotlety polewamy sosem i posypujemy koperkiem.

Więcej ciekawych i równie prostych przepisów znajdziesz w e-bookach. Kliknij tu i wypróbuj!

Na zdrowie! 🙂

28 Komentarze

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.