Pieczone kotlety z natki marchewki, kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

Jakiś czas temu, po raz pierwszy w życiu, zasialiśmy dwie grządki warzyw w tym marchewkę.  Po kilku ulewnych deszczach z nasion wyrósł zielony dywan. Nać zrobiła się bardzo gęsta i wysoka, czyli zero szans na duży korzeń.  Dlatego, niestety trzeba było przerzedzić i wyrwać połowę z tego, co wyrosło. Maleńkie marcheweczki poszły do ukiszenia a z naci powstały pasty ( przepis znajdziecie tu: http://misamocy.pl/pasta-natki-marchewki/)  oraz kotlety.

Do kotletów dodałam całkiem sporo przypraw. Jest to oczywiście opcja bo możecie doprawić je według własnego uznania.

 

Składniki ( 15sztuk):

– 300g kaszy jaglanej

– 1 l. pokrojonej i delikatnie ubitej naci

– 4 ząbki czosnku

– słoik suszonych pomidorów

– woda do zblendowania natki

– 2 łyżki lubczyku

–  1 łyżka bazylii cytrynowej lub zwykłej

– ½ łyżeczki kardamonu

– ½ łyżki nasion kolendry

– ½ łyżeczki cynamonu

– sól i pieprz do smaku

 

  1. Kasze dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości.
  2. Natkę kroimy na małe kawałeczki i blendujemy ( ja użyłam do tego kruszarki do lodu). Żeby lepiej się zblendowało należy dolać wody.
  3. Pomidory odcedzamy i kroimy na drobną kostkę.
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  5. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy i formujemy kotleciki.
  6. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 180 stopni, na około godzinę.
  7. Żeby lepiej się upiekły można posmarować je olejem rzepakowym.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.