Tłusty czwartek za pasem. Pewnie część z was zakupi pudła pączków, ale z pewnością znajdą się również tacy, którzy ponad wszystko kochają domowe specjały. Właśnie dla was mam dziś przepis na pyszne, wegańskie i bezglutenowe obwarzanki (oponki).
Obwarzanki czy oponki? Która z nas jest wam lepiej znana? A może znacie inne nazewnictwo? W moim domu te pączusie z kulką w środku nazywane były obwarzankami. Smażyło się je na głębokim tłuszczu. Jak się domyślam, zapewne na smalcu. Tak, jak tradycyjne, domowe pączki. Nie miałabym sumienia przygotowywać przepisu z taką ilością tłuszczu, a tym bardziej smalcu, dlatego mam dla was alternatywę. Obwarzanki pieczone w piekarniku. To znacznie zdrowsza opcja. Do wykorzystania nie tylko w czasie karnawału…
Pieczone obwarzanki (oponki)
- Do miski wsypujemy suche składniki (mąka, skrobia, drożdże, ksylitol , proszek do pieczenia, babka jajowata, sól) i dokładnie mieszamy.
- Wlewamy dobrze zblendowany banan, olej oraz dodajemy stopniowo delikatnie podgrzane mleko. Ciasto wyrabiamy rękami. Konsystencja powinna być zwarta i puszysta.
- Z ciasta formujemy kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką oraz odstawiam na godzinę w ciepłe nieprzewiewne miejsce.
- Po godzinie jeszcze raz wyrabiamy ciasto rękami, jeśli jest twarde lub sypie się, należy dodać większą ilość delikatnie podgrzanego mleka i dokładnie wyrobić. Ciasto będzie lepiło się do dłoni, dlatego należy umyć ręce i mokrymi uformować kulę.
- Stolnicę wysypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto, wałek obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na duże i grube koło. Grubość około 2 cm .
- W cieście odciskamy koła, a w środku każdego z kół mniejsze kółka.
- Oponki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pamiętajcie o zachowaniu dużych odstępów!
- Po tym czasie smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C na około 30 minut.
- Wystudzone oponki posypujemy pudrem z ksylitolu.
Uwagi:
Łupinę (łuskę) babki jajowatej można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach oraz przez internet. Ten produkt sprawia, że oponki są delikatne i puszyste. Można ją w ostateczności wymienić na siemię lniane, ale nie gwarantuje to uzyskania zamierzonego efektu.
Na zdrowie! 🙂
Cześć :) przepysznie wyglądają te oponki! Robię podejście, a co! chciałabym zastąpić drożdże instant normalnymi, bo akurat takie mam. Da radę? Daj mi, proszę jakąś podpowiedź w jakiej ilości mogę próbować dodawać i w jaki sposób. Pozdrawiam :)
7g instant to 15g świeżych. Powodzenia! :)
Ile mniej więcej wychodzi sztuk? :)
około 12
Czy zamiast drożdży można użyć proszku do pieczenia? Niestety nietolerancja drożdży i zamiast maki owsianej np gryczana albo żytnia?
To już dużo zmian. Proszę przetestować. Może się udać. :)