Pieczone obwarzanki (oponki)

Tłusty czwartek za pasem.  Pewnie część z was zakupi pudła pączków, ale z pewnością znajdą się również tacy, którzy ponad wszystko kochają domowe specjały. Właśnie dla was mam dziś przepis na pyszne, wegańskie i bezglutenowe obwarzanki (oponki).

Obwarzanki czy oponki? Która z nas jest wam lepiej znana? A może znacie inne nazewnictwo?  W moim domu te pączusie z kulką w środku nazywane były obwarzankami. Smażyło się je na głębokim tłuszczu. Jak się domyślam, zapewne na smalcu.  Tak, jak tradycyjne, domowe pączki. Nie miałabym sumienia przygotowywać przepisu z taką ilością tłuszczu, a tym bardziej smalcu, dlatego mam dla was alternatywę. Obwarzanki pieczone w piekarniku. To znacznie zdrowsza opcja. Do wykorzystania nie tylko w czasie karnawału…

Pieczone obwarzanki (oponki)

1 dojrzały banan (120 g)
150 g mąki owsianej
50g mąki kukurydzianej + mąka do posypania stolnicy
100 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
7 g drożdży suchych (instant)
40 g łupiny (łuski) babki jajowatej
2 łyżki dowolnego oleju + olej do posmarowania rogalików
250 -300 ml mleka roślinnego
½ łyżeczki soli
50g ksylitolu
puder z ksylitolu do posypania
  1. Do miski wsypujemy suche składniki (mąka, skrobia, drożdże, ksylitol , proszek do pieczenia, babka jajowata, sól) i dokładnie mieszamy.
  2. Wlewamy dobrze zblendowany banan, olej oraz dodajemy stopniowo delikatnie podgrzane mleko. Ciasto wyrabiamy rękami. Konsystencja powinna być zwarta i puszysta.
  3. Z ciasta formujemy kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką oraz odstawiam na godzinę w ciepłe nieprzewiewne miejsce.
  4. Po godzinie jeszcze raz wyrabiamy ciasto rękami, jeśli jest twarde lub sypie się, należy dodać większą ilość delikatnie podgrzanego mleka i dokładnie wyrobić. Ciasto będzie lepiło się do dłoni, dlatego należy umyć ręce i mokrymi uformować kulę.
  5. Stolnicę wysypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto, wałek obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na duże i grube koło. Grubość około 2 cm .
  6. W cieście odciskamy koła, a w środku każdego z kół mniejsze kółka.
  7. Oponki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pamiętajcie o zachowaniu dużych odstępów!
  8. Po tym czasie smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C na około 30 minut.
  9. Wystudzone oponki posypujemy pudrem z ksylitolu.

Uwagi:

Łupinę (łuskę) babki jajowatej można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach oraz przez internet. Ten produkt sprawia, że oponki są delikatne i puszyste. Można ją w ostateczności wymienić na siemię lniane, ale nie gwarantuje to uzyskania zamierzonego efektu.

Na zdrowie! 🙂