Czasem zwykłe danie może okazać się wyjątkowe tylko przez drobną zmianę jednego składnika lub dodatki. Placki ziemniaczane są dość popularnym daniem i z pewnością każdy kiedyś miał okazję je posmakować. Brzmią całkiem zwyczajnie. A co się stanie, gdy dodamy trochę batatów i zamiast smażenia na tłuszczu, upieczmy w piekarniku? Z pewnością wzbudzą wtedy większe zainteresowanie domowników.

Różnica jest w wyglądzie, gdyż placki mają przepiękny żółty kolor, oraz smaku. Bataty, znane jako słodkie ziemniaki, dominują na tyle, by całe danie uczynić słodszym. Smak słodki doskonale równoważy ostrość cebuli oraz czosnku. Z dodatkiem soli i pieprzu placuszki stają się zniewalająco pyszne!

Można zjadać je ze śmietaną np. ze słonecznika lub nerkowców. Jako dodatek świetnie komponują się z sałatką z rukoli, gotowanych buraków, prażonych orzechów włoskich, to wszystko polane oliwą z oliwek, sól i pieprz do smaku, albo sałatką jarmużową z gruszką.

1 placki ziemniaczane, placki z batatów, wegańskie, bezglutenowe, bez jaja, placki ziemniaczane bez ja

1 placki ziemniaczane, placki z batatów, wegańskie, bezglutenowe, bez jaja, placki ziemniaczane bez jaPieczone placki ziemniaczano-batatowe

Składniki na około 14 placków:

– ½ kg ziemniaków

– ½ kg batatów

– 5-7 łyżek mąki ryżowej

– 2 łyżki oleju

– 1 cebulka średniej wielkości pokrojona w drobną kostkę

– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

– sól i pieprz do smaku

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach.
  2. Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po jednej łyżce masy ziemniaczanej i rozgniatamy na kształt placka.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 30-40 minut.

 

Na zdrowie! :)

 

 

Zostaw komentarz

  1. Joanna Duda 2019-03-30 at 21:07 - Reply

    Wygląda super. Ostatnio nabrałam ochoty na ziemniaki..nie wiem o co chodzi (może wiosna?), bo raczej za nimi nie przepadałam:).

    • Ewa Ługowska 2019-03-30 at 21:49 - Reply

      Haha może faktycznie to oznaką wiosny. :) Ja kocham ziemniaki pod każdą postacią. :)))

  2. Wandzia 2020-11-21 at 18:45 - Reply

    Pyszniutkie. Dodałam jajko i jedną łyżkę oleju. Wyszły super.

    • Ewa Ługowska 2020-11-22 at 09:49 - Reply

      <3