Pieczone placki ziemniaczano-batatowe

Czasem zwykłe danie może okazać się wyjątkowe tylko przez drobną zmianę jednego składnika lub dodatki. Placki ziemniaczane są dość popularnym daniem i z pewnością każdy kiedyś miał okazję je posmakować. Brzmią całkiem zwyczajnie. A co się stanie, gdy dodamy trochę batatów i zamiast smażenia na tłuszczu, upieczmy w piekarniku? Z pewnością wzbudzą wtedy większe zainteresowanie domowników.

Różnica jest w wyglądzie, gdyż placki mają przepiękny żółty kolor, oraz smaku. Bataty, znane jako słodkie ziemniaki, dominują na tyle, by całe danie uczynić słodszym. Smak słodki doskonale równoważy ostrość cebuli oraz czosnku. Z dodatkiem soli i pieprzu placuszki stają się zniewalająco pyszne!

Można zjadać je ze śmietaną np. ze słonecznika lub nerkowców. Jako dodatek świetnie komponują się z sałatką z rukoli, gotowanych buraków, prażonych orzechów włoskich, to wszystko polane oliwą z oliwek, sól i pieprz do smaku, albo sałatką jarmużową z gruszką.

1 placki ziemniaczane, placki z batatów, wegańskie, bezglutenowe, bez jaja, placki ziemniaczane bez ja

1 placki ziemniaczane, placki z batatów, wegańskie, bezglutenowe, bez jaja, placki ziemniaczane bez jaPieczone placki ziemniaczano-batatowe

Składniki na około 14 placków:

– ½ kg ziemniaków

– ½ kg batatów

– 5-7 łyżek mąki ryżowej

– 2 łyżki oleju

– 1 cebulka średniej wielkości pokrojona w drobną kostkę

– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

– sól i pieprz do smaku

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach.
  2. Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po jednej łyżce masy ziemniaczanej i rozgniatamy na kształt placka.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 30-40 minut.

 

Na zdrowie! 🙂

 

 

4 Komentarze

  • Joanna Duda
    Opublikowane 2019-03-30 21:07 0Polubienia

    Wygląda super. Ostatnio nabrałam ochoty na ziemniaki..nie wiem o co chodzi (może wiosna?), bo raczej za nimi nie przepadałam:).

  • Wandzia
    Opublikowane 2020-11-21 18:45 0Polubienia

    Pyszniutkie. Dodałam jajko i jedną łyżkę oleju. Wyszły super.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.