Czasem zwykłe danie może okazać się wyjątkowe tylko przez drobną zmianę jednego składnika lub dodatki. Placki ziemniaczane są dość popularnym daniem i z pewnością każdy kiedyś miał okazję je posmakować. Brzmią całkiem zwyczajnie. A co się stanie, gdy dodamy trochę batatów i zamiast smażenia na tłuszczu, upieczmy w piekarniku? Z pewnością wzbudzą wtedy większe zainteresowanie domowników.
Różnica jest w wyglądzie, gdyż placki mają przepiękny żółty kolor, oraz smaku. Bataty, znane jako słodkie ziemniaki, dominują na tyle, by całe danie uczynić słodszym. Smak słodki doskonale równoważy ostrość cebuli oraz czosnku. Z dodatkiem soli i pieprzu placuszki stają się zniewalająco pyszne!
Można zjadać je ze śmietaną np. ze słonecznika lub nerkowców. Jako dodatek świetnie komponują się z sałatką z rukoli, gotowanych buraków, prażonych orzechów włoskich, to wszystko polane oliwą z oliwek, sól i pieprz do smaku, albo sałatką jarmużową z gruszką.
Pieczone placki ziemniaczano-batatowe
Składniki na około 14 placków:
– ½ kg ziemniaków
– ½ kg batatów
– 5-7 łyżek mąki ryżowej
– 2 łyżki oleju
– 1 cebulka średniej wielkości pokrojona w drobną kostkę
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– sól i pieprz do smaku
- Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach.
- Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po jednej łyżce masy ziemniaczanej i rozgniatamy na kształt placka.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 30-40 minut.
Na zdrowie! 🙂
4 Komentarze
Joanna Duda
Wygląda super. Ostatnio nabrałam ochoty na ziemniaki..nie wiem o co chodzi (może wiosna?), bo raczej za nimi nie przepadałam:).
Ewa Ługowska
Haha może faktycznie to oznaką wiosny. 🙂 Ja kocham ziemniaki pod każdą postacią. :)))
Wandzia
Pyszniutkie. Dodałam jajko i jedną łyżkę oleju. Wyszły super.
Ewa Ługowska
<3