Pieczone ziemniaczki z sosem chimichurri można jeść bez przerwy! Miłośnicy ziemniaków będą nimi zachwyceni. Delikatny środek, przypieczona na rumiano skórka i boski sos chimichurri. Nie ma możliwości, by się im oprzeć.
Pieczone ziemniaczki z sosem chimichurri zimą polecam na ciepło, a latem podawaj je na zimno np. do sałatek. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezie lub gdy przygotowujesz obiad dla gości. Proste danie, a zachwyca jak wykwintna potrawa.
Pieczone ziemniaczki z sosem chimichurri
Składniki na 2 porcje:
– 600 g małych ziemniaków
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 4 łyżki sosu chimichurri
Wykonanie:
- Ziemniaki dokładnie umyj i wyczyść szorstką gąbką.
- Przekrój na pół i wrzuć do miski. Dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj, tak, żeby każdy kawałek ziemniaka był wysmarowany olejem.
- Ziemniaki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 30-40 minut.
- Upieczone ziemniaki przełóż do miski, dodaj sos i dokładnie wymieszaj.
Pieczone ziemniaczki z sosem chimichurri podawaj do obiadu lub jako przekąska.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na: ziemniaki Hasselback przekłądane wegańskim „boczkiem” i pieczone ziemniaki z sałatką z awokado.
2 Komentarze
Zosia
Trafiła dziś na Twoją stronę i przepadłam 🙂
pytanie – czy masz doświadczenie aby zamiast piekarnika z używanie AirFryera ?
Ewa Ługowska
Hej! Bardzo mi miło. 🙂 Rozgość się. 🙂 Nie mam doświadczenia z tym sprzętem.