Pieczone ziemniaczki z sosem chimichurri

Pieczone ziemniaczki z sosem chimichurri można jeść bez przerwy! Miłośnicy ziemniaków będą nimi zachwyceni. Delikatny środek, przypieczona na rumiano skórka i boski sos chimichurri. Nie ma możliwości, by się im oprzeć.

Pieczone ziemniaczki z sosem chimichurri zimą polecam na ciepło, a latem podawaj je na zimno np. do sałatek. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezie lub gdy przygotowujesz obiad dla gości. Proste danie, a zachwyca jak wykwintna potrawa.

Pieczone ziemniaczki z sosem chimichurri

Składniki na 2 porcje:

– 600 g małych ziemniaków

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 4 łyżki sosu chimichurri

Wykonanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i wyczyść szorstką gąbką.
  2. Przekrój na pół i wrzuć do miski. Dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj, tak, żeby każdy kawałek ziemniaka był wysmarowany olejem.
  3. Ziemniaki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 30-40 minut.
  4. Upieczone ziemniaki przełóż do miski, dodaj sos i dokładnie wymieszaj.

Pieczone ziemniaczki z sosem chimichurri podawaj do obiadu lub jako przekąska.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na: ziemniaki Hasselback przekłądane wegańskim „boczkiem” i pieczone ziemniaki z sałatką z awokado.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.