Jeżeli już Wam się znudził gotowany kalafior, to świetnie trafiliście. Pieczony kalafior w paprykowej posypce z suszonymi pomidorami, zachowuje dużo więcej smaku, a do tego dzięki przyprawom, jest bardziej aromatyczny.  Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami gotowanymi w skórce. Polecam wcześniej namoczyć nerkowce i jako dodatek przygotować  tzatzyki.  Tych z Was, którzy przy okazji, stali się posiadaczami również liści kalafiora, zachęcam do zrobienia ich w sosie pomidorowym zabielanym mlekiem kokosowym.  Jeden kalafior może być bazą do dwudaniowego obiadu.

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior w paprykowej  posypce i suszonymi pomidorami

Składniki:

– 1 mały kalafior

– 2 łyżki sosu sojowego

– 2 łyżki oliwy

– łyżka sproszkowanej ostrej papryki

– duży ząbek czosnku

– 4 suszone pomidory w oliwie

– kilka gałązek koperku

  1. Kalafior myjemy, odrywamy liście i wydrążamy głąb tak, żeby się nie rozpadł.
  2. Oliwę, sos sojowy, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy. Obsmarowujemy cały kalafior przygotowanym sosem a najlepiej zrobić to dłońmi lub pędzelkiem.
  3. Kalafior wkładamy do naczynia żaroodpornego lub dokładnie okręcamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na około 1-1,5 godziny.
  4. Po tym czasie otwieramy naczynie a kalafior posypujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami i pieczemy jeszcze przez pół godziny.
  5. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Na zdrowie! :)

Jeśli spodobał Ci się przepis na pieczony kalafior w paprykowej posypce sprawdź też pastę z pieczonego kalafiora z warzywami

pieczony kalafior

Zostaw komentarz

  1. Halina 2019-01-05 at 18:41 - Reply

    Zrobiłam dziś na obiad, pyszny!!!

    • Ewa Ługowska 2019-01-05 at 19:38 - Reply

      Bosko! :)

  2. Martyna 2019-06-16 at 00:36 - Reply

    Co to za danie niżej pod kalafiorem? kalafior wyglada mega apetycznie i akurat znajduje się w mojej lodówce!

    • Ewa Ługowska 2019-06-16 at 06:47 - Reply

      Informacja jest w tekście. Przepis jest podlinkowany. Dobrego dnia!

  3. Joanna 2020-06-19 at 12:52 - Reply

    Mam piękny kalafior! Dziś zrobię go właśnie tak. Pozdrawiam

  4. Natalia 2021-01-24 at 08:41 - Reply

    Upieczony w całości wygląda pięknie. Ja podzieliłam na mniejsze części i zrobiłam według Twojego przepisu, czas pieczenia jest wtedy krótszy i efekt też wow.

    • Ewa Ługowska 2021-01-25 at 14:38 - Reply

      Super! Bardziej eko!