Pieczony placek kalafiorowy z bajecznym sosem pomidorowo-paprykowym, rukolą i kiełkami

Muszę przyznać, że tym razem Wam się poszczęściło. Długo przechowywałam przepis, na pieczony placek kalafiorowy z bajecznym sosem pomidorowo-paprykowym, rukolą i kiełkami, z myślą o warsztatach kulinarnych. Od jakiegoś czasu planuję zrobić warsztaty obiadowe, ale jakoś nigdy mi się nie składa i zazwyczaj wygrywają ciasta. Obiady, choć pozornie dużo łatwiejsze w przygotowaniu również wymagają zaangażowania, odrobiny wiedzy i wyobraźni. Tym bardziej że tradycyjny obiad to popularny schabowy i mizeria. Przestawienie się z tego typu dań bywa dość trudne. A nawet jeśli się to udaje, to często wracamy do tradycji. Ja również uwielbiam schabowego w wersji wegańskiej. Można go zjeść w Vegan Bistro w Warszawie. Dokładnie taki jaki pamiętam z wcześniej wymienionymi dodatkami. Dosłownie kocham to danie!

Na temat placka z kalafiorem pokuszę się o stwierdzenie, że smakuje tak samo, jak wygląda. Jest przepyszny, sos ma moje ulubione pomidorowo-kokosowe połączenie, do tego wyrazista w smaku rukola i świeże kiełki dodają daniu przyjemnej lekkości. Placek jest delikatny i stanowi jeden z doskonale skomponowanych elementów całości. Warto eksperymentować i zmieniać swoje przyzwyczajenia po to, by odkrywać nowe dania i smaki. A do tego, co znane, zawsze można wrócić z sentymentem.

placek z kalafiora, sos paprykowo-pomidorowy, wegański obiad, bezglutenowy obiad, pomysł na obiad,1Pieczony placek kalafiorowy z bajecznym sosem pomidorowo- paprykowym, rukolą i kiełkami

Składniki na placek (4-6 porcji):
– 1 duży kalafior
– 4 łyżki mąki ryżowej
– 2 łyżki łupiny babki jajowatej
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– 3 łyżki oleju
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku

  1. Różyczki kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto oraz formujemy w kulkę, którą następnie dzielimy na 4-6 równych części. Na zdjęciu placek jest z połowy ciasta. Ma całkiem spore rozmiary. Jeśli lubicie dużo jeść, to ciasto można podzielić tylko na 2 części.
  2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy kulki i rozgniatamy je na kształt koła.
  3. Tak przygotowane, kalafiorowe placki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

Sos:
– 3 papryki
– 2 ostre papryczki (opcjonalnie)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
– 200 g koncentratu pomidorowego
– puszka mleka kokosowego
– ½ łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki kardamonu
– ½ łyżeczki kminu
– sól
– olej rzepakowy do podsmażenia

Dodatki:
– opakowanie rukoli
– opakowanie kiełków

  1. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki i podsmażamy na oleju. Dodajemy paprykę, chwilę dusimy, a następnie dodajemy mleko kokosowe, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż papryka zmięknie.
  2.  Gdy sos będzie gotowy, wykładamy go na każdy z kalafiorowych placków, w ten sposób by zajmował jednie połowę każdego z nich.
  3. Na sos układamy rukolę i kiełki i przykrywamy drugą połową placka.

Jeśli szukasz innych sposobów na kalafior spróbuj Pasty z Pieczonego Kalafiora.

Na zdrowie! 🙂

14 Komentarze

  • Ewa
    Opublikowane 2018-11-13 06:28 0Polubienia

    Dzień dobry, czym można zastąpić mąkę ryżową? Szukam przepisów dla diabetyków, a ponoć mąka ryżowa ma wysoki IG, a w Pani przepisach często występuje. Miłego pysznego dnia!

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-11-13 16:19 0Polubienia

      Dzień dobry 🙂 Mąka ryżowa w tym przypadku doskonale skleja wszystkie składniki. Dzięki temu tworzy się placek. W zamian za mąkę ryżową można sprawdzić, czy mąka owsiana lub gryczana sklei całość.W moich przepisach zastępuję wiele produktów odzwierzęcych oraz zawierających gluten. Nie robię dodatkowo podziału na wysoki/niski IG. Na szczęście nie muszę. Moje nietolerancje pokarmowe wystarczają mi w pełni. 🙂 Wzajemnie 🙂

  • ania
    Opublikowane 2018-11-13 23:33 0Polubienia

    Wygląda pysznie, będzie w tym tygodniu na stole 🙂 my zamiast maki ryżowej (lub innej) często używamy mąki z ciecierzycy (np w plackach ziemniaczanych). IG ma niższy niż ryzowa – może i tu się sprawdzi? Pozdrawiam ciepło.

  • Aneta
    Opublikowane 2018-11-16 17:00 0Polubienia

    Wygląda przee pysznie! Pierwszy raz słyszę o płatkach drożdżowych nieaktywnych. Jaką spełniają w tym dniu funkcję, oraz gdzie Pani takowe zakupuje?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-11-16 21:46 0Polubienia

      Dzięki! 🙂 Płatki drożdżowe mają posmak serowy i podkręcają fajnie smak. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet.

  • Ania
    Opublikowane 2018-11-20 09:54 0Polubienia

    Bardzo jestem ciekawa tych smaków, z jakiego ryżu będzie najlepsza mąka do tego przepisu, nie mam babki jajowatej czy można pominąć lub czym zastąpić?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-11-20 10:24 0Polubienia

      Polecam! Baaardzo pyszne 🙂 Mąka ryżowa każda będzie dobra. Babkę jajowatą możesz pominąć, ale ciasto nie będzie takie puszyste bez tego składnika.

  • iza
    Opublikowane 2018-11-24 13:12 0Polubienia

    Mam dwa pytania: Jak duży/mały ma być ten duży kalafior? Po starciu na tarce uzyskałam prawie 1,5kg puree kalafiorowego z jednego kalafiora. Dałam tylko 2/3 z tego i po połączeniu z resztą składników, uzyskałam konsystencję raczej mokrego piasku, nie ciasta – czy tak miało być? Jak to skleić?
    A drugie pytanie, jakiej grubości należy uformować placek, żeby się dopiekł w środku?
    Pozdrawiam!

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-11-24 14:21 0Polubienia

      Po starciu samych różyczek wyszło 1,5kg? No to musiał być gigant! Powinna powstać sklejona kula. Jeśli ciasto się nie klei, bo jest za dużo kalafiora, dodaj też wiecej pozostałych składników.

  • Kasia
    Opublikowane 2019-07-03 08:19 0Polubienia

    Dzień dobry, czy babka jajowata to odpowiednik jajka? A jeśli tak, to w jakich proporcjach można traktować te składniki wymiennie? PS Przepis wygląda obłędnie!

  • Paulina
    Opublikowane 2019-07-03 09:20 0Polubienia

    Pysznie wygląda. Rozumiem, że kalafior jest surowy (nie ugotowany).

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.