Podlaskie kartacze i kaszubskie golce, to dwa dania kuchni regionalnej, które są nie tylko obłędnie smaczne, ale i bardzo proste wykonaniu. Bazują na ulubionym warzywie wszystkich Polaków- ziemniakach!
Jakie ziemniaki wybrać?
Do wykonania podlaskich kartaczy i kaszubskich golców niezbędne są odpowiednie ziemniaki. Oczywiście wyjdzie z każdej odmiany, ale dużo łatwiej będzie jeśli będzie mączysta. Poniżej załączam małą ściągawkę (źródło: https://ziemniakiczykartofle.com.pl/).
Skąd się wzięły ziemniaki?
Nasze ukochane ziemniaczki pochodzą z Ameryki Południowej i były tam uprawiane, już 6 tysięcy lat p.n.e. W Polsce przyjmuje się rok 1683 za początek upraw. Wtedy to król Jan III Sobieski, wracając z wyprawy wiedeńskiej, przywiózł bulwy ziemniaka jako prezent dla królowej Marysieńki. Bulwy zostały wysadzone w ogrodach wilanowskich, by piękne kwiaty i ku uciesze królowej, zdobiły przestrzeń. A tak przy okazji, czy wąchaliście kwiaty ziemniaka? Pachną przepięknie!
W latach 60. i 70. XX w. Polska określana była „potato landem”. Areał uprawy ziemniaka wynosił prawie 3 mln ha. Od tamtego czasu uprawa ziemniaka systematycznie spada. W 2014 r. powierzchnia uprawy ziemniaka wynosiła 10 razy mniej niż w latach jego świetności – zaledwie 0,3 mln ha.
Podlaskie kartacze z farszem z zielonej soczewicy
Składniki na 8 kartaczy:
– 1 kg ziemniaków
– 100 g zielonej soczewicy
– 2 cebule
– 50 g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka suszonego czosnku
– 1 łyżka suszonej cebuli
– sól i pieprz
– olej słonecznikowy
Wykonanie:
- Soczewicę ugotuj na sypko. Odcedź na sitku i wrzuć ponownie do garnka. Dodaj: suszoną cebulę, suszony czosnek, sól oraz pieprz i kilka łyżek oleju. Zblenduj na gładką gęstą masę.
- Ziemniaki obierz. Połowę ugotuj, a drugą zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Ugotowane ziemniaki odcedź i potraktuj tłuczkiem, starte odciśnij z wody przy pomocy gazy. Wrzuć wszystko do miski, dodaj 2 łyżeczki soli oraz skrobię i zagnieć rękami.
- W garnku zagotuj wodę. Kawałek ciasta wrzuć do wrzątku. Jeśli się nie rozpadnie, to znaczy, że ciasto jest gotowe, jeśli będzie się rozpadać, dodaj więcej skrobi i ponów test.
- Ciasto podziel na 8 części. Zrób kulki. Rozgnieć kulkę na placek, na środek nałóż farsz, sklej i formuj kartacza. Delikatnie oprósz skrobią.
- Do wrzątku wrzucaj kartacze w kilku partiach. Ilość w jednej partii zależy od wielkości garnka. Po wypłynięciu gotuj jeszcze 4-5 minut. Wyjmij na wysmarowany olejem talerz (dzięki temu nie będą przywierać).
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w kostkę cebule. Smaż, aż cebulka się zarumieni. Polej kartacze bezpośrednio przed podaniem.
Kaszubskie golce z cebulką
Składniki na 4 porcje:
– 1 kg ziemniaków
– 2 cebule
– 2 łyżeczki soli
– olej słonecznikowy
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki odcedź i potraktuj tłuczkiem, starte odciśnij z wody przy pomocy gazy. Wrzuć wszystko do miski, dodaj 2 łyżeczki soli oraz skrobię i zagnieć rękami.
- W garnku zagotuj wodę. Kawałek ciasta wrzuć do wrzątku. Jeśli się nie rozpadnie, to znaczy, że ciasto jest gotowe, jeśli będzie się rozpadać, dodaj więcej skrobi i ponów test.
- Łyżką nabieraj ciasta i wrzucaj do wrzątku. Gotuj w kilku partiach. Ilość w jednej partii zależy od wielkości garnka.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w kostkę cebule. Smaż, aż cebulka się zarumieni. Polej golce bezpośrednio przed podaniem.
Na zdrowie!
NAGRANIE Z WYKONANIEM PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ NA INSTAGRAMIE W ZAPISANYCH TRANSMISJACH: https://www.instagram.com/tv/CXy1ST7heJR/
Wypróbuj również: ziemniaki hasselback oraz pieczone ziemniaki z salsą z awokado .