Pomarańczowy dip sałatkowy rozkręca ochotę na sałatki i zielone! Nie jest tajemnicą, że aby sałatka smakowała, niezbędny jest pyszny sosik, który połączy wszystkie składniki w pyszną całość. Chcesz jeść więcej warzyw? Oto fantastyczny sposób.
Pomarańczowy dip sałatkowy
Składniki na 2 porcje:
– sok z ½ pomarańczy
– sok z ½ limonki lub cytryny
– 1 duży daktyl bez pestki
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 małe plasterki imbiru
– 1 mały ząbek czosnku
– ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Rozdrobnij czosnek, imbir i daktyl. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos.
Do przygotowania dipu możesz użyć dowolnego blender lub bardzo drobno pokroić wszystkie składniki i przygotować sos w stylu chimichurri.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na dip sałatkowy cytrynowo-morelowy.