Pomidorowa z mlekiem kokosowym, dynią i czerwoną soczewicą

Chyba, żadnej zupy nie darzę tak wielkim sentymentem, jak pomidorowej. Od kiedy zmieniłam sposób odżywiania, rosół zastąpił wywar warzywny lub po prostu duszone warzywa. Skład również diametralnie się zmienił. Został jedynie koncentrat pomidorowy. Nachodzi mnie wątpliwość, czy to nadal jest pomidorowa?

Nie robię zbyt często zup. W sumie to sama nie wiem dlaczego, bo bardzo je lubię. Siedząc teraz w autobusie relacji Warszawa-Wrocław o niczym innym nie marzę jak o talerzu gorącej pomidorowej. Takiej, która rozgrzewa i sprawia, że robi się przyjemnie i kojąco.  Później wygodne łóżko, ciepły kocyk i kilka chwil relaksu, by pozwolić rozprzestrzenić się, po całym ciele, przyjemnej błogości.

Bazą klasycznej pomidorowej jest rosół z kury do tego warzywa z włoszczyzny oraz wymiennie ziemniaki, ryż lub makaron. To jest wersja, którą zapewne większość pamięta z dzieciństwa. Od kiedy przestałam jeść mięso, moje zupy straciły dawną konstrukcję. Rosół zastąpił wywar z warzyw lub duszone warzywa, staram się wzbogacić je dodatkowo o inne warzywa sezonowe, w tym przypadku dynię oraz dodać odrobiny strączków, żeby dostarczyć do organizmu potrzebną porcję białka. Zamiast tradycyjnej śmietany dodaję tłuste mleko kokosowe. Jedyne, co pozostał bez zmian, to koncentrat pomidorowy.  Czy to wystarczy, by nazwać tę zupę pomidorową? Moim zdaniem, tak. Bo najważniejsze w tej potrawie jest dominacja pomidorowej nuty. Reszta to tylko dodatki, które mają za zadanie wzbogacić i zintensyfikować doznania smakowe. A jakie jest wasze zdanie?

Pomidorowa z mlekiem kokosowym, dynią i czerwoną soczewicą

Składniki (4 porcje):

– 250 g dyni obranej ze skóry

– 70 g czerwonej soczewicy

– 3 łodygi selera naciowego

– 1 biała cebula średniej wielkości

– 2 ząbki czosnku

– puszka mleka kokosowego (400 ml)

– 200 g koncentratu pomidorowego

– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

– ½ łyżeczki cynamonu

– sól i pierz do smaku

– 4 łyżki oleju do smażenia

– 500 ml wody

– koperek, pietruszka lub kiełki do posypania

  1. W garnku rozgrzewamy olej, dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy, aż cebulka się zeszkli.
  2. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki łodygi selera i dusimy pod przykryciem, aż uzyska szklistość.
  3. Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz wsypujemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut.
  4. Wsypujemy czerwoną soczewicę. Zalewamy wodą i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  5. Na koniec dolewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i gotujemy chwilę na wolnym ogniu.
  6. Blendujemy zupę do uzyskania kremowej konsystencji. Rozlewamy do talerzy i posypujemy zieleniną.

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

  • Monika
    Opublikowane 2022-01-30 18:15 0Polubienia

    mam mrożoną dynię, zastanawiam się, czy w tym przepisie można jej użyć ? masz może doświadczenie jak przeliczyć dynia zwykła na mrożoną?

    • Monika
      Opublikowane 2022-01-30 20:22 0Polubienia

      już wypróbowałam mrożoną daje radę, robiłam z podwójnej porcji, dałam 3szkl mrożonej dyni w kostce, gdyby ktoś chciał skorzystać

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.