Boszzz jakie to pyszne! Kruchy, bezglutenowy spód i pomidorowa masa słonecznikowa komponują się tak doskonale, że aż trudno uwierzyć, że zapiekanka jest dziełem przypadku.
Zazwyczaj dania z przepisów, które powstają spontanicznie, są najsmaczniejsze. Ta zapiekanka została wymyślona, by wykorzystać 400 g zblendowanego słonecznika, który został po jednym z warsztatów. Nawet nie spodziewałam się tak niesamowitego efektu! Właściwie słonecznik nie jest wyczuwalny. Prym wiodą pomidory oraz papryka. Delikatna czosnkowa nuta i ostrość pieprzu nadają jej charakteru. Pomidorowa zapiekanka z pestek słonecznika na kruchym spodzie idealnie sprawdzi się na obiad, kolację, posiłek do pracy oraz spotkanie towarzyskie. Wykorzystywanie resztek daje mnóstwo satysfakcji i sprzyja kreatywności, ale o tym pewnie przekonaliście się sami już niejednokrotnie.
Pomidorowa zapiekanka z pestek słonecznika na kruchym spodzie
Składniki (tortownica 23 cm):
Spód
– 75 g mąki ryżowej
– 75 g mąki owsianej bezglutenowej
– 40 g skrobi ziemniaczanej
– 70 g oleju kokosowego
– około 100 ml mleka roślinnego (należy dodawać stopniowo)
– szczypta soli
Masa
– 400 g ziaren słonecznika moczone minimum 8 godzin
– 1 średnia cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– 200 g koncentratu pomidorowego
– 1 papryka
– 2 łyżki mąki ryżowej
– olej do posmarowania zapiekanki
Ciasto
- Mieszamy suche składniki, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto.
- Mleko dodajemy stopniowo, aż ciasto się sklei i nie będzie bardzo twarde.
- Wykładamy na blaszkę (średnica ok. 23 cm) i dokładnie oblepiamy nim dno, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C.
Masa
- Ziarna odlewamy, płuczemy i blendujemy na gładko razem z cebulą, czosnkiem i koncentratem pomidorowym.
- Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy wraz z mąką ryżową do przygotowanej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałą masę wylewamy na upieczony spód. Smarujemy olejem (przy pomocy łyżki).
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Po tym czasie podpiekamy jeszcze od góry 10-15 minut.
Na zdrowie! :)