Pomidorowa zapiekanka z pestek słonecznika na kruchym spodzie

Boszzz jakie to pyszne! Kruchy, bezglutenowy spód i pomidorowa masa słonecznikowa komponują się tak doskonale, że aż trudno uwierzyć, że zapiekanka jest dziełem przypadku.

Zazwyczaj dania z przepisów, które powstają spontanicznie, są najsmaczniejsze. Ta zapiekanka została wymyślona, by wykorzystać 400 g zblendowanego słonecznika, który został po jednym z warsztatów. Nawet nie spodziewałam się tak niesamowitego efektu! Właściwie słonecznik nie jest wyczuwalny. Prym wiodą pomidory oraz papryka. Delikatna czosnkowa nuta i ostrość pieprzu nadają jej charakteru. Pomidorowa zapiekanka z pestek słonecznika na kruchym spodzie idealnie sprawdzi się na obiad, kolację, posiłek do pracy oraz spotkanie towarzyskie. Wykorzystywanie resztek daje mnóstwo satysfakcji i sprzyja kreatywności, ale o tym pewnie przekonaliście się sami już niejednokrotnie.


Pomidorowa zapiekanka z pestek słonecznika na kruchym spodzie

Składniki (tortownica 23 cm):

Spód

–  75 g mąki ryżowej

– 75 g mąki owsianej bezglutenowej

– 40 g skrobi ziemniaczanej

– 70 g oleju kokosowego

– około 100 ml mleka roślinnego (należy dodawać stopniowo)

– szczypta soli

 

Masa

– 400 g ziaren słonecznika moczone minimum 8 godzin

– 1 średnia cebula

– 2-3 ząbki czosnku

– sól i pieprz

– 200 g koncentratu pomidorowego

– 1 papryka

– 2 łyżki mąki ryżowej

– olej do posmarowania zapiekanki

 

Ciasto

  1. Mieszamy suche składniki, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto.
  2. Mleko dodajemy stopniowo,  aż ciasto się sklei i nie będzie bardzo twarde.
  3. Wykładamy na blaszkę (średnica ok. 23 cm) i dokładnie oblepiamy nim dno, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C.

Masa

  1. Ziarna odlewamy, płuczemy i blendujemy na gładko razem z cebulą, czosnkiem i koncentratem pomidorowym.
  2. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy wraz z mąką ryżową do przygotowanej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałą masę wylewamy na upieczony spód. Smarujemy olejem (przy pomocy łyżki).
  3. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Po tym czasie podpiekamy jeszcze od góry 10-15 minut.

Na zdrowie! 🙂

zapiekanka, weganizm, wegańskie, obiad, pomysł na obiad, pomysł na kolacje, pomysł na imprezę, bezglutenu, celiakia, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie, zdrowy obiad, ziarna słonecznika, wegański nabiał

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.