Pomidorowy krem z dyni z kokosową nutą

Miałam zrobić tylko odrobinę, bo jest już kolejka zupowych pomysłów, ale jak zwykle okazało się, że wyszedł duży garnek i obiad na kilka dni z głowy.  Na szczęście wyszła tak pyszna, że nie ma problemu ze zjedzeniem.  Zupę można oczywiście dowolnie modyfikować. Przepis jest tylko inspiracją do własnych eksperymentów.

 

Składniki (6 porcji):

– 70 g selera

– 1 średnia pietruszka

– 1 średnia marchewka

– ½ czerwonej cebuli

– 1 duży ząbek czosnku

– 600 g dyni

– 50 g czerwonej soczewicy

– 800 ml wody

– sól i pieprz do smaku

– olej do podsmażenia warzyw

– 100 ml mleka kokosowego z puszki

 

  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
  2. Czosnek i cebulę chwilę podsmażamy na oleju, dorzucamy pietruszkę, seler oraz marchewkę i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  3. Warzywa zalewamy wodą i po zagotowaniu dorzucamy dynię i soczewicę.
  4. Gdy będą już miękkie, dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.