Miałam zrobić tylko odrobinę, bo jest już kolejka zupowych pomysłów, ale jak zwykle okazało się, że wyszedł duży garnek i obiad na kilka dni z głowy. Na szczęście wyszła tak pyszna, że nie ma problemu ze zjedzeniem. Zupę można oczywiście dowolnie modyfikować. Przepis jest tylko inspiracją do własnych eksperymentów.
Składniki (6 porcji):
– 70 g selera
– 1 średnia pietruszka
– 1 średnia marchewka
– ½ czerwonej cebuli
– 1 duży ząbek czosnku
– 600 g dyni
– 50 g czerwonej soczewicy
– 800 ml wody
– sól i pieprz do smaku
– olej do podsmażenia warzyw
– 100 ml mleka kokosowego z puszki
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
- Czosnek i cebulę chwilę podsmażamy na oleju, dorzucamy pietruszkę, seler oraz marchewkę i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
- Warzywa zalewamy wodą i po zagotowaniu dorzucamy dynię i soczewicę.
- Gdy będą już miękkie, dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem.
Na zdrowie! 🙂