Produkty konopne, czyli extra wartości odżywcze w codziennych posiłkach

Po ostatnim maratonie badań wrócił do mnie temat białka, kwasów tłuszczowych oraz wartości odżywczych w posiłkach. Złapałam wiatru w żagle i zaczęłam szukać źródeł, dzięki którym uzupełnię braki w organizmie.  I tu często słyszę pytanie. Ewa, jak to ? Przecież ty tak zdrowo się odżywiasz! Bardzo dbam o swoją dietę, dlatego moje wyniki są bardzo dobre. Potrzeby organizmu są indywidualne i mogą się różnić w zależności od wieku i okresu w życiu. Badanie kontrolne, pomagają mi lepiej je zrozumieć.

Myślę, że prawidłową reakcją powinno być stwierdzenie „Wow! Jak cudownie, że masz świadomość swojego stanu zdrowia i możesz o siebie zadbać!”. Przy okazji mam nadzieję, że dzięki temu, że mówię o tym, motywuję innych do regularnych badań. Najważniejsze w zdrowej diecie jest codzienne dbanie o pełnowartościowe posiłki. Niezwykle ważne jest zróżnicowane źródło kwasów tłuszczowych oraz odpowiednie ilości białka. To są dwa elementy, do których muszę się lepiej przyłożyć.

Olej konopny

Olej konopny charakteryzuje się bardzo korzystnym składem kwasów tłuszczowych oraz stosunkiem kwasów n-6 (omega-6) do n-3 (omega-3), około 3,3:1. Posiada właściwości: przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwnowotworowe oraz jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy.

Najłatwiejszym sposobem na stosowanie oleju konopnego jest dodawanie go do sałatek i surówek. Super sprawdza się również w koktajlach, można dodatkowo polać nim makaron, kaszę, ziemniaki, zupę lub owsiankę. Ważne, żeby nie poddawać go obróbce termicznej, gdyż traci cenne właściwości.  

Nasiona konopi łuskane i niełuskane

W łuskanych nasionach konopi oprócz kwasów tłuszczowych warto zwrócić uwagę na zawartość białka (31g/100g) i błonnika (6g/100g), witamin A, B1, B2, B3, B6, C i E. oraz minerałów tj.: fosfor, magnez, i cynk.  Dużo więcej błonnika znajdziesz w niełuskanych nasionach (30g/100g). Łuska nie jest zbyt twarda i spokojnie można ją przegryźć. Z łatwością da się je zblendować w koktajlu.

Nasiona konopi w obu formach świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, surówek, posypka do smoothie, zup lub owsianek. Bardzo lubię ich słodko-orzechowy smak.  Dodają daniu nie tylko walory smakowe, ale również stanowią fantastyczną ozdobę.

Białko konopne

W diecie roślinnej codziennym wyzwaniem jest dostarczenie odpowiedniej ilości białka. W tej sytuacji dobrym sojusznikiem jest białko konopne. W ofercie marki Hemp King, z której korzystam, znajdziecie białka konopne naturalne oraz z dodatkami m.in. owoców, warzyw i strączków. Oferta jest tak szeroka, że warto wypróbować kilku i znaleźć coś dla siebie. Więcej o białkach konopnych pisałam w artykule Koktajle proteinowe z białkiem konopnym. Na blogu znajdziecie również przepis na Placuszki białkowe z wiśniami w syropie klonowym. Białko konopne możesz dodać również do naleśników, owsianek, ciast i ciasteczek.

Funkcjonalne herbatki konopne

Konopie to nie tylko nasiona! Z suszu robi się m.in. herbaty. Warto ich spróbować przede wszystkim przez wzgląd na smak. Polecam wypróbować herbatki funkcjonalne z domieszką ziół i w zależności od potrzeb wesprzeć: witalność, odporność, metabolizm, układ odpornościowy lub ukoić nerwy – dobre samopoczucie to podstawa zdrowia!

Sałatka z nasionami i olejem konopnym

Składniki na 2 porcje:

– 4 garstki mieszanki sałat

– ½ główki cykorii

– 10 pomidorków koktajlowych

– ½ puszki ciecierzycy

– ½ czerwonej cebuli

– 10 małych pieczarek

– łyżka oleju do smażenia

– 2 łyżki oleju z konopi

– 2 łyżki łuskanych nasion konopi

– sok z ½ cytryny

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Pieczarki umyj, przekrój na pól i osusz ręcznikiem. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pieczarki, posyp czosnkiem granulowanym i smaż na złoto
  2. Cykorię posiekaj, pomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój w piórka, ciecierzycę wypłucz.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do jednej miski i dokładnie wymieszaj.

Smoothie białkowe z natką pietruszki

Składniki na 1 porcję:

– 1 banan

– 1 pomarańcza

– pęczek natki pietruszki

– 2 łyżki białka konopnego

– sok z ⅓ cytryny

– plasterek imbiru

– 150 ml mleka roślinnego

– łyżka niełuskanych nasion konopi

Do podania:

– łyżka oleju z konopi

– garść liofilizowanych lub suszonych owoców

– łyżka łuskanych nasion konopi

Wykonanie:

  1. Obierz owoce i pokrój na mniejsze części. Pietruszkę umyj i posiekaj. Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika i zblenduj na gładko.
  2. Przelej do miski, polej olejem, posyp nasionami i owocami.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.