Prosta sałatka z cukinii

Do zrobienia pysznej sałatki z cukinii potrzebne jest 4 składniki. Pewnie wiele osób ocet balsamiczny, pestki słonecznika i oliwę z oliwek posiada w domu, więc zostaje jedynie upolować cukinię. Zachowując oczywiście wszystkie środki ostrożności.

Czas spędzony w  domu nie musi być nudny. Okres kwarantanny jest doskonały na to, by nadrobić zaległości… w rozpieszczaniu siebie i rodziny. Można to zrobić na wiele sposobów. Dla mnie dużym świętem jest czas spędzony z moim partnerem. Zawsze, gdy w ciągu dnia jest w domu, odnoszę wrażenie, że jest weekend lub święto. Kojarzy mi się to z miłymi chwilami i luzem. Może dlatego tak trudno jest mi skupić się na pracy…

Świadomość tego, że wiele osób zostało w mieszkaniach, pozwala mi popracować trochę w innej formie. Jedną z nich są transmisje z gotowania na żywo.  Bardzo lubię ten rodzaj kontaktu ze społecznością Misy Mocy. Dużo się wtedy o Was i od  Was dowiaduję. Wymiana myśli, tipów i kulinarnych pomysłów jest bezcenna. Wczoraj na przykład odważyłam się (za waszą namową), pierwszy raz w życiu, zrobić chipsy z obierek ziemniaków. To był prawdziwy czad! Nie sądziłam, że takie to pyszne! Polecam wszystkim wypróbować.  

Gotowanie na żywo i jednoczesne rozmawianie z kilkunastoma osobami bywa wyzwaniem. Czasem o czymś zapomnę lub coś pomylę i dzięki temu powstają nowe, nieprzewidziane eksperymenty. Okazało się na przykład, że jeżeli wrzuci się ziemniaki do zupy ogórkowej, po dodaniu ogórków, nie ugotują się one w standardowy sposób, ale stworzy się skórka, która utrzymuje je w pierwotnym kształcie i nie pozwala się rozgotować. W środku natomiast ziemniaki są mięciutkie. Taka wiedza stwarza zupełnie nowe możliwości! Jestem oczarowana! 

Prosta sałatka z cukinii

Składniki:

– 1 mała cukinia (smukła)

– 20 ml octu balsamicznego

– łyżka oliwy z oliwek

– 2 łyżki pestek słonecznika

  1. Cukinię myjemy i kroimy w paski obieraczką do warzyw. Układamy na głębokim talerzu.
  2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieją lub podajemy bez prażenia.
  3. Cukinie polewamy octem balsamicznym, delikatnie mieszamy dłońmi, skrapiamy oliwą i posypujemy pestkami.  Odstawiamy na 15 minut. Podajemy do kanapek.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz