Do zrobienia pysznej sałatki z cukinii surowej potrzebne jest 4 składniki. Pewnie wiele osób ocet balsamiczny, pestki słonecznika i oliwę z oliwek posiada w domu, więc zostaje jedynie upolować cukinię. Zachowując oczywiście wszystkie środki ostrożności.
Czas spędzony w domu nie musi być nudny. Okres kwarantanny jest doskonały na to, by nadrobić zaległości… w rozpieszczaniu siebie i rodziny. Można to zrobić na wiele sposobów. Dla mnie dużym świętem jest czas spędzony z moim partnerem. Zawsze, gdy w ciągu dnia jest w domu, odnoszę wrażenie, że jest weekend lub święto. Kojarzy mi się to z miłymi chwilami i luzem. Może dlatego tak trudno jest mi skupić się na pracy…
Świadomość tego, że wiele osób zostało w mieszkaniach, pozwala mi popracować trochę w innej formie. Jedną z nich są transmisje z gotowania na żywo. Bardzo lubię ten rodzaj kontaktu ze społecznością Misy Mocy. Dużo się wtedy o Was i od Was dowiaduję. Wymiana myśli, tipów i kulinarnych pomysłów jest bezcenna. Wczoraj na przykład odważyłam się (za waszą namową), pierwszy raz w życiu, zrobić chipsy z obierek ziemniaków. To był prawdziwy czad! Nie sądziłam, że takie to pyszne! Polecam wszystkim wypróbować.
Gotowanie na żywo i jednoczesne rozmawianie z kilkunastoma osobami bywa wyzwaniem. Czasem o czymś zapomnę lub coś pomylę i dzięki temu powstają nowe, nieprzewidziane eksperymenty. Okazało się na przykład, że jeżeli wrzuci się ziemniaki do zupy ogórkowej, po dodaniu ogórków, nie ugotują się one w standardowy sposób, ale stworzy się skórka, która utrzymuje je w pierwotnym kształcie i nie pozwala się rozgotować. W środku natomiast ziemniaki są mięciutkie. Taka wiedza stwarza zupełnie nowe możliwości! Jestem oczarowana!
Prosta sałatka z cukinii surowej, przepis
Składniki:
– 1 mała cukinia (smukła)
– 20 ml octu balsamicznego
– łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżki pestek słonecznika
- Cukinię myjemy i kroimy w paski obieraczką do warzyw. Układamy na głębokim talerzu.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieją lub podajemy bez prażenia.
- Cukinie polewamy octem balsamicznym, delikatnie mieszamy dłońmi, skrapiamy oliwą i posypujemy pestkami. Odstawiamy na 15 minut. Podajemy do kanapek.
A co powiesz na gofry z cukinii?
Na zdrowie! 🙂
2 Komentarze
Kinga
Przepis prosty jak konstrukcja cepa, a PRZEpyszna! Dzięki 🙂
Ewa Ługowska
hahaha widzę, że znajdziemy nić porozumienia. Staram się upraszczać przepisy na maxa jednocześnie nie tracąc na jakości i smaku. Zdrowa kuchnia jest mega prosta.