Słodycze

Przepyszne jagodzianki bez glutenu, jaj, nabiału i cukru

Dodany przez on Lipiec 17, 2019

Takie lato to ja rozumiem! Można korzystać z całej obfitości owoców w ulubiony tradycyjny sposób. Dowodem na to są przepyszne jagodzianki bez glutenu jaj, nabiału i cukru. Mimo że „bez”, to smakują obłędnie!

Pewnego dnia, przeglądając instagram, zostałam zaatakowana przez serię zdjęć przedstawiających jagodzianki. Po -nastej fotografii doszłam do wniosku, że ta niesprawiedliwość musi zostać pokonana. Najlepszą bronią w takich sytuacjach zawsze okazuje się kreatywność. Wszystko da się zrobić, również w kuchni wegańskiej i bezglutenowej, trzeba tylko uruchomić wyobraźnię i poświęcić chwilę na przygotowanie. Najlepszą nagrodą za włożoną pracę jest boski smak bułeczek z nadzieniem z własnoręcznie zebranych jagód. Radość, jaką przeżyłam z powodu tego niesamowitego odkrycia, jest niedopisania. Pewnie to trochę zwariowane, ale takie przepisy traktuję jak swoje małe sukcesy. Cieszę się, że mogę się z wami nimi dzielić.

A skoro już mowa o dzieleniu się wiedzą i doświadczeniem, to zapraszam was na warsztaty kulinarne, które ruszają już od września! Będzie można nauczyć się nie tylko wypiekać ciasta bez glutenu, laktozy, jaj i cukru (100% wege), ale również przygotowywać smakowite śniadania, bułki kanapkowe i do burgerów, chleby i pierogi w dwóch wersjach: tradycyjnej oraz azjatyckiej. Na warsztatach dużo czasu poświęcamy na praktykę i zdobywanie wiedzy. Część z tego, co zostaje upieczone zjadamy na miejscy, podczas wspólnego ucztowania, ale również znaczną ilość zabieracie ze sobą do domu, by również wasi domownicy mogli posmakować tego, co przygotujecie.  Zapisy na warsztaty odbywają się pod tym linkiem: https://misamocy.pl/kategoria-produktu/warsztaty/

Serdecznie zapraszam!

Przepyszne jagodzianki bez glutenu, jaj, nabiału i cukru

Składniki ( 14 sztuk):

– 2 dojrzałe banany (250 g)

– 150 g mąki owsianej bezglutenowej

– 50 g mąki kukurydzianej + mąka do posypania stolnicy oraz na kruszonkę

– 100 g skrobi ziemniaczanej

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżka octu lub soku z cytryny

– 7 g drożdży suchych (instant)

– 40 g łupiny (łuski) babki jajowatej

– 2 łyżki dowolnego oleju + olej do posmarowania rogalików i na kruszonkę

– 225 ml mleka roślinnego + około 15 ml na kruszonkę

– ½ łyżeczki soli

– 3 łyżki ksylitolu + 3 łyżki na kruszonkę

 

Wypełnienie:

– 300 g jagód

– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

– 3 łyżki ksylitolu

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy

 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy suche składniki (mąka, skrobia, drożdże, ksylitol , soda, babka jajowata) i dokładnie mieszamy.
  2. Wlewamy ocet, dobrze zblendowany banan, olej oraz dodajemy stopniowo delikatnie podgrzane mleko. Ciasto wyrabiamy rękami. Konsystencja powinna być rzadka i w miarę wyrabiania gęstnieć. Ciasto powinno być kleiste i dość rzadkie.
  3. Z ciasta formujemy delikatną kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiam na godzinę w ciepłe nieprzewiewne miejsce.
  4. Po godzinie jeszcze raz wyrabiamy ciasto na stolnicy posypanej dużą ilością mąki kukurydzianej.
  5. Odkładamy łyżkę ciasta na kruszonkę. Z pozostałego formujemy jeden gruby wałek i dzielimy go na 14 równych części.
  6. Każdą z części rozwałkowujemy na dość duże koło, w środek sypiemy około 1-2 łyżki jagód, a brzegi sklejamy na środku. Chodzi o to, by utworzyć kształtną bułeczkę. Ciasto musi być na tyle dokładnie sklejone, by jagody nie wyciekły.
  7. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem do dołu). Smarujemy olejem.
  8. Przygotowujemy kruszonkę. Do odłożonego ciasta dodajemy 3 łyżki ksylitolu, 3 łyżki oleju oraz tyle mąki kukurydzianej, by powstała kruszonka. Rozcieramy palcami ciasto, tworząc nieregularne okruchy. Posypujemy jagodzianki.
  9. Bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 180 stopni C (grzanie góra-dół). Gdy piekarnik osiągnie temp. 180 stopni C pieczemy jagodzianki jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyjmujmy i studzimy.

Uwagi:

Łupinę (łuskę) babki jajowatej można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach oraz przez internet. Ten produkt sprawia, że jagodzianki są delikatne i puszyste. Można ją w ostateczności wymienić na siemię lniane, ale nie gwarantuje to uzyskania zamierzonego efektu.

Jagodzianki pierwszego dnia są najsmaczniejsze. Kolejnego są również miękkie i delikatne, ale odrobinę kruszeją.

PO WIĘCEJ INSPIRACJI KULINARNYCH BEZ GLUTENU LAKTOZY JAJ I CUKRU ORAZ KILKA GODZIN BEZCENNEJ PRAKTYKI ZAPRASZAM NA WARSZTATY KULINARNE. WIĘCEJ INFORMACJI O WARSZTATACH ZNAJDZIECIE POD LINKIEM: https://misamocy.pl/kategoria-produktu/warsztaty/

 

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy
16 komentarzy
  1. Odpowiedz

    Ola

    Lipiec 18, 2019

    Super, czy można mąkę kukurydziana zastąpić ryżowa?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Lipiec 18, 2019

      Musisz sprawdzić. Ryżowa ma inne właściwości więc może zmienić strukturę ciasta i kolor. Do przetestowania. 🙂

  2. Odpowiedz

    Daria

    Lipiec 18, 2019

    Czym mogę zastąpić mąkę kukurydziana i skrobię Ziemniaczana ?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Lipiec 18, 2019

      Mąka jaglaną zamiast kukurydzianej i mąka z tapioki zamiast skrobi ziemniaczanej.

  3. Odpowiedz

    Inka

    Lipiec 18, 2019

    A jakiego konkretnie mleka roślinnego uzylas? Każde ma jednak trochę inny smak;)

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Lipiec 18, 2019

      Użyj takiego jakie lubisz. Nie ma to znaczenia.

  4. Odpowiedz

    Magda

    Lipiec 19, 2019

    Czy zamiast babki jajowatej można użyć siemienia lnianego?
    Ps. Jestem tak podekscytowan, ze chciałabym już robić bułeczki

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Lipiec 19, 2019

      Madziu, przeczytaj proszę uwagi pod przepisem i daj koniecznie znać jak wyszły. 😉

  5. Odpowiedz

    Inka

    Lipiec 20, 2019

    Hmm…;) co do tego mleka to właśnie nie mam ulubionego:( Dopiero zaczynam eksperymenty z dieta bezglutenowa i bezmleczną. Z mlekiem na razie są niezbyt udane:( stad moje pytanie. Używasz sklepowego czy może robisz sama?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Lipiec 21, 2019

      Używam sklepowego, ale bardzo różnych więc spokojnie możesz wziąć takie, które masz w domu. Jeśli coś nie wychodzi to z pewnością nie przez mleko. Zapraszam na warsztaty kulinarne z ciast wegańskich, bezglutenowych, z pewnością pomogą Ci w doskonaleniu umiejętności. Na początku jest dość trudno więc lepiej poćwiczyć pod czyimś okiem. Trzeba wyczuć mąki i konsystencje.

  6. Odpowiedz

    Karolina

    Lipiec 21, 2019

    Czy razem z octem, bananem i mlekiem dodajemy olej? Bo nie jest nic o nim napisane poza kruszonką.

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Lipiec 21, 2019

      Dokładnie.

  7. Odpowiedz

    Marlena

    Lipiec 22, 2019

    Czy można użyć mrożonych jagód/borówek lub dżemu?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Lipiec 23, 2019

      Obawiam się, że puszczą wodę i zrobi się zaklec, ale można spróbować. Dżem wsiąknie w ciasto przy pieczeniu, ale może być.

  8. Odpowiedz

    Kasia

    Sierpień 1, 2019

    Czy mąkę owsianą można zastąpić inną?(tej akurat nie mogę spożywać)

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Sierpień 2, 2019

      Musisz przetestować np. gryczaną.

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.