Puszysta pasta słonecznikowa z kiszoną cytryną

Przez ostatni rok nauczyłam się, że wystarczy mieć w domu kilka ciekawych dodatków, by każde danie uczynić wyjątkowym. Jednym z nich jest kiszona cytryna.

 

Z nasion słonecznika, czosnku i cytryny można zrobić smaczny wytrawny, wegański  twarożek. Wystarczy zmienić świeżą cytrynę na kiszoną by powstała bardzo nieoczywista w smaku pasta kanapkowa. Komponowanie potraw nie polega jedynie na umiejętnym ich dobraniu, ale również  na wcześniejszym przygotowaniu produktów. Zupełnie inaczej będzie smakował kotlet z plasterka selera, jeśli wcześniej postoi w słodko-kwaśnej zalewie. Nabierze wtedy głębi i smaku umami.

W codziennej kuchni nie ma czasu na żonglowanie produktami. Potrawy powinny być proste, pożywne i smaczne. Nie oznacza to, że nie mogą być przy tym ciekawe. Aby zmienić ich charakter, wystarczy dodać jeden składnik, który nada wyrazistości. Często są to właśnie kiszonki. Oprócz kiszonego selera może być to również kiszony burak, który nie tylko nadaje smak ale i piękny kolor. Do posypania kanapek, warzyw i sałatek  super sprawdza się wegański parmezan i dukkah. Właśnie zdałam sobie sprawę, jak wiele mam jeszcze przepisów do przygotowania…. Tymczasem zapraszam do eksperymentów z kiszoną cytryną.

Puszysta pasta słonecznikowa z kiszoną cytryną

Składniki:

– 100 g nasion słonecznika moczone w wodzie min 8 godzin

– 2 łyżki oliwy lub oleju

– ½ kiszonej cytryny (przepis: https://misamocy.pl/kiszona-cytryna-z-dodatkiem-miety/ )

– 1 mały ząbek czosnku

– sól i pieprz do smaku

– woda do rozcieńczenia

 

  1. Pestki słonecznika odlewamy i dokładnie płuczemy na sitku.
  2. Kiszoną cytrynę oraz czosnek kroimy na małe kawałki.
  3. Słonecznik, cytrynę oraz czosnek wrzucamy do wysokiego naczynia i blenujemy z taką ilością wody by powstała puszysta pasta.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem

Na zdrowie! 🙂 

4 Comments

Zostaw komentarz